• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Nebati, Yeni Evim'in detaylarını açıkladı

Nebati, Yeni Evim'in detaylarını açıkladı
“Vatandaş, bizim kampanyamız ile 2 milyon 455 bin lira yerine 1 milyon 909 bin lira ödeyecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vatandaşın kira ödüyormuş gibi ev sahibi olacağını belirterek, “Kirada olan, ev sahibi olmaya çalışan vatandaşımızın ilk üç yılda konut sahibi oluncaya kadar bütün yükünü biz alıyoruz. Konutun 3 yılı konut sahipliği olmak için özendirilen ve tam bir kira öder gibi ev sahibi olduğunuz nokta” dedi. 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının ortak çalışması sonucu ortaya çıkan

“Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasıyla 81 ilde, ilk kez ev sahibi olmak isteyen orta gelirli kişiler için konut ve finans sektörü, devletin desteğiyle bir araya geliyor. 

İlk evini alacak vatandaşlarımız piyasa koşullarına göre çok daha uygun vade yapısı, ilk 3 yıl devlet katkısıyla ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hanehalkı geliriyle uyumlu ödeme imkanlarıyla huzurlu ve güvenli yuvalarına kavuşması sağlanacak. 

İlk etapta 100 bin aile, tamamı sıfır olacak yeni yuvalarına kavuşacak. 0.69’dan başlayan vade farkı ile 15 yıl vadeli şekilde, yüzde 10 peşinat ve ilk 3 yıl ödeme kolaylığı sağlanacak. Taksit oranları ise hiçbir zaman hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek. 

Kampanya şartları arasında hanedeki eşlerin üstünde konut olmaması, 5 yıl boyunca satılamayacak olması, son bir yıl içinde konut satmamış olması ve 1. ve 2. bölgede bir yıl ikamet etme şartı olması yer alıyor. 

Konut üreticileri kriterlere uygun yapılan konut projelerini ilan edilmesi ile faydalanılacak kampanyada, konut almak isteyenler bulduğu daire ile banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlerine uygunluğunu denetleyerek uygun olan projeler için kredi tahsis edecek. Başta gayrimenkul sektörü olmak üzere 250 farklı sektöründe çarklarının hızlanmaya başlayacağı öngörülen proje 16

Ocak’ta başlayacak. 

Söz konusu kampanyanın tanıtımı için Ankara’da bir otelde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımı ile toplantı düzenlendi. Toplantı, Bakan Nebati ve Kurum konuşmalarının ardından basın mensupları sorularının yanıtlanması ile devam etti. 

Bakan Nebati soru-cevap kısmında yaptığı konuşmada, orta gelir düzeyinde vatandaşların konut sahibi olmasını kolaylaştırdıklarını dile getirerek, “İkincisi ise Türkiye’deki konut üretim arzında bir iyileştirme yapılması için ayrıca bir KGF paketi sunuyoruz. Bu ikisi de çok cazip imkanlarla bir taraftan konut üreticilerini bir taraftan da konuta ulaşımda zorluk çeken vatandaşlarımızın rahatını amaçlayan bir çalışma. Bu çalışma için aylardır süren, paydaşlarımızla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın içinde olduğu bir konsept içinde oluşturuldu. Bugünkü koşullar göz önüne alındığında bu son dönemin en önemli kampanyalarından biri oluyor” dedi. 
“Kampanya, ‘kısa günün karı’ olarak olaylara bakanlara değil, konut ihtiyacı olan vatandaşlarımıza yöneliktir” 

Nebati, şöyle devam etti: 

“Bu tür kampanyalardan faydalanacak gerek vatandaşlarımızın içinde gerekse üreticileri içinde ‘kısa günün karı’ olarak olaylara bakıp, böylesine büyük bir kampanya içinde ‘ben nasıl bir fırsat yakalarım’ anlayışıyla değil, gerçekten ihtiyacı olanların konut sahibi olabildiği ve konut yapmakta sıkıntı çeken üreticilerin rahat bir şekilde finansmana ulaşıp hızlı bir şekilde Türkiye’nin konut ihtiyacını karşılayan bir kampanya.” 

“Kampanyaların içinde fırsatçılık yapan var” 

Vatandaşların ferasetine güvenerek böyle bir kampanya başlattıklarını ifade eden Nebati, “Ancak gördük ki bunun içinde fırsatçılık yapan var. Madem bu fırsatçılar var, biz de önceden tespit edilmesi bizim açımızdan en önemli kısmıydı. Dolayısıyla biz bu kampanyanın hazırlıkları ve talepler bize ulaşmaya başladığı andan itibaren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın katkıları ile Risk Analiz Merkezimiz, Gelir İdaresi Başkanlığımız, Vergi Denetim Başkanlığımızla fiyatların şu anda hangi seviyede olduğu, hangi seviyede fiyatlandığı, üstüne üstlük 2022 yılında çok oluşmuş köpüklerin de gittiği fiyatlamaları aldık” dedi. 

“Lütfen bu kampanyadan ihtiyacı olanlar faydalansın” 
Konut satışları ile ilgili tapu dairelerinde rayiç bedelleri ile ilgili her türlü bilgiyi bugünkü ortamda almanın çok kolay olduğunu aktaran Bakan Nebati, “Burada vatandaşlarımıza ve özellikle satıcılarımıza sesleniyorum: Bu vatandaşlarımıza yönelik özverili bir kampanya. Lütfen bu kampanyadan ihtiyacı olanlar faydalansın. İhtiyacı olanlar bu kampanyayı sürüklesinler” diye konuştu. 

Nebati, yaptırımlar noktasında Gelir İdaresi Başkanlığı, ve Vergi Denetim Kurulu, Risk Analizi Genel Müdürlüğü ile ciddi bir şekilde yaptırımların en ağır uygulanacağı süreci takip ettiklerini kaydederek, denetimlere sıkı şekilde devam edeceklerine dikkati çekti. 

“Ev sahibi olmaya çalışan vatandaşımızın ilk üç yılda konut sahibi oluncaya kadar bütün yükünü biz alıyoruz” 
Kampanyada ilk üç yıl hanehalkı geliri baz alınmak suretiyle hazine taksit desteği sağlayacaklarına vurgu yapan

Nebati, kredi ödemelerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: 

“Zaten çok iyi bir oranla veriyoruz finansmanı. Örneğin, 1 milyon liralık bir kredi finansmanının bir özetini vereyim. Bugün bir 1,20 ile 1 milyon liralık bir kredi kullanıldığında vatandaşımız 13 bin 587 lira taksitle konut sahibi olabilir. Farkın anlaşılması için söylüyorum. Bizim bu sistemde 0,69 ile ilk üç yılda vatandaşımız ilk yıl 4 bin 410 liralık bir taksit ödeyecek. 13 bin 587 liralık taksit ödemesinden 4 bin 410 liralık bir ödeme olacak. Yıllık 52 bin liralık bir ödeme oluşuyor. Hanehalkı gelirini de 15 bin liralık geliri olanın yüzde 30’luk ödeme payıyla konut sahibi oluyor. İkinci yıl bunu 5 bin 400 liraya çıkarıyoruz. 5 bin 400 liralık taksitle hanehalkının yüzde 30’luk gelirinin taksit olarak ödendiği bir yıl geçirmiş oluyoruz. Üçüncü yıl da bir miktar daha artırıyoruz. 6 bin 480 lira. Bu ne demektir? Kirada olan, ev sahibi olmaya çalışan vatandaşımızın ilk üç yılda konut sahibi oluncaya kadar bütün yükünü biz alıyoruz.” 

“Vatandaş, bizim kampanyamız ile 2 milyon 455 bin lira yerine 1 milyon 909 bin lira ödeyecek” 

Vatandaşın kira ödüyormuş gibi ev sahibi olacağını dile getiren Bakan Nebati, “Bir evde kiracıysa ödediği kira miktarı eve taşındıktan sonra onun hane gelirine eşitlendiği için çok kolay bir şekilde ödeme kolaylığı sağlanmış olacak. Dördüncü yılda 10 bin 315 liralık takside çıkıyor. Burada da hane gelirinin yüzde 39’u civarında ödeme yapmaya başlıyor. Her geçen yıl 10 bin 315 lira sabit kalmak şartıyla son 8 yılda 12 bin 697 liraya çıkarılarak tüm ödeme miktarı, 1 milyon 909 bin 570 liraya geliyor. Şu anda 1,20 ile aynı şartlar bir ev almaya kalkanın ödediği miktar 2 milyon 445 lira. Bizim bugün ortaya koyduğumuz kampanya ile toplamda 1 milyon 909 bin lira ödeyecek. Böylece eve çok kolay bir şekilde girmiş olacak” dedi. 

Bakan Nebati, 1. bölgede azami geliri 80 bin lira olan, 2. bölgede azami geliri 65 bin lira olan ve 3. bölgede azami geliri 45 bin lira olanların faydalanabileceği bir kampanya olduğunu söyledi. 

Kooperatif üyelerinin, hisseli konut tapusu sahipliğinin, miras yoluyla yüzde 50’nin üzerinde tapu sahipliği bulunanların kampanyanın kapsamı dışında kaldığını söyleyen Nebati, “Evi olanlar aynı şekilde kapsam dışında. Bu kapsama girenler, aile içindeki bireyin gelirinin sistem içinde olması kaydıyla ve son iki ayın 9’unda SGK primi ödemiş olmak kaydıyla. ‘Ev hanımı alabilecek mi?’ sorusu doğabilir. Ev hanımına da eşi kefil olacak. Aile içinde ev olmaması lazım. Burada amacımız ev sahibi olmayı sağlamak. Bir şartımız daha var. 5 yıl konut satılmayacak. Konutun da 3 yılı konut sahipliği olmak için özendirilen ve tam bir kira öder gibi ev sahibi olduğunuz nokta. Bu anlamda ciddi bir şekilde katkı sunduğumuzu söyleyeyim” dedi. 

Bakan Nebati, hanehalkında eşlerden birinin konutu olduğu takdirde projeye başvuramayacağını belirterek, “Eğer böyle bir durum varsa haneden ikinci bir ev alma şansı yok. 1. ve 2. bölge için söylüyorum: Konut sahipliği o ilde en az bir yıldır ikamet etme zorunluluğu taşıyor. Herhangi bir ilde yatırım amacıyla İstanbul’dan konut alma peşine düşülmesin” ifadelerine yer verdi. 

Kısıtlamaların istismar yöntemini seçenlerin yolunu kapattığını savunan Nebati, “Buradaki amacımız konut üreticilerini korumak, amacımız vatandaşlarımızı korumak” dedi. 

Söz konusu kampanyanın hazineye yükünün kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu ve zaman içinde karşılayabilecek bir maliyeti olduğunu söyledi. 

Yaş sınırının olmadığı bilgisini veren Nebati, “Ancak ekonomik hayata girmesi ve bir bankadan kredi alabilecek gelir ve kredibilitesinin olması gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir sınırlamamız yok” değerlendirmesini yaptı. 
Kırsalda evi veya devre mülkü olan kişilerin ev sahip olma kriteri arasında değerlendirilmediğini dile getiren Nebati,

“Araziniz var, arsanız var, tarlanız var. Bunlar kapsam dışında. Kırsalda eviniz var, elbette İstanbul, Ankara ve diğer illerden konut alma hakkınız baki. Bizim bu kampanyada üst gelir seviyesini destekleyecek herhangi bir amacımız yok” dedi.                   

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Konut fiyatları arttı24 Nisan 2024 Çarşamba 09:58
  • Dünyanın meyvesi Türkiye'den24 Nisan 2024 Çarşamba 09:55
  • Seyehat harcamaları arttı24 Nisan 2024 Çarşamba 09:45
  • Tarım Girişimciliği Projesi start aldı23 Nisan 2024 Salı 11:31
  • Ceviz ve Badem Fuarı açılıyor22 Nisan 2024 Pazartesi 14:39
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama22 Nisan 2024 Pazartesi 12:16
  • Dünya Türk doğal taşını almaya geldi20 Nisan 2024 Cumartesi 10:40
  • Kartlı ödemelerde rekor artış19 Nisan 2024 Cuma 14:55
  • Mevduat faizi bir yılda ikiye katladı19 Nisan 2024 Cuma 13:36
  • Kuru incirin rotası Kuzey Amerika oldu19 Nisan 2024 Cuma 10:35
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78