• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Tasarruf için yeni yollar

Tasarruf için yeni yollar
Akıllı ev sistemleriyle tasarruf yolları...

Akıllı ev teknolojileri deyince akıllara, pahalı ve lüks teknolojiler gelebilir. Ancak durum hiç de öyle değil. Uygun fiyatlara da alınabilecek bu teknolojiler, kullanımda kolaylık sunarken aynı zamanda tasarrufa da katkı sağlıyor. Günümüzde ortalama 3000-3500 TL civarında maliyetle tüketiciler kendi kendilerine akıllı ev sistemlerini oluşturabiliyor. Üstelik evin yeni ya da eski olmasından bağımsız olarak bu sistemler her eve adapte edilebiliyor. Hayatı kolaylaştıran akıllı evler aynı zamanda enerji ve ısı tasarrufu sağlıyor, bu nedenle çevre dostu olma özelliğini korurken faturaları düşürüyor. Karşılaştırma sitesi encazip.com, akıllı ev sistemlerinin tasarrufa katkısını araştırdı. 

Çok büyük ve maliyetli olmayan cihazlarla evler “akıllanabilir”

Gelişen teknolojiyle birlikte çok büyük ve maliyetli olmayan cihazlar satın alarak evinizi “akıllı” hale getirebilirsiniz. Evinizi isterseniz sesli komutlarla, isterseniz de uzaktan komutlarla yönetebilirsiniz. Örneğin, akıllı alarmı, akıllı ev sistemine (hub) entegre ederek herhangi bir abonelik yaptırmadan alarm sahibi olabiliyorsunuz. Hatta hepsi aynı yerden kontrol edildiği için alarmın kurulu olduğu saatlerde “evdeymişim gibi davran” seçeneği ile sistem, ev içindeki ışıklardan bazılarını gelişigüzel açıyor. Böylece dışardan bakanlar sizi evde sanıyor ve bu da bir caydırıcı unsur oluyor. Isı ve nem sensörleri ise havayı izleyerek ortamdaki nemi düzenlediğinden elektronik cihazlar ve klimalarda sistem kontrolü için kullanılabilir. Böylece ısıtma ya da soğutma yapacak aletler sürekli çalışmak yerine havanın durumuna göre hareket ederek tasarruf edilmesine olanak tanır.

Akıllı prizler, evde olunmadığında dahi telefon uygulamasından bakılarak prize takılı olan cihazları kontrol edebilme imkânı sunuyor. Zamanlama planlaması yaparak cihazlarınızın planınıza göre açılıp kapanmasını sağlayabiliyorsunuz. Bazı akıllı prizlerde yer alan ‘dışarıda modu’ ile evde olmasınız bile cihazlarınızın çalışmasını kontrol edebilirsiniz. Kurulumu oldukça basit olan akıllı prizlerin satış fiyatı 280 TL’den başlıyor. Akıllı röleler, mevcut elektrik anahtarınızın arkasına kolayca monte edilerek anahtarın içine gizlenebilir. Böylece geleneksel anahtarınız kolayca akıllı anahtara dönüşür, anahtara bağlı cihazlarınızı hem anahtardan kontrol edebilir hem de internet üzerinden kullanabilirsiniz. Akıllı ampuller, kablosuz internet ağı olan Wİ-Fİ protokolü üzerinden çalışıyor. Farklı özelliklerde akıllı ampuller bulmak mümkünken bunların fiyatı 230 ile 1400 TL arasında değişiyor. Akıllı hoparlörlere ise komutlar vererek akıllı ev cihazlarınızı kontrol edebilir, çeşitli senaryolar oluşturarak aletlerinizi otomatize edebilirsiniz. Akıllı devirmeli şalter cihazlarını elektrik anahtarlarının kenarına monte edip herhangi bir ilave yatırım yapmadan evinizi akıllı hale getirebilirsiniz. Akıllı devirmeli şalter ile dışarıda olduğunuzda dahi ışıkları veya ev aletlerini otomatik olarak açıp kapatabilirsiniz. Ortalama olarak 500-1200 TL gibi fiyatlara bu şalterlerden bulmak mümkün. Artık uygun fiyatlara da bulunması mümkün olan perde kontrol motorlarıyla yaz aylarında güneş ışınlarının fazla olduğu saatlerde otomatik olarak kapanması, kış aylarında da aydınlık saatlerde otomatik olarak açılmasıyla elektrikten tasarruf edebilirsiniz. Özellikle klima tüketiminde ciddi anlamda tasarruf sağladığı bilenen bu sistemler, kendini iki sezonda amorti edebilir.

Akıllı ev sistemleri yüzde 40’lara varan enerji tasarrufu sağlayabiliyor

Ev sahiplerinin mevcut enerjiden en verimli şekilde yararlanması için tasarlanan akıllı ev sistemleri, yüzde 30-40'lara varan enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Akıllı evlerin enerji tasarrufu yapmasının ilk yolu ısı izlemedir. Akıllı ev sistemleri, tam sıcaklığı ölçmek için birden fazla sensör kullanır. Bu nedenle evi sabit ısıda tutmak kolaylaşır ve fazla enerji harcanmaz. Akıllı ısı sensörleri ile birlikte modern bir ısıtma sistemi kullanılırsa düşük bir enerji miktarıyla evlerinizi kolayca ısıtabilirsiniz. Akıllı aydınlatmalar, genellikle LED ampullerden yapılır ve sadece LED ampulleri kullanmak bile yüzde 90’ın üzerinde bir tasarruf anlamına gelir. Aynı zamanda bu aydınlatmaların montajı da kolay. Zamanlama ayarlı elektronik cihazlar da tasarrufa önemli bir katkı sunar. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve hatta kahve makinesi; akıllı cihazların tamamı akıllı telefonlar aracılığıyla takip edilerek hem zamandan hem enerjiden tasarruf edilebilir. Ayrıca cihaz kurulumlarını da telefon ile yapabilir ve arıza takibi gibi özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Akıllı ev sistemleri ile enerji tasarrufu yapmanın temel yollarından biri, elektrik tüketimini dikkatli bir şekilde takip etmektir. Akıllı ev sistemi, her elektrikli cihaz için gerekli enerji miktarını takip eder. Böylece, enerji tüketimi hakkında kullanıcıyı bilgilendirir ve nasıl tasarruf edilebileceği konusunda yol gösterir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Bayram ikramiyesi ödemeleri başlıyor25 Mart 2024 Pazartesi 11:54
  • İşsizlik rakamları açıklandı25 Mart 2024 Pazartesi 10:11
  • Kartlı ödemeler arttı25 Mart 2024 Pazartesi 09:09
  • Kredi ve kredi kartı borçlanmaları azaldı23 Mart 2024 Cumartesi 13:16
  • Züccaciye ihracatında Türkiye rüzgarı22 Mart 2024 Cuma 13:37
  • Yabancı ziyaretçi sayısı arttı22 Mart 2024 Cuma 13:28
  • Kapanan şirket sayısı arttı22 Mart 2024 Cuma 10:43
  • Reel kesim güven endeksi arttı22 Mart 2024 Cuma 10:22
  • Dış ticaret açığı geriledi22 Mart 2024 Cuma 10:20
  • MB faizi 500 baz puan artırdı21 Mart 2024 Perşembe 14:35
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78