• BIST 9541.3
  • Altın 4050.699
  • Dolar 38.7794
  • Euro 43.3854
  • Bursa 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C

Obama: Rusya ve İran Suriye'de bataklığa saplanacak

Obama: Rusya ve İran Suriye'de bataklığa saplanacak

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ve İran’ın Esed’e arka çıkma planlarının, bu ülkeleri Suriye’de bataklığa saplayacağını ifade etti. Böylesi bir politikanın Suriye’de sonuç vermeyeceğini söyleyen Obama, bu ülkelere farklı bir yol izlemeleri çağrısı yaptı.

Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’da gazetecilerin Rusya’nın Suriye’ye müdahalesine ilişkin sorularına cevap verdi. Suriye’de herşeyin Esed rejiminin barışçıl protestolara vahşi bir şekilde karşılık vermesiyle başladığına dikkat çeken Obama, dolayısıyla bu savaşın ABD veya herhangi bir ülke ile Suriye arasında değil, ‘Suriye halkı’ ile ‘vahşi ve gaddar bir diktatör’ arasında olduğunu belirtti.

ESED, RUSYA VE İRAN’IN DESTEĞİYLE AYAKTA

Başkan Obama, Esed’in hala iktidarda kalabilmesinin nedenini bu süreçte Rusya ve İran’dan aldığı desteğe bağladı. Rusya’nın, Suriye halkının çoğunluğunun kabul etmediği, çocuklara ve yerleşim yerlerine misket bombası atmaktan çekinmeyen bir rejime arka çıktığını söyledi.

Putin’e Suriye’de tek çözümün kapsayıcı bir siyasi dönüşüm olduğunu açık bir şekilde ifade ettiğini kaydeden Obama, tek yolun Esed’in değişmesi olduğunu dile getirdi. Obama, “Çünkü onu Suriye halkının gözünde iyileştiremezsiniz. Bu benim verdiğim bir karar değil. Suriye halkının çoğunluğunun verdiği bir karar.” şeklinde konuştu.

IŞİD’İN YOK EDİLMESİ HERKESİN YARARINA

IŞİD’in yok edilmesinin ABD ve Rusya başta olmak üzere tüm dünyanın yararına olduğunu Putin’e söylediğini ifade eden Başkan Obama, “Putin’in söylediklerine bakmaksızın, burada açık olan kendisi, IŞİD ve Esed’in gitmesini isteyen ılımlı Sünni muhalifler arasında ayrım yapmıyor. Onların perspektifine göre bunların tümü terörist. Bu felaketin reçetesi. Ve ben bunu kabul etmiyorum.” ifadelerini kullandı.

Başkan Barack Obama, Rusya ve İran’ın farklı bir yol izlememeleri halinde Suriye bataklığından bir süre çıkamayacaklarını vurguladı.

EĞİT-DONAT SANDIĞIMIZ GİBİ YÜRÜMEDİ

Suriyeli muhaliflerin IŞİD ile mücadele etmesi için oluşturulan eğit-donat programı hakkında da konuşan Obama, bu programın istenildiği gibi yürümediğini kabul etti. Savunma Bakanlığı’nın da kendisiyle aynı fikirde olacağını kaydeden Başkan Obama, Esed rejiminin gerçekleştirdiği bombalı saldırıların, Suriyeli muhaliflerin IŞİD’e odaklanmasına imkan sağlamadığına dikkat çekti.

Bundan sonra eğit-donat programında başarılı oldukları alanlara bakacaklarını dile getiren Obama, “Örneğin, doğuda IŞİD’i püskürten bazı Kürt topluluklarıyla çalışarak bunu inşa etmenin yollarına bakacağız.” dedi.

İnsani yardımlar konusunda uluslararası toplum ve koalisyon ülkeleri ile çalışmaya devam edeceklerini belirten Başkan Barack Obama, “Mülteciler konusunda Türkiye ve diğerleri ile Suriye sınırında bazı şeyleri insanlar için daha güvenli yapmak adında nelerin yapılabileceği üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43