• BIST 9203.37
  • Altın 4298.107
  • Dolar 39.6728
  • Euro 45.8047
  • Bursa 28 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 32 °C

Problemler doğru tespit edilmeli

Problemler doğru tespit edilmeli
"Türkiye Ekonomisi Nereye? Krizden Çıkış Yolları” başlıklı bir panel düzenlendi.

Kadir Has Üniversitesi, İktisat ve Toplum Dergisi işbirliği ile 22 Mayıs Çarşamba günü Türkiye ekonomisinin durumu ve çözüm önerileri ile ilgili, “Türkiye Ekonomisi Nereye? Krizden Çıkış Yolları” başlıklı bir panel düzenledi.

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü ve İktisat ve Toplum dergisi işbirliği içerisinde 22 Mayıs Çarşamba günü düzenlenen açık oturumda, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu masaya yatırarak, önce problemlerin neler olduğunu tespit edip daha sonra çözüm önerileri üzerine tartışma gerçekleşti.

Başta “Türkiye ekonomisinin yaşadığı sorunların kolay çözümleri”, “döviz kurundaki istikrarsızlığın sebepleri ve sonuçları”, “enflasyon kontrol altına alınabilir mi?”, “işsizliğin ve gelir dağılımındaki eşitsizliği çözümü yapısal reformlar”, “dış borçlar nasıl ödenecek?”, “inşaat odaklı büyümeden çıkış mümkün mü?” ve “İstanbul seçimlerinin yenilenmesi ekonomiyi nasıl etkiliyor” konularını masaya yatırdı.

“KRİZE BAĞLI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ MEVCUT”

Kriz, kişi veya toplulukları olumsuz olarak etkileme potansiyeline sahip ve ani olarak ortaya çıkan durum olduğunu belirten Ekonomist Asaf Savaş Akat; “Türk milleti olarak içinde bulunduğumuz durumdan çok, geçmişi tartışmayı seven ancak konuyla ilgili bir şeyler yapma konusunda çok pratik olmayan bir milletiz. Şöyle ki, Türkiye kriz yönetimi konusunda oldukça başarılı. Şu an içinde bulunduğumuz ekonomik durumun geçmiş krizlere kıyasla daha beklendik bir kriz. Bu krizlere bağlı çözüm önerilerimiz de mevcut” dedi.

Krizin çözüm yolları üzerine açıklama yapan Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Orhangazi “Ekonominin bugünkü hale gelmesindeki en önemli etken, özellikle 2000’li yılların başlarından günümüze dış sermaye girişlerine bağımlı, borç artışına dayanan ve inşaat odaklı bir büyüme modelinin tercih edilmesidir. Bu modelin zaman içerisinde kaçınılmazolarak yarattığı kırılganlıkların birikmesiyle, dünyadaki likidite şartlarının değişmesi Türkiye ekonomisini krize soktu. Bu dönemde, döviz kurları dış etkenlere çok açık hatta onlar belirliyor, bizim ekonomimiz de bundan etkileniyor” dedi.

“PROBLEMLERİ DOĞRU TESPİT ETMELİYİZ”

Ekonominin içinde bulunduğu durumdan çıkmanın kısa, kestirme bir yolu yok diyen Prof. Dr. Orhangazi, daha uzun vadeye odaklanarak, böyle durumlara düşmemeyi sağlayacak politikalar geliştirmek gerektiğini vurguladı.Problemlerin doğru tespit edilmesi için ilk önce Türkiye ekonomisinin neden dış sermaye ve ithalata bağımlı olduğunu daha sonra iyi istihdam yaratamadığının tespit edilmesi gerektiğini, ardından bu sorunların üzerine gidilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“ÖNEMLİ OLAN ENFLASYONUN NEDEN YÜKSELDİĞİ”

Kısa vadede enflasyonu düşürmenin mümkün olmadığını söyleyen Orhangazi, “Bunun yerine neden yükseldiğine odaklanmalıyız. Kurdaki artıştan enflasyona olan geçişkenlik neden bu kadar yüksek olduğunu incelediğimiz zaman üretim yapımızın giderek ithalata bağımlı hale geldiğini görüyoruz. İthalattın üzerine gitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Saldırılar petrol fiyatlarını arttırdı: Çifte zam yolda14 Haziran 2025 Cumartesi 08:42
  • Benzine bu gece zam geliyor12 Haziran 2025 Perşembe 11:01
  • Mayıs ayı ihracatı 1 milyar doları aştı11 Haziran 2025 Çarşamba 10:13
  • Karpuz fiyatları düştü05 Haziran 2025 Perşembe 11:14
  • 2025 yılı hububat alım fiyatlarını açıklandı03 Haziran 2025 Salı 10:34
  • Haziran ayı kira artış tavan rakamı belli oldu03 Haziran 2025 Salı 10:28
  • Kurban Bayramı öncesi ete zam geldi03 Haziran 2025 Salı 10:00
  • Araç sahiplerine iyi haber: İndirim geliyor...02 Haziran 2025 Pazartesi 11:58
  • Ticaret Bakanı: İhracat rekoru kırdık02 Haziran 2025 Pazartesi 11:31
  • En çok kayısı pahalandı02 Haziran 2025 Pazartesi 11:17
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43