• BIST 9350.01
  • Altın 4286.787
  • Dolar 39.3596
  • Euro 45.5956
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C

Uzmanlardan “vampir güç” uyarısı

Uzmanlardan “vampir güç” uyarısı
“Elektrik faturalarının yüzde 5’i standby cihazlardan kaynaklanıyor!”..

Kullanılmayan cihazların kapatılması, tasarrufun ana unsuru ve en kolay yöntemi olarak gösteriliyor. Elektrik faturalarını artıran araçların başında ‘standby’ yani hazır modda bekleyen araçların geldiğini belirten uzmanlar, herhangi bir cihazla bağlantısı olmayan A.C adaptörlerin de prizde kalması nedeniyle güç harcamaya devam ettiğini ve faturayı olumsuz etkilediğini ifade ediyor.

Fişe takılı adaptörün “vampir güç” olarak da adlandırıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Selim Şeker, bilgisayarlarda, televizyonlarda ve batarya şarjında standby güç kullanıldığını vurgulayarak elektrik faturalarının yüzde 5’inin standby durumundaki cihazlardan kaynaklandığına dikkat çekiyor. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker, bekleme modunda çalışan cihazların elektrik faturalarına olan etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı. 

Vampir güç devamlı elektrik tüketiyor

Tasarrufun ana maddesi olarak en kolay yöntemin kullanılmayan cihazların kapatılması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selim Şeker, “En çok faturayı artıran araçlar standby yani hazır durumunda bekleyen cihazlar ve pek çok seyyar cihazı şarj eden A.C adaptörlerdir. Eğer prize takılıysa cihazlar adaptöre bağlı olmasa da adaptör güç kullanmaya devam eder. Bu güç kullanımı biz uyurken de devam eder. Fişe takılı adaptörün uçları vampirin dişlerine benzediği için ‘Vampir Güç’ diye adlandırılıyor.” dedi. 

Faturanın yüzde 5’i standby cihazlara ait

Standby modundaki cihazların sıcaklık ve zaman gibi bazı bilgileri gibi gösterdiklerini ifade eden Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği İngilizce Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selim Şeker, “Batarya şarjında, mikrodalga fırında, DVD, televizyon, uzaktan kumanda ve bilgisayarlarda standby güç kullanılıyor. Dolayısıyla ortalama bir evde sayıları 40’ı bulan cihazlar çalışmadıkları zaman standby güç kullanırlar. Elektrik faturasının yaklaşık yüzde 5’i bu standby durumundaki cihazlardan kaynaklanıyor.” uyarısında bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Mayıs ayı ihracatı 1 milyar doları aştı11 Haziran 2025 Çarşamba 10:13
  • Karpuz fiyatları düştü05 Haziran 2025 Perşembe 11:14
  • 2025 yılı hububat alım fiyatlarını açıklandı03 Haziran 2025 Salı 10:34
  • Haziran ayı kira artış tavan rakamı belli oldu03 Haziran 2025 Salı 10:28
  • Kurban Bayramı öncesi ete zam geldi03 Haziran 2025 Salı 10:00
  • Araç sahiplerine iyi haber: İndirim geliyor...02 Haziran 2025 Pazartesi 11:58
  • Ticaret Bakanı: İhracat rekoru kırdık02 Haziran 2025 Pazartesi 11:31
  • En çok kayısı pahalandı02 Haziran 2025 Pazartesi 11:17
  • İşsizlik oranı açıklandı30 Mayıs 2025 Cuma 10:30
  • Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2 büyüdü30 Mayıs 2025 Cuma 10:11
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43