• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Bursa 21 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

"Sosyal Medya ve Azınlıklar" konferansı başladı

"Sosyal Medya ve Azınlıklar" konferansı başladı
İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi İkileminde Azınlıklar ve Sosyal Medya Konferansı afişi

İSTANBUL (CİHAN)- Sosyal Medya ve Azınlıklar Projesi kapsamında ‘İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi İkliminde Azınlıklar ve Sosyal Medya’ başlıklı konferans bugün İstanbul'da başladı. Projenin koordinatör kuruluşlarından Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas, “Konferansta sosyal medya mecralarının sosyal, hukuki ve kültürel boyutlarını değerlendireceğiz.” dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’ndeki Mahkeme Salonu’nda bu sabah başlayan Sosyal Medya ve Azınlıklar Projesi kapsamında ‘İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi İkliminde Azınlıklar ve Sosyal Medya’ başlıklı konferans, akşam saatlerine kadar sürecek.

Avrupa Birliği Bakanlığı destekli proje kapsamında bugün yapılacak konferansın açılış konuşmasını, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı ile projenin yürütücüsü Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı Laki Vingas yapacak. Proje koordinatörü Cemre Baytok, KONDA yetkilisi Ali Karakaş ve Yunanistan Avrupa Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) Koordinatörü Eleftherios Mastrotheodoros da kısa birer sunum gerçekleştirecek.

“CEMAAT VAKFININ YAPTIĞI İLK PROJE”

‘İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemi İkliminde Azınlıklar ve Sosyal Medya’ başlıklı proje ve konferansa ilişkin Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Laki Vingas, “Konferansta sosyal medya mecralarının sosyal, hukuki ve kültürel boyutlarını değerlendireceğiz.” dedi.

Projenin 1 yıl önce başladığını söyleyen Vingas, bu etkinliğin azınlık vakıflarında bir gelişime öncülük yapması bakımından önemini vurguladı: “Bizim önemsediğimiz ve ilkleri olan bir çalışma. Örneğin bir cemaat vakfının yaptığı ilk projedir. Cemaat vakıflarının sadece bir ibadethane ve okul olmadığını, farklı boyutlarıyla da bazı süreçleri geliştirebileceğinin bir kanıtıdır. Bu vakıflarımız her ne kadar eski kuruluşlar olmakla birlikte günümüzün şartlarına, gelişim ve değişime katkı sunmaları gerekiyor.”

ENTEGRASYON SÜRECİNE KATKISI

“Sosyal medya sadece nefret söylemi ileten bir mecra değildir. Bir sürü avantajları da vardır.” diyen Vingas, “Biz bugünün avantajlarını değerlendirmek istiyoruz. Çok kültürlülüğü destekliyor ve hızlı yayılıyor. Bu bir realite. Bunu gözardı etmemiz mümkün değil. Azınlık toplumlarının bu konudaki interaktif süreçlerini araştırmak istedik.” dedi.

Proje kapsamında KONDA araştırma şirketiyle yapılan çalışmadan elde edilen verilerin kamuoyuna duyurulduğunu anlatan Yeniköy Rum Cemaat Vakfı Başkanı Laki Vingas, “Bu süreçte hem İzmir hem de Gökçeada'da (İmroz) etkinliklerimiz oldu. Brüksel ziyaretimiz oldu. Antakya'da bir etkinliğimiz olacak. Çocuklar ve büyüklerle atölye çalışmaları yaptık. Sosyal medyanın günümüzü nasıl etkilediğini, azınlık mensuplarının nasıl interaktif bir mecrada yaşadıklarını anlatıp gözlemledik.” şeklinde konuştu.

Sosyal medyanın azınlıkların entegrasyon sürecine katkısını da anlatan Vingas, “Bu projede amacımız, bizim toplumlarımız küçük birer topluluk olarak kalmış olmalarına rağmen, bu ülkenin kadim birer parçasıdır. Dolayısıyla entegrasyon sürecinin tamamlamaları lazım. Sosyal medya da bu süreci destekleyen mecralardan biri.” dedi.

Sosyal medyanın pozitif ve negatif yönlerine dikkat çeken Vingas, şöyle devam etti: “Sosyal medyada nefret söylemi, haksızlıklar, yalanlar, iftiralarla karşılaşabiliyorsunuz. Bunun yanında entegrasyon konusunda hem kendi fikirlerinizi doğrudan iletebiliyorsunuz hem farklı konuları dile getirebiliyorsunuz. Artık neredeyse sosyal medyasız bir süreç yaşayamıyoruz dense yeridir.”

Türkiye'nin sosyal medyayı kullanmada dünyanın önde gelen ülkeleri arasında bulunduğunu vurgulayan Vingas, “Neden Türkiye Avrupa ülkelerine göre sosyal medyayı bu kadar kullanma ihtiyacı hissediyor; bunun iyi analiz edilmesi lazım.” diyerek sözlerini tamamladı.

3 OTURUMDA AZINLIK BA[LAMINDA SOSYAL MEDYA

3 oturumda bugün akşam saatlerine kadar sürecek konferansta Twitter ve Facebook Türkiye'den temsilciler de söz alacak. İlk oturumda ise Turgut Tarhanlı moderatörlüğünde sosyal medya, ifade özgürlüğü ve nefret söylemi ele alınacak. Yrd. Doç. Dr. Ulaş Karan, ‘Sosyal Medya, İfade Özgürlüğü ve Nefret Söylemiyle İlgili Hukuki Çerçeve’, ‘Olumsuz Örneklerden Olumlu Uygulamalara Twitter Örneği’ başlığında Twitter Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Emine Etili, ‘Sosyal Medya Organları ve Nefret Söylemi: Facebook Örneği’ başlığında Facebook Türkiye’den Nilay Erdem görüşlerini paylaşacak. İlk oturum, avukat Rita Ender’in ‘Görsel Medya, Hukuk ve Azınlıklar’ konulu sunumuyla tamamlanacak.

Konferansın ikinci oturumunda ise moderatörlüğü gazeteci Aslı Aydıntaşbaş üstlenecek. Bu oturumda European University Viadrina Center for Internet & Human Rights Direktörü Julian C. York, ‘İfade Özgürlüğünün Günümüzdeki Toplumsal Maliyeti’, Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aslı Tunç, ‘Türkiye’de Bir Özgürlük Alanı Olarak Sosyal Medya’, Dr. Susan Kerr, ‘Din veya İnanç Özgürlüğü ve Din veya İnancın Açığa Vurulması’ başlığıyla birer konuşma yapacaklar. Son konuşmacısı ise Yunanistan'dan gazeteci ve radyo programcısı Prokopis Dokuas ‘Yunanistan’da Sosyal Medyanın Etkileri’ başlığıyla görüşlerini aktaracak.

Son oturum, Vakıflar Meclis Üyesi, Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan'ın moderatörlüğünde yapılacak. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan, Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, araştırmacı yazar Foti Benlisoy, suryaniler.com internet sitesi editörü Şabo Boyacı ve avukat Halil Mustafa, ‘Türkiye'de Azınlıkların Geleceği Açısından Sosyal Medyanın Rolü’ başlığını irdeleyecekler.

Etkinlik Periscope TV'den canlı yayınlanıyor. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Türk kafilesi Sınır Kapısı'na ulaştı26 Şubat 2022 Cumartesi 13:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78