• BIST 10746.98
  • Altın 4394.422
  • Dolar 40.5925
  • Euro 47.1002
  • Bursa 29 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Ankara 31 °C

Meyve suyunun üç atlısı

Meyve suyunun üç atlısı
Türkiye'de en çok, şeftali, kayısı ve vişne tüketiliyor...

Ekonomi Gazetecileri Derneği üyeleri bilgilendirme toplantıları kapsamında MEYED yönetimi ile meyve suyu üretimindeki gelişmeleri, yenilikleri ve ihracat başarılarını konuştu. MEYED Başkanı İlker Güney toplantıda en çok tüketilen üç ürünü şeftali, kayısı ve vişne olarak sıraladı ve “Bu üç ürün tüketimin yarısı” dedi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) buluşmaları kapsamında Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) ile birlikte “Meyve suyu üretiminde ihracat başarıları'' konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. Ekonomi gazetecilerinin ve sektör paydaşlarının bir araya geldiği online toplantıda Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney, MEYED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncer Kırtıloğlu  ve MEYED Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Açık konuşmacı oldu.

MEYED Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney, meyve sularında iç piyasada en fazla şeftali ve kayısının tüketildiğini sonrasında ise vişne geldiğini belirterek, “ Bu 3 ürün iç tüketimin yarısı kadar” dedi.

İlker Güney, şunları söyledi:

“Dünya genelinde ise portakal ve elma öncelikli tüketilen ürünlerden. Sonra da nar geliyor.Türkiye’de belirli ürünlerle ihtiyaca uygun çözümler üretebiliyoruz. Sektörde artı ürün diyebileceğimiz elma. 600 bin tonluk bu ürünün büyük çoğunluğunu ihracat için kullanıyoruz. İhracatta da yüzde 60 ile ABD ilk sırada. İhracatta sessizce elde ettiğimiz başarılar var sektör olarak. Güney Kore’deki vergi düzenlemelerini lehimize çevirdik -Meyve suyu sanayisinde teknoloji olarak dünya ile yarışabilir seviyedeyiz. 350 milyon dolara varan  ihracatımız var. Türkiye’de kullanılan suyun yüzde 77’si tarımda tüketiliyor. Bu yüzde 77’nin ise sadece yüzde 5’lik kısmı damla sulama yöntemi ile bilinçli bir şekilde tüketiliyor. Kişi başı tüketimde maalesef Türkiye henüz yıllık 10 litre ile düşük bir seviyede. Almanya’da yıllık 30, ABD’de ise 40 litre kişi başı yıllık tüketim var. Bunda ÖTV yükünün de payı var.Dünyanın tüm bölgelerine ihracat yapan bir sektör o ülkelerdeki sağlık, gıda regülasyonları ve teknolojik standartlara ile  uyumluyuz. Çiftçiyi ‘doğrudan gelir’ ve diğer desteklerle yerlerinde (kırsalda) tutmak hem Türkiye tarımı hem de sektörümüz için çok önemli."

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hazine ve Maliye Bakanlığından ÖTV açıklaması24 Temmuz 2025 Perşembe 11:40
  • Merkez Bankası faizi 300 baz puan düşürdü24 Temmuz 2025 Perşembe 10:26
  • Türk somonunda ihracat hedefi!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:13
  • Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı başladı21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:09
  • Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,66 oldu21 Temmuz 2025 Pazartesi 10:26
  • Yapılandırmada yeni dönem19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:51
  • Kurulan şirket sayısı azaldı18 Temmuz 2025 Cuma 11:05
  • Konut fiyatlarında büyük artış17 Temmuz 2025 Perşembe 11:11
  • Konut satış rakamları açıklandı17 Temmuz 2025 Perşembe 10:19
  • Bütçe Haziran’da açık verdi16 Temmuz 2025 Çarşamba 11:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43