• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Bursa 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Son kale de düştü

Son kale de düştü
Pazar ilçesindeki önemli tarihi eserlerden biri olan 600 yıllık Ciha Kalesi'nin giriş surları tamamen yıkıldı.

CİHA KALESİ ÇÖKMEYE BAŞLADI!..
GİRİŞ SURLARI ÇÖKTÜ

Bir süre önce kalenin hemen bitişiğinde, sahil yolu için dinamit patlatılarak dolgu malzemesi çıkarılan ocaktaki çalışmalar nedeniyle Ciha Kalesinin zemininin sarsıntıya uğradığı gerekçesiyle vatandaşlar şikâyette bulunmuştu.

Gelen şikâyetler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma Bölge Kurulu, aldığı kararla kalenin merkezinin 250 metre yarıçapının koruma alanı olarak belirlenmesine ve bu alan içerisindeki taşocağı faaliyetlerinin durdurulmasına karar vermişti.

Ancak arkeolog raporuyla faaliyetlerini devam ettiren taş ocağındaki, dinamit patlatma olaylarının kalenin zeminini sarsarak giriş surlarının tamamen yıkılmasına neden olduğu iddia ediliyor.


HEYET İNCELEME BAŞLATTI


Kalenin giriş surlarının tamamının yıkılmasından sonra Pazar kaymakamı Yalçın Sezgin, Belediye Başkanı Hikmet Hatırnaz, Rize İl Kültür ve Turizm müdürü İsmail Hocaoğlu ile diğer yetkililer, kalenin bulunduğu Pazar Yücehisar köyünde inceleme yaptılar.


Pazar Kaymakamı Yalçın Sezgin, Karadeniz Bölgesinde zaten az sayıda bulunan tarihi dokuların mutlaka korunması gerektiğinin altını çizerek, "Ciha kalesini ilk defa görüyorum. Muhteşem bir mekânda nefis bir bölgede kurulmuş. Ancak içler acısı halini görünce de anlaşılıyor ki mutlaka ivedilikle restore edilmesi lazım.

Yakın tarihte yıkılmalar olmuş. Konuyu ileteceğimiz Sayın Valimizin talimatlarıyla burada yapılacak çalışmayı takip edeceğiz. Bu tarihi mirası kendi haline bırakmak hiç de hoş değil. İdare olarak gereğini yerine getireceğiz." Şeklinde konuştu.


UYARILAR YAPILDI


Rize İl Kültür ve Turizm müdürü İsmail Hocaoğlu ise Rize'de Kaleyi Bala ve Zil Kale ile birlikte 3 önemli yapıdan biri olan Ciha'nın, tarihi ipekyolu üzerinden haberleşme ve güvenlik amacıyla kurulmuş tarihi yapılar olduğunu belirterek, "kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak tarihi değerlerimizin restorasyonu ve korunması amacıyla projelendirme çalışmaları yapmaktayız.

Bu anlamda Zil Kale için yapılan çalışmanın ardından bu yılın programına aldırdığımız Ciha Kalesi'ni de restore edeceğiz. Keşfini yaptık. Bu yıl ödeneğin çıkmasıyla birlikte de çalışmaları başlatacağız.

Kalenin yakın yerinde taşocağı çalışmaları nedeniyle çökmeler yaşandığını bildirilmesi üzerine buraya geldik. Kısmi çöküntüler var.

Uzman arkadaşlarımız tespitlerini yaptılar. Konuyla ilgili Karayolları ile ilgili Bölge Müdürlüklerine uyarı yazılarımızı yazdık. Batı kısmında ciddi bir kopma var. Böylesi bir kültür varlığının daha iyi korunması gerekir. 2006 programında projelendirme gerçekleştiği taktirde burası güzel bir ören yeri olacaktır. Çevre düzenlemesi ve yol bakımının da yapılmasıyla Ciha Kalesi tarihi ve turistik bir yer olarak hizmet verecek" dedi.


ZEMİN KAYABİLİR


Pazar belediye Başkanı Hikmet Hatırnaz ise, 6 ay önce basın mensuplarıyla incelemede bulundukları yerde yapmış oldukları ikazın maalesef dikkate alınmadığını belirterek, "Biz tarihi yapının hemen yanı başındaki taş ocağından yapılan dinamit patlatmalarının bu kalenin zeminini sarsarak yıkılmalara neden olacağı uyarılarını basın yoluyla kamuoyuna ve yetkililere bildirdik.

Bununla da kalmayıp bizzat uyarı yazılarımızı yazdık. Kültür ve Turizm Bakanlığı Trabzon Kültür ve Tabiat varlıklarını koruma Bölge Kurulu bu uyarıları dikkate alarak kalenin 250 metre yarıçapındaki alanda çalışma yapılamayacağını karara bağladı.

Ancak, her ne olduysa çalışmalar aynı şiddetiyle devam etti ve bizim uyarılarımızın paralelinde kalenin en önemli mevkii olan giriş surları yerle bir oldu. Şimdi ben tekrar uyarıyorum.

Eğer bu şekilde patlamalar devam ederse bu kalenin olduğu zemin kökünden kayacaktır. İşte o zaman savunulacak veya onarılacak bir durum kalmayacak." şeklinde konuştu.

RİZE - PAZAR

memlekethaber

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78