• BIST 10189.02
  • Altın 4300.752
  • Dolar 39.9182
  • Euro 47.0897
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 11 °C

Vatandaşların kimlik bilgilerini satan çeteye operasyon: 68 gözaltı

Vatandaşların kimlik bilgilerini satan çeteye operasyon: 68 gözaltı
İstanbul merkezli 25 ilde vatandaşların kimlik bilgilerini para karşılığı satan “checker paneli” çetesineoperasyon düzenlendi. Operasyonda, 35’i çocuk 68 şüpheli yakalandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Şube müdürlüğü ekipleri, vatandaşlardan gelen ihbarlar kapsamında devletin güvenliğini tehlikeye sokacak bilgilerin sosyal medya hesaplarında paylaşıldığı yönünde bilgiler edinmesi üzerine çalışma başlattı.

Yapılan çalışmalarda, bir grup tarafından panel adı verilen sistemler aracılığıyla kişisel verilerin ve kurumlara ait bilgilerin çalındığı, çalınan verilerin para karşılığı satıldığı ya da tehdit şantaj unsuru olarak kullanıldığı tespit edildi. Vatandaşların ad, soyad, T.C. kimlik numarası, tapu kayıtları, adli sicil kaydı, adresi, GSM, sağlık, seyahat gibi birçok bilginin “checker paneli” adı verilen illegal sistemde sorgulandığı belirlendi. Sanal devriye faaliyetleri çerçevesinde yapılan incelemelerde ise çok sayıda genç kız ve çocuğun mağdur olduğu ve bu şahıslara şantaj yapıldığı, intihara varacak seviyelere kadar zorlandıkları tespit edildi. Panel adı verilen sistem üzerinden vatandaşlara ait bilgilerin sorgulaması yapılarak tehdit ve şantaj amacıyla kullanıldığı tespit eden polis ekipleri operasyon için harekete geçti.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığından alınan izin sonrası bu sistemi kullanan ive aralarında yazılım mühendisi, bilgisayar mühendisi, bilgisayar programcısı da bulunan 68 şüpheli şahıs tespit edildi. Yapılan tespitlerin ardından 27 Ocak’ta İstanbul merkezli olmak üzere 25 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Kırşehir, Şırnak, Kocaeli, Mardin, Aksaray, Kayseri, Diyarbakır, Rize, Adana, Düzce, İzmir, Kırklareli, Bolu, Erzincan, Antalya, Bitlis, Tokat, Konya, Manisa ve Malatya’da gerçekleştirilen operasyonlarda 35’ü suça sürüklenen çocuk (SSÇ) olmak üzere toplam 68 şüpheli yakalandı. Adliyeye sevk edilmesi beklenen şüphelilerin, “Devletin Güvenliğine İlişkin Bilgileri Temin Etme” suçundan yargılanacakları öğrenildi. Adreslere yapılan operasyonda ise 2 adet ruhsatsız tabanca, 13 adet fişek, 2 adet ruhsatsız av tüfeği ile tüfek fişekleri ele geçirildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Asansörde akıma kapılan genç kurtarılamadı22 Mayıs 2025 Perşembe 10:54
  • Halı fabrikasında patlama: 7 yaralı17 Mayıs 2025 Cumartesi 12:16
  • Çöpten insan kafatası çıktı10 Mayıs 2025 Cumartesi 10:34
  • Sütlü kahve içen 4 kişi zehirlendi09 Mayıs 2025 Cuma 09:49
  • Yeni doğmuş bebeği çöpe attılar17 Nisan 2025 Perşembe 10:01
  • Kürdan kalın bağırsağını deldi15 Nisan 2025 Salı 11:35
  • kahvehanede 'namus' cinayeti15 Nisan 2025 Salı 10:03
  • Kan donduran olay! Öğretmen kızını öldürüp intihar süsü verdi09 Nisan 2025 Çarşamba 11:47
  • Diyarbakır’da silahlı kavga! 1’i polis 13 yaralı09 Nisan 2025 Çarşamba 09:17
  • Genç dansçı evinde ölü bulundu09 Nisan 2025 Çarşamba 08:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43