• BIST 10275.75
  • Altın 4274.454
  • Dolar 39.813
  • Euro 46.9041
  • Bursa 30 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 30 °C

Çin’den füze yorumu: Sorun istişareyle çözülmeli

Çin’den füze yorumu: Sorun istişareyle çözülmeli
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei

PEKİN (CİHAN)- Çin, Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihalesini iptal etmesiyle ilgili olarak, sorunun ilgili taraflarca istişare yoluyla çözülmesi gerektiğini açıkladı.

Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Hong Lei, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan), Türkiye’nin, kendi füze savunma sistemini yapma gerekçesiyle Çin’in de içinde bulunduğu ihaleyi iptal ettiği şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Cevabında Hong Lei, "Türkiye’nin ilgili durumundan haberimiz oldu. Bu sorunun, ilgili birimler ve işletmeler arasında istişare yoluyla çözülmesi gerekir." dedi.

Hong, Cihan’ın Pazartesi günkü basın toplantısında aynı konuyla ilgili sorusuna da "Şu an ilgili konuyu bilmiyoruz. Size sunacağımız bilgi ve yorum o konuda bulunmuyor." şeklinde cevap vermişti.

ÇİN MEDYASI: ÇİN BİRŞEY KAYBETMEDİ

Çin medyası da Batı medyasını kaynak gösterdiği haberlerinde, Türkiye’nin Çin’in de içinde yer aldığı füze ihalesini iptal ettiği haberlerine yer verdi. Çin medyası, Türkiye’nin iptal kararıyla ilgili olarak, ABD’nin baskısı ve bunun Antalya’daki G20 Zirvesi sırasında olmasına dikkat çekti. Çin medyasının yorumlarında ayrıca, füze ihalesinin uluslararası mücadeleye dönüştüğü ve bunun nedenin de füzenin etiketinde Çin markası yaması olduğu belirtildi. Yorumlarda, sonuç olarak Türkiye’nin, Çin malı füzeyi almasının hayal olduğuna dikkat çekildi.

Çin medyasında, Hu Leqi imzalı yorumda, Çin’in ihalenin iptaliyle bir şey kaybetmediği, hatta bu süreçte Çin füzesinin bedava reklam yaptığına işaret edildi. Yorumda ayrıca, hiçbir zaman uzun menzilli füze savunma sistemi geliştirmemiş bir ülkenin (Türkiye), kendi geliştireceği füze sistemiyle, Çin’in ihalede ortaya koyduğu "Hongqi 9" füze sistemi seviyesine ulaşmasının mümkün olup olmadığına dikkat çekildi. Bağımsız askeri yorumcu Hu, Türkiye’nin kendi füze savunma sistemini geliştirse bile bunun uzun zaman ve maliyetinin Çin’in teklifinden daha pahalıya mal olacağını ileri sürdü.

Çin, Türkiye’nin almayı düşündüğü ancak beş kez uzattığı hava savunma sistemi ihalesiyle ilgili olarak, net bir yorumda bulunmamıştı. 28 Şubat’ta aynı konuyla ilgili soruyu yanıtlayan sözcü Hong, Çin ile Türkiye arasındaki görüşmelerin normal bir ticari alışveriş olduğunu Türk tarafının kendi çıkarları doğrultusunda en uygun kararı vereceğine inandıklarını ifade etmişti.

Geçen yıl, Çin’in CPMIEC firmasının ürettiği Hongqi-9 (HQ-9 FD-2000) füze savunma sisteminin Türkiye’deki “uzun menzilli hava savunma füzesi” ihalesini kazandığı haberleri, Çin’de büyük bir zafer olarak görülmüş ve bunun ikili ilişkilere olumlu yansıyacağı yorumu yapılmıştı. Ancak, NATO ve Batı'nın baskısıyla Türkiye, geri adım atmış ve ihalenin süresini beş kez uzatmıştı. Bu durum da Çin’de hoşnutsuzluğa neden olmuş ve Türkiye’nin tutumu samimiyetsiz bulunmuştu. Türkiye’nin şartlarından biri olan ortak üretime tek ‘evet’ diyen Çinli şirket, ihalede 3,4 milyar dolarla en düşük teklifi vermişti. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İsrail: Hala bir tehlike var24 Haziran 2025 Salı 11:34
  • Irak’ta askeri üsse İHA’lı saldırı24 Haziran 2025 Salı 10:14
  • Trump açıkladı: Ateşkes sağlandı24 Haziran 2025 Salı 09:27
  • İran ABD üslerini vurdu23 Haziran 2025 Pazartesi 19:54
  • İran’da MOSSAD ajanı idam edildi23 Haziran 2025 Pazartesi 11:04
  • İran Dışişleri Bakanı Rusya’da23 Haziran 2025 Pazartesi 08:33
  • Trump: 'Bombayı ellerinden aldık"23 Haziran 2025 Pazartesi 08:31
  • İran halkı sokakta: "Teslimiyet yok, ABD ile savaş"23 Haziran 2025 Pazartesi 07:18
  • Suriye'de kiliseye saldırı: 20 kişi öldü23 Haziran 2025 Pazartesi 06:24
  • İran’da MOSSAD operasyonu21 Haziran 2025 Cumartesi 10:33
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43