• BIST 11182.96
  • Altın 4896.336
  • Dolar 41.2616
  • Euro 48.9944
  • Bursa 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 28 °C

Özel üniversitelerin fiyatları şok ediyor

Özel üniversitelerin fiyatları şok ediyor
Devam sınıflarında YÖK’ün, enflasyon oranı kadar zam yapılmalı kararını dinleyen yok...

Özel üniversitelerde, devam yıllarında YÖK’ün, enflasyon oranında zam yapılmalı tavsiyesine artık uyulmuyor. Yıllık enflasyonun yüzde 60 civarında seyrettiği 2024 Ağustos ayında,  özel vakıf üniversiteleri açıkladıkları yeni tarifelerinde, yüzde 95 ile 150 arasında fahiş zam yaptılar.

Enflasyonun çok üzerinde açıklanan yeni fiyatlar, devam mecburiyeti olan velilerin maddi imkanlarını aşıyor.   

İlk kayıt için, girişte makul fiyat veren özel üniversiteler, devam eden yıllarda, uyguladığı fahiş zamlar ile, velileri şoka uğratıyor. YÖK mevzuatı gereği, vakıf statüsündeki özel üniversitelerin, devam eden yıllarda, enflasyon oranında artış yapması belirtilmişken, müeyyidelere rağmen özel üniversiteler yüksek enflasyon ortamında buna uymamaya başladılar.  Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 60’a indiği bir ortamda, açıklanan fiyatlar, oranın çok çok üzerinde oldu. Hatta enflasyon oranının iki katına varan zamlara devletin müdahale etmesi isteniyor. Özel üniversitelerin yıllık öğretim bedelleri 500 bin ile 2 milyon lira arasında değişiyor. Enflasyonun yüksek çıktığı son 2 yıldır ise, veliler yıllık TÜFE oranını ikiye katlayan zam miktarları ile adeta kayıt yenilemeye mecbur ediliyor. Bazı veliler, borç bularak ödedikleri kayıt paralarının yüksekliğini, CİMER ve mahkemeye taşımaya başladı. YÖK’ün daha önce denetimler ile enflasyon oranına yakın zam miktarına veliler itiraz etmezken, bu yıl yüksek zam oranları şoke ediyor. 

Üniversitelerin haksız yere açıkladıkları yüzde 95 ile yüzde 150 arasındaki zam oranlarına devletin artık müdahale etmesi gerektiğini söyleyen veliler, “Özel üniversiteler adeta tekel gibi hareket ediyorlar. Enflasyonun yüzde 55 civarında çıkacağı Ağustos’daki yıllık enflasyon oranlarına karşılık, yıllık eğitim ücretini yüzde 95 ile 150 arasında arttırıyorlar. Devletin, YÖK marifeti ile bu aşırı fiyat artışlarını engellemesi gerekiyor. Orta gelirli aileler, yüzde 50 burslu diyerek vakıf üniversitesine kaydettirdikleri çocuklarını okutamaz hale geldiler. Geçen yıl birçok kredi kartının 3 ila 9 taksitli ödeme kolaylıkları da bu sene kalktı. Birçok aile borçlanarak, çocuk okutmaya çalışıyor” dediler. 

Fahiş zammı kim sorgulayacak 

Fahiş zam sıkıntının özel üniversitelerin fiyat tarifelerinin devletin hiçbir birimi tarafından kontrol edilmemesinden kaynaklandığını düşünen veliler, “YÖK’ün sadece tavsiye kararı niteliğinde enflasyon oranında artış olabileceğini belirtmesi fahiş zamlara engel olamıyor. YÖK, özel üniversitelerin teftişlerini arttırıp, aşırı zam yapanlara mani olunmalıdır. Enflasyon ile mücadele kapsamında devletin ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın özellikle aşırı zam yapan özel üniversitelere denetlemeleri artmalıdır” dediler. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Merkez faiz kararını bugün açıklayacak11 Eylül 2025 Perşembe 10:32
  • Plansız üretim, çiftçiyi yine zora soktu10 Eylül 2025 Çarşamba 10:58
  • İnşaat maliyetlerinde artış durmadı10 Eylül 2025 Çarşamba 10:54
  • ATM'lerde limitler değişti09 Eylül 2025 Salı 08:48
  • Cevdet Yılmaz'dan enflasyon açıklaması08 Eylül 2025 Pazartesi 10:27
  • TÜİK verilerine göre Ağustos’ta BIST 100 zirvede08 Eylül 2025 Pazartesi 10:19
  • Bakan Işıkhan'dan 'işsizlik' açıklaması06 Eylül 2025 Cumartesi 12:26
  • Altın yine kazandırdı, borsada kayıp büyük06 Eylül 2025 Cumartesi 11:48
  • UİB’in 8 aylık ihracatı 27,6 milyar dolara ulaştı04 Eylül 2025 Perşembe 11:47
  • Eylül ayı kira zammı netleşti03 Eylül 2025 Çarşamba 11:06
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43