• BIST 11498.38
  • Altın 6099.08
  • Dolar 43.0273
  • Euro 50.4062
  • Bursa 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara -1 °C

Kansere karşı korunmak mümkün

Kansere karşı korunmak mümkün
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, korunmanın önemine dikkat çekti.

Kansere neden olan risk faktörlerinin engellenmesi ile birçok kanser türünün oluşumuna engel olunabileceğini dile getiren Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, korunmanın önemine dikkat çekti.

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu belirtti. Aynı zamanda yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ülkelerin ekonomisinde ve iş gücünde çok ağır kayıplara neden olduğunu dile getiren Dr. Yavuzyılmaz, kanser hastalığının yükünün dünya çapında her geçen gün artış gösterdiğini vurguladı.

Birçok kanser türünün yüzde 90 çevresel, yüzde 10 ise genetik faktörlere bağlı olarak gelişmekte olduğu bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz, “Kanserin çevresel faktörleri arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu veya obez olma durumunun engellenmesi yolu ile kanser oluşumunun yüzde 30, yüzde 50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün engellenebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa korunmanın önemi daha da artmaktadır” dedi.

Taramalarınızı Düzenli Yaptırın

Yapılan çalışmaların yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça gösterdiğini işaret eden Dr. Yavuzyılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İlimizde KETEM, toplum sağlığı merkezleri, sağlıklı hayat merkezleri ve aile sağlığı merkezlerimizde; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yıl da bir rahim ağzı, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalınbağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerimize yönlendirilmekte ve ileri tetkikler gerçekleştirilmektedir. Teşhis ve tedavi hizmetleri, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarımız tarafından yapılmaktadır”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Osmangazi'de yatırım ve projeler hız kesmedi01 Ocak 2026 Perşembe 13:00
  • Bursa'daki seferlere kar engeli!29 Aralık 2025 Pazartesi 10:32
  • Bursa'da 3 yaşındaki Nur ölümden döndü29 Aralık 2025 Pazartesi 09:21
  • Bursa'da bir çok yol kar nedeniyle kapandı28 Aralık 2025 Pazar 23:27
  • Başkan Aydın’ın durağı Yenikent Mahallesi oldu27 Aralık 2025 Cumartesi 09:25
  • Kafkaslar'dan Anadolu'ya müzik şöleni25 Aralık 2025 Perşembe 09:51
  • Güney Marmara'nın acil sağlığı Bursa'da ele alındı25 Aralık 2025 Perşembe 09:33
  • Çamlık Bulvarı konfora kavuştu23 Aralık 2025 Salı 09:56
  • GUHEM'de "En Uzunnn Gece"23 Aralık 2025 Salı 09:16
  • Bursa Büyükşehir’den çiftçiye ‘çevreci’ destek23 Aralık 2025 Salı 09:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43