• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Bursa 9 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ne yiyeceğimizi şaşırdık!

Ne yiyeceğimizi şaşırdık!
Tereyağı, yoğurt ve peynirlerde hileye rastlanıldı.

Tüketime sunulan süt ürünlerinde yapılan araştırmada bazı tereyağı, yoğurt ve peynirlerde hileye rastlanıldı. Araştırılan tereyağların yüzde 30'unda, yoğurtların yüzde 16'sında ve peynir örneklerinin yüzde 10'unda bitkisel yağ katılarak hile yapıldığı belirlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü'nde süt ürünleri arasında tüketim miktarı yüksek olan tereyağı, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerinde bitkisel yağ katılarak yapılan tağşişlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma yapıldı. Türkiye'nin değişik bölgelerinde ya da işletmelerinde üretilip Sakarya piyasasında satışa sunulan 26 tereyağı, 25 yoğurt ve 40 peynir örneği yaklaşık bir yıllık periyot içerisinde piyasadan toplanarak analize tabi tutuldu. Çalışma sonucunda analiz edilen tereyağı örneklerinin 8'inin, yoğurt örneklerinin 4'ünün ve peynir örneklerinin de 4 tanesinin hileli olduğu tespit edildi. Ayrıca uygulanan analizin sonuçlarının güvenilirliği test edildi ve analiz metodunun yüzde 90 güvenilir olduğu görüldü.

SAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, süt ve süt ürünlerine son zamanlarda yapılan en önemli taklit ve tağşişin süt yağı yerine kullanılan doyurulmuş bitkisel yağlar olduğunu söyledi. Araştırma sonucunun Türkiye'de tüketime sunulan süt ürünlerine bitkisel yağ ilave edilerek hile yapıldığını bir kez daha ortaya koyduğunu anlatan Ayar, "Tağşiş amacıyla büyük oranda margarin kullanılıyor. Ürünün içeriğinde bitkisel yağ katıldığı etiketinde ifade edilmiyor ya da ürünler etiketsiz olarak piyasaya sürülüyor. Tüketici etiketine baksa bile tağşiş olduğunu anlaması imkansız. Hile yapılması hem sağlık hem de haksız rekabet açısından sorun oluşturuyor. Avrupa'da da imitasyon (süt yağı yerine margarinin kullanıldığı ürün ya da diğer süt bileşenleri yerine bitkisel kaynaklarının kullanıldığı ürün) süt ürünleri satılıyor. Ancak bunların etiketlerinde ürünün imitasyon olduğu çek belirgin bir şekilde gösteriliyor. Bu tür süt ürünleri pizza gibi hazır gıdaların hazırlanmasında kullanılıyor." dedi.

'İŞLETMELER DAHA SIKI DENETLENMELİ'

Katkı maddelerinin piyasada izlenmesinin önemli olduğunu kaydeden Ayar, "Alınan margarinler nerelerde nasıl kullanılıyor? Bu takip edilmeli. AB'de izlenebilirlik sistemi var. Bizde de uygulanıyor. Ama yeterli değil. Bu sorunun çözümünde işletmelerin mesleki etik kurallara uyması konusunda işverenlerin eğitilmesi, işletmelerin daha sıkı denetlenmesi ve işletmeye giren katkıların takibi etkili olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78