• BIST 10746.98
  • Altın 4394.422
  • Dolar 40.5925
  • Euro 47.1002
  • Bursa 25 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 23 °C

Türk ihracatçısı Hindistan pazarında

Türk ihracatçısı Hindistan pazarında
Türk ihracatçıları, Hindistan pazarında konumunu güçlendirmek istiyor...

Türk ihracatçıları, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan ve ekonomisi her geçen gün büyüyen Hindistan pazarında konumunu güçlendirmek istiyor.

Hindistan İstanbul Başkonsolosu Shri Mijito Vinito, Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICCI) yetkilileri ve Hintli iş adamlarından oluşan bir heyetle Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret etti. Ziyarette Türkiye ile Hindistan arasında dış ticareti geliştirme konusunda görüş birliği oluştu.

Türkiye ile Hindistan arasında tarih boyunca çok iyi ilişkiler olduğuna işaret eden Başkonsolos Vinito, iki ülke arasındaki dış ticaretin artması için karşılıklı ziyaretlerin, buluşmaların kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’den Hindistan’a 2023 yılının 11 aylık döneminde 1 milyar 230 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bilgisini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Hindistan’a ihracatın çok daha fazla artmasını hedeflediklerini söyledi.

“Tarım sektörü olarak 2023 yılının 11 aylık diliminde Hindistan’a 207 milyon dolarlık, yaş meyve sebze sektörü olarak ise 80 milyon dolarlık ihracat yaptık” diyen Uçak, “Türkiye’den Hindistan’a en çok elma ihraç ediyoruz. Hindistan’a elma ihracatı iki ülke arasında imzalanan bir protokol sayesinde güçlü bir şekilde devam ediyor. Benzer protokolün nar, üzüm, kiraz ürünleri içinde yapılmasını istiyoruz. Bu sayede Hindistan Türk lezzetlerine kavuşacak, bizde ihracatta yeni ve güçlü bir pazar kazanacağız. Türkiye ve Hindistan hükümetlerinden yeni protokolleri hızlı bir şekilde hayata geçirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Öztürk: “Haşhaş tohumu ihracatında 2019 yılındaki anlaşmanın kesintisiz uygulanmasını istiyoruz”

Ege Bölgesinin üretim ve ihracatında lider olduğu haşhaş tohumunun en büyük alıcısının Hindistan olduğunu vurgulayan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatındaki tıkanıklığın aşılması için Başkonsolos Shri Mijito Vinito’dan destek istedi.

Türkiye’de üretilen haşhaş tohumunun Hindistan’a ihracatıyla ilgili iki ülke arasında 2019 yılında yapılan anlaşmayı hatırlatan Öztürk, “İki ülke makamları arasında yapılan anlaşmaya göre her yıl Hindistan tarafınca iletilmesi gereken ülke kotasının düzenli olarak açıklanması hayati derecede önemli. Üretimin ve ihracatın sağlıklı devam etmesi için bu sürecin kesintisiz devamı gerekiyor. Türkiye’de depolarda bekleyen ürünlerimizi Hindistan’a göndermek için Hindistan tarafının destek olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hazine ve Maliye Bakanlığından ÖTV açıklaması24 Temmuz 2025 Perşembe 11:40
  • Merkez Bankası faizi 300 baz puan düşürdü24 Temmuz 2025 Perşembe 10:26
  • Türk somonunda ihracat hedefi!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:13
  • Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı başladı21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:09
  • Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,66 oldu21 Temmuz 2025 Pazartesi 10:26
  • Yapılandırmada yeni dönem19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:51
  • Kurulan şirket sayısı azaldı18 Temmuz 2025 Cuma 11:05
  • Konut fiyatlarında büyük artış17 Temmuz 2025 Perşembe 11:11
  • Konut satış rakamları açıklandı17 Temmuz 2025 Perşembe 10:19
  • Bütçe Haziran’da açık verdi16 Temmuz 2025 Çarşamba 11:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43