• BIST 9398.93
  • Altın 4141.505
  • Dolar 38.824
  • Euro 44.0693
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C

Sivrisinekler, en çok hamileleri ısırıyor

Sivrisinekler, en çok hamileleri ısırıyor

ANTALYA (CİHAN)- Sivrisinekler, sıcak ve nemli gecelerde ısıracağı kişiyi ısı ve koku yolu ile buluyor. Karanlık ortamda aşırı terleyen, vücut ısısı yüksek ve terleri kokan kişiler sivrisineklerin hedefi oluyor. Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Doktor Figen Akın, “Hamilelik döneminde vücuttaki metabolizma hızı artıyor. Bu nedenle sivrisinekler tarafından hamileler daha çok ısırılıyor.” dedi.

Akın, 20 Ağustos Dünya Sivrisinek Günü dolayısıyla sivrisineklerin neden olduğu hastalıklara, kimlerin özellikle korunması gerektiğine ve korunma yöntemlerine dikkat çekti. Doktor Figen Akın, sivrisinek sokmalarının sıtma, sarıhumma, Nil humması, lenfatik filariasis, grip ve tifüs gibi hastalıkları insandan insana taşıyabildiğini belirtti. Akın “Ülkemizde sivrisineklerin bulaştırdığı en önemli hastalık sıtmadır. HIV ve sarılık sivrisinek ısırması ile bulaşmaz.” diye konuştu.

DOĞAL ÇÖZÜMLERLE KORUNUN

Sivrisinek ısırığına maruz kalan kişilerin ısırılan bölgeye buz veya kolonya uygulanarak kaşıntının önüne geçilebileceğini söyleyen Akın, şu önerilerde bulundu: “Sivrisineklerden korunmanın en iyi yolu yaz aylarında vücudun açıkta kalan yerlerine kimyasal sivrisinek kovucu spreyler uygulanmasıdır. Ancak bu kimyasallar bazı kişilerde alerjiye yol açabilir. Özellikle çocuklarda kimyasal koruyucular yerine doğal kovucu yöntemler tercih edilmelidir. Karanfil, okaliptüs, nane, lavanta, biberiye gibi bitkilerin yağlarını bir bardak suyun içine 1-2 damla koyarak sivrisinekleri kovabilirsiniz. Fesleğen bitkisi de kokusu ile sivrisinekleri uzaklaştırır.”

Akın, yeşillik alanlarda ise akşamları yatarken uzun kollu giysiler giyilmesinin veya cibinlik kullanılmasının da sivrisineklerden korunma yöntemi olarak kullanılabileceğini dile getirdi.

KOLESTEROL DÜZEYİ YÜKSEK KİŞİLER DE HEDEFTE

Artan metabolizma hızı nedeniyle sivrisineklerin hamileleri daha çok ısırdığını belirten Dr. Figen Akın, hamilelerin yanı sıra kanlarındaki kolesterol düzeyi yüksek olan kişilerin de sivrisinekler tarafından daha çok ısırdıklarının bilimsel olarak tespit edildiği vurguladı. Akın, “Özellikle alerjik yapılı kişilerin, hamilelerin, bebeklerin ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin sivrisineklerden korunması gerekir.” dedi.
CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43