• BIST 9668.36
  • Altın 3996.585
  • Dolar 38.8091
  • Euro 43.2885
  • Bursa 23 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

'Yağlı güreş tarihini bilmeyen ve kitap okumayan cazgır olamaz'

'Yağlı güreş tarihini bilmeyen ve kitap okumayan cazgır olamaz'

ANTALYA (CİHAN)- Cazgırlıkta 50. yılını kutlayan tarihi Kırkpınar güreşlerinin efsane başcazgırı 'Pele Mehmet' lakaplı Mehmet Tura (68), yağlı güreş tarihini bilmeyenlerin cazgırlık yapamayacağını söylüyor.

Bursa İznik doğumlu olan başcazgır, 50 yıl içinde bugüne kadar sadece 2 ilde güreş organizasyonuna katılmadığını anlattı. Tura, katılamadığı 2 ilin ise Mardin ile Hakkari olduğunu dile getiriyor. Gençlik yıllarında yağlı güreş yapmanın yanı sıra futbolla da ilgilendiğini aktaran Tura, İznik'te futbol oynadığı takımının hocasının hızlı hareket etmesinden dolayı kendisine Pele Mehmet lakabını verdiğini belirtiyor.

CAZGIRLIKTA 50'NCİ YILINI KUTLUYOR

İyi bir yağlı güreş cazgırı olmanın yolunun düzenli kitap okumaktan ve güreş tarihini iyi bilmekten geçtiğini söyleyen Tura, "Cazgırlıkta bu sene 50 yılı kutlama şerefini yaşıyorum. Başcazgır, yağlı güreşlerinin orkestra şefidir. Güreşi baştan sona kadar o yönetir. Onun için bir cazgır, yağlı güreş tarihini çok iyi bilmeli. Kitap okumayan da cazgır olamaz. Cazgırların güreş meydanlarında dilinden dua, mani, salavat ve şiir düşmediği için sürekli kendilerini yenilemek zorunda." diye konuştu.

55 yıldır Kırkpınar güreşlerine katıldığının altını çizen Tura, güreşte pehlivanları ve seyircileri coşturmada davul ve zurna sesi kadar cazgırın okuduğu şiir, dua, mani ve salavatların etkili olduğunu söylüyor.

Kırkpınar'dan sonra uzun soluklu katıldığı 48 yılla tarihi Elmalı Yağlı Pehlivan Güreşleri ve 25 yıl Korkuteli Altın Kiraz Yağlı Pehlivan Güreşleri olduğunu ifade eden Tura, çayırda güreşen bütün pehlivanları evlatları gibi gördüğünden ata sporuna güreşerek destek verdikleri için hepsine bir cazgır olarak minnet duyduğunu anlatıyor.

Cazgırların güreş severler için rol model kişiler olduğunu belirten Tura, güreş meydanlarında pehlivan ve güreş severleri coşturmak için Arif Nihat Asya, Yahya Kemal Bayatlı, Necip Fazıl Kısakürek, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cahit Külebi, Faruz Nafiz Çamlıbel, Mehmet Akif Ersoy, Nurallah Genç ve Yavuz Bülent Bakiler'in bazı şiirlerini ezbere bildiğini kaydetti.

50 YIL İÇİNDE ÇAYIRDA ÜÇ KUŞAĞI GÜREŞTİREREK DUASINI ETTİM

50 yıllık cazgırlıkta centilmenlik ve atik güreşmede merhum güreşçi Recep Gürbüz'ün iz bıraktığını vurgulayan Tura, "50 yıl içinde başpehlivanın yüzlerce pehlivanın güreşine şahitlik ettim. Üç kuşak pehlivanın güreşmesinin duasını ettim. Bir cazgır olarak dede Mehmet Özürk, damadı merhum Recep Gürbüz ve oğlu Ali Gürbüz'ün yeşil çayırlarda güreş duasını yaptım. Cengiz Elbeye'yi kaybettiğimizde çok üzüldüm ve ağladım. Yağlı güreş seyircisi vefalı. Çoğu yağlı güreş organizasyonlarında 'Kambersiz düğün olmazsa Pele Mehmet'siz güreş olmaz' diyerek davet ediyorlar." ifadesinde bulundu.

18 ÜLKEDE GÜREŞ ORGANİZASYONUNA KATILDIM

Tura, 50 yıl içinde yağlı güreş organizasyonu ve tanıtımı için başta ABD, İsviçre, Kanada, Japonya, Almanya, Pakistan, Güney Kore, İngiltere, Bulgaristan, Macaristan ve Avusturya olmak üzere 18 ülkede cazgırlık yaptığını sözlerine ekledi. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43