• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • Bursa 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

Yağışlı havalarda önleminizi alın

Yağışlı havalarda önleminizi alın
Araçların depoları dolu, lastikleri dayanıklı olmalı…

Yurdun birçok bölgesi ile birlikte İstanbul’u da etkisi altına alan kar yağışı, günlük yaşamda aksamalara yol açarken; şehir içi ve şehirler arası ulaşımda sorunlara neden oldu. Kar yağışı gözlenmesi durumunda zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, zorunlu hallerde toplu taşıma araçlarının kullanılmasını ve şehirler arası seyahatlerin ertelenmesini tavsiye ediyor.

Uzmanlar, hava koşullarının etkisini direkt olarak hisseden iş kollarında kazalara sebebiyet verilmemesi için çalışmaların durdurulması gerektiğini ifade ediyor. Uzmanlar kendi araçları ile yola çıkacak sürücülere de yolculuk öncesi yakıt deposunun doldurulmasını ve lastiklerin kontrol edilmesini öneriyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan ve Araştırma Görevlisi Tuğce Oral karlı havalarda sosyal hayatta ve iş yerlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti.

Yurdun birçok bölgesindeki soğuk hava ve kar yağışının canlı yaşamı ile birlikte üretim ve hizmet sektörü gibi dolaylı olarak iş hayatını da olumsuz etkilediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan ve Tuğçe Oral  kış mevsiminde günlük olarak hava tahminleri ve meteorolojik uyarıları dikkate almanın güvenli yaşam ve çevre planlamalarına katkı sağlayacağına vurgu yapıyor.

Şehirlerarası yolculuklar ertelenmeli

Kar yağışı gözlenmesi durumunda öncelikle zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması gerektiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Eğer dışarı çıkmak gerekiyorsa da özel araçlar yerine kullanım tercihleri toplu taşımalar olmalı. Toplu taşıma kullanılsa dahi sağlık ve güvenlik devamlılığı açısından güzergah kontrolü ve ulaşım ağındaki güncel durum mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Şehirlerarası yolculuk planları istisnai durumlar haricinde mutlaka ertelenmeli.” dedi.

Kar topu yaparken sert cisimlere dikkat edilmeli

Kar yağışı, her ne kadar rutin yaşamın devam ettirilmesini güçleştiriyor olsa da sosyal aktivitelere sağladığı etkiyle tüm zorlukları gölgelediğini ifaden eden Uçan, “Özellikle kar yağışını eğlenceli hale dönüştürmede akla ilk gelen aktivite olan ‘kar topu savaşları’ farkında olmadığımız olumsuz durumların kaynağı olabilir. Kar topunun içine sert cisimler karışmadığından emin olunması için çocukların kesinlikle yetişkin gözetiminde oynaması çok önemli. Sınırlı sayıda da olsa şehir içinde bulunan elektrik telleri, telefon hatları gibi açıkta bulunan iletim hatlarının altında bulunulmamalı.” şeklinde tavsiyelerini paylaştı.

Çalışmaya ara verilmeli

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, yapı işleri gibi hava koşullarının etkisini direkt hisseden açık çalışma alanlarında işlerin durdurulması gerektiğini söyledi ve tavsiyelerini şöyle paylaştı:

“Bedenen ve fiziken ağır işlerde hava koşulları kaçınılmaz iş kazalarına neden olabilir. Açık alanda yapılacak çalışmalara işin gereği ara verilemiyorsa minimum fiziki güç harcayacak şekilde çalışma tasarrufuna gidilmeli veya iş bitirme periyodu mutlaka uzatılmalı. Çalışanlara mutlaka soğuk havadan etkilenmeyecekleri kişisel termal kıyafetler verilmeli. Özellikle, kule vinç, treyler, ekskavatör gibi iş makineleri teknik olarak kullanıma uygunluğu sağlansa da çalışanların sağlığı için çalışmalara kısa bir ara vermek daha sağlıklı olacaktır. İş makinelerinin olumsuz hava koşulları sonrasında mekanik olarak arızaları oluşmasını önlemek için doğrudan etkilenmeyecekleri güvenli bir yerde park etmeleri ya da sabitlenmeleri sağlanmalı. Hava koşulları mevsim normallerine döndüğünde, açık alanda bulunan bu araçlar fiziki ve teknik muayeneleri yapılmadan ve yetkili kişiler tarafından kontrol formları oluşturulmadan kullanılmamalı.”

Karlı yolda bu tavsiyelere dikkat!

İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Görevlisi Tuğçe Oral ise mutlaka önceliğin kullanılacak aracın güvenli sürüşü desteklemesine verilmesi ve gerektiğini söyledi ve tavsiyelerini şöyle paylaştı:

Planlı bir güzergaya hareket edilmeli,

Kullanım öncesi fiziki muayene ve gözlem yapılmalı,

Araçlarda yol tutumu için en önemli etken olan ‘araç lastikleri’ mevsime uygun nitelikte ve dayanıklı olmalı,

Taşıtların kullanılmasında temel kaynak olan yakıt ihtiyacına karşı araç yakıt deposu tamamı dolu halde yola çıkılmalı. Böylece, olası her duruma karşı araç içerisinde bekleme yapılması gereken durumlarda aracın tüm fonksiyonlarının çalışması sağlanabilir ve soğuğa karşı korunması araç içi ısınmadan destek alınabilir,

Sürücü için ihtiyacı karşılayacak miktarda su, yiyecek, her ihtimale karşı yedek kıyafet bulundurulmalı,

Teknik arızalara karşı uyarı ve güvenliği sağlayacak ekipmanların (zincir, kar temizleme için mini kürekler, çekme halatı, takoz vb.) eksiksiz ve çalışır durumda olmasına özen gösterilmeli,

Araç arızalarına müdahale gerektiren durumlarda sürücü güvenliği için reflektör yelekler, ilk yardım çantası ve uyarı levhaları eksiksiz olmalı.

Özellikle aracın motor kısmı kontrol edilmeli

Araçlar çalıştırılmadan önce yapılan fiziki muayenede hayvanların ısınmak için aracın motor kısmına girmiş olabileceği düşünülerek kontrol edilmesini öneren Oral, “Etraftaki canlıların güvenli bir alana geçmesi sağlandıktan sonra cam suyu ve silecekleri kontrol edilmeli, hava koşullarına bağlı olarak suyun donması göz önünde bulundurularak donma önleyici karışımlar kullanılmalı.” dedi.

Yol görüşü etkileniyorsa güvenli alanda beklenmeli

Tuğçe Oral, araç seyrinde takip mesafesinin mutlaka korunması ve en az 6 saniyelik bir fark olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı: 

“Hava koşulları yol görüşünü etkiliyorsa, güvenli bir alana geçilmeli ve beklenmeli. Ani direksiyon hareketlerin önüne geçmek için yavaş sürüş ve kontrol hiçbir zaman bırakılmamalı. Buzlanma etkisine karşı vites geçişlerinin seri olmamasına ve motor freni kullanmamaya dikkat edilmeli. Son olarak yılda en fazla bir hafta karlı hava ile karşılan İstanbullu sürücülere bu havada hayatlarını ve araçlarını tehlikeye atarak tecrübe kazanmaya çalışmamalarını tavsiye ediyorum.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Türk kafilesi Sınır Kapısı'na ulaştı26 Şubat 2022 Cumartesi 13:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78