• BIST 9679.8
  • Altın 2487.92
  • Dolar 32.42
  • Euro 34.4592
  • Bursa 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 7 °C

Markalardan sürdürebilirlik uygulaması

Markalardan sürdürebilirlik uygulaması
Gazlı içecek ve maden suyu makalarından sürdürebilirlik uygulamaları...

ÇEVKO Vakfı ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) iş birliğinde iklim krizi konusunu tüm yönleriyle masaya yatırıldığı ÇEVKO Vakfı Söyleşileri’nin beşincisinin konukları Coca-Cola İçecek, PepsiCo Türkiye ve Uludağ İçecek oldu. EGD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in de katılımıyla gerçekleştirilen ÇEVKO Vakfı Söyleşileri, farklı sektörlerde sürdürülebilirlik uygulamalarını konu alıyor.

ÇEVKO Vakfı, ülkemizde “İklim krizi ile savaşım” ve “döngüsel ekonomiye geçiş” konularında fikirsel önderlik üstelenen kurumların başında geliyor. ÇEVKO Vakfı İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu’nun, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Küresel Isınma Kurultayı Komitesi iş birliğinde 2021 yılından bu yana düzenlediği ÇEVKO Vakfı Söyleşileri’nde, iklim krizi konusu tüm yönleriyle ele anıyor ve sürdürülebilirlik konusunda örnek uygulamalar konu ediliyor.

Türkiye’de Öncü Sanayi Kuruluşlarının İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Çalışmaları başlığıyla gerçekleştirilen söyleşilerin beşincisinde, gazlı içecek ve maden suyu markalarının sürdürülebilirlik çalışmaları konu edildi. EGD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Celal Toprak moderatörlüğünde, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in de katılımıyla gerçekleşen online söyleşinin konuk konuşmacıları, Coca-Cola İçecek Grup Sürdürülebilirlik Müdürü Seda Çınlar, PepsiCo Türkiye Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Müdürü Hatice Örs Bingöl ve Uludağ İçecek Ar-Ge Uzmanı Dr. Hande Hayrabolulu oldu. 

Online toplantının açılışında söyleşilerin önemine vurgu yapan EGD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Celal Toprak, ilk sözü ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’e verdi. 

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer: “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin İnovasyonun Önemi Çok Büyük”

Konuşmasında dünya genelinde şirketlerin sürdürülebilirlik yöneticisi atamalarındaki artışa ve sürdürülebilirlik için inovasyonun önemine değinen Mete İmer, “Dünya genelinde şirketler, CSO (Chief Sustainability Officer) olarak tanımlanan Sürdürülebilirlik Üst Yöneticileri atamalarına yönelmiş durumda. 1640 şirketin katıldığı uluslararası bir araştırmaya göre, son bir yıl içerisinde gerçekleşen CSO atamalarının sayısı ise son beş yılın toplamından daha fazla. Kuzey Amerika kıtasındaki şirketlerin yüzde 48’i aktif sürdürülebilirlik yöneticisi istihdam etmiş durumda;

Avrupa’da bu oran yüzde 35, Güney Amerika’da yüzde 30, Afrika’da yüzde 20, Asya, Pasifik ve Ortadoğu’da yüzde ise 14. Sektörlere baktığımızda ise en çok ‘tüketici ürünleri’, ‘kimya’, ‘petrol ve doğalgaz’ sektörlerindeki şirketlerde sürdürülebilirlik yöneticilerinin görevlendirilmiş olduğunu görüyoruz. İklim krizi ve döngüsel ekonomiye geçişle ilgili yasal düzenlemelerin, bu konuda artış gösteren toplumsal farkındalığın, tüketicilerin ve medyanın etkisi burada kendini gösteriyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre 2050 yılına kadar hedeflenen sera gazı salım azaltımlarının yüzde 75’ini gerçekleştirmek için gerekli teknolojiler bugün için ticari açıdan ulaşılabilir düzeyde değil. Bu örnek, bütünsel sürdürülebilirlik yaklaşımlarının ve bu alanda inovasyonların önemini gözler önüne seriyor. Yalnız üretim değil, tüm değer zincirini düşünmek gerekiyor.

Sürdürülebilirliğin esasını oluşturan ESG dediğimiz Çevresel, Toplumsal ve Yönetişim standartlarına uymak için erken davranan şirketler, avantaj yakalayacaklar. ESG konusunun bütünsel yaklaşımla ele alınması, şirketlerde inovasyonları teşvik edecek ve inovasyon, sürdürülebilir bir dünya için çok önemli. Bugün, bütünsel ESG yaklaşımlarıyla örnek oluşturan ÇEVKO Vakfı üyesi üç şirketin sunumunu dinleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Aralarında T.C. Ticaret Bakanlığı yetkilisi Didem Artunç Ünaltekin’in de yer aldığı katılımcılara teşekkür eden ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, çalışmaları paylaşmanın önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi: “Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Türkiye’de Ticaret Bakanlığı, devlet kurumları, özel sektör ve diğer paydaşlar arasında koordinasyon görevini üstlenmiş durumda. Kendilerine bu zorlu görevde başarılar diliyor, etkinliğimize katıldıkları için teşekkür ediyorum. Buradan bir duyuru yapacağım: 1 Kasım’da ‘Döngüsel Ekonomiye Geçişte Avrupa Birliği’nde Son Durum ve Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu’ başlığı altında bir uluslararası konferans düzenliyoruz.

Ülkemizde ve dünyada çevreyi, değer zincirini de dikkate alacak şekilde önceliklendiren şirketler, tedarikçiden bayiye kadar tüm çalışmalarda, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında BM hedeflerine uyum sağlamak için çaba harcıyorlar. Bu konuda zor olan kısım ise tüketim sonrası ortaya çıkan atıkların toplanıp geri dönüştürülmesi ve döngüsel ekonomiye kazandırılmasıdır. İşte bu alanda ülkemizde ciddi bir deneyim ve bilgi birikimi var ama daha çok yol almamız gerekiyor. Konferansımızda özellikle bu konuları ele alacağız.”

Coca-Cola İçecek Grup Sürdürülebilirlik Müdürü Seda Çınlar: “Sürdürülebilirliği Hem Çevresel Hem Sosyal açıdan Ele Alıyoruz”  

Coca-Cola İçecek (CCI) Grup Sürdürülebilirlik Müdürü Seda Çınlar, 20 yıllık sürdürülebilirlik yolculuklarını şöyle özetledi: “Coca-Cola sisteminin önemli şişeleyicileri arasında yer alıyoruz. Türkiye, Pakistan, Ortadoğu ve Orta Asya’da; 11 ülkede, 30 fabrikada, 10 bin çalışanımızla faaliyet gösteriyoruz. Sürdürülebilirlik yolculuğumuz, 2002 yılında Coca-Cola İçecek Çevre Politikasıyla başladı ve 2009 yılında ilk Sürdürülebilirlik Raporumuzu yayımladık. 2019’da ‘İş Dünyası Plastik Girişimi’ne imzacı olduk. İlk Entegre Faaliyet Raporumuzu 2020 yılında çıkardık. 2013 yılından bu yana UN Global Compact 100 Endeksi’nde yer alan ilk ve tek Türk şirketiyiz.

Sürdürülebilirliği hem çevresel hem sosyal açıdan ele alıyoruz ve değer zincirimiz boyunca iş stratejimize entegre ediyoruz. Bunun da en büyük göstergesi olarak, bu yıl başında sürdürülebilirlik odaklı faaliyet çerçevemizi fonlama stratejisiyle birleştirerek sürdürülebilirlik endeksli tahvil ihraç ettik. Bu tahvil ile finansal strateji ve sürdürülebilirlik odak alanlarının arasındaki güçlü bağı da ortaya koymuş olduk. Geçen yıl 2030 yılı taahhütlerimizi paylaştık. 2030 Sürdürülebilirlik Taahhütlerimiz; çevresel ve sosyal altı başlık altında, 9 taahhütten oluşuyor.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İsrail'e ihracat kısıtlaması09 Nisan 2024 Salı 11:10
  • SED ödemeleri başladı08 Nisan 2024 Pazartesi 13:28
  • Bakan Şimşek'ten 'KDV' açıklaması08 Nisan 2024 Pazartesi 11:37
  • Sanayi üretimi arttı08 Nisan 2024 Pazartesi 09:56
  • Mart ayında külçe altın kazandırdı08 Nisan 2024 Pazartesi 09:55
  • Kriptonun ilk çeyrek karnesi belli oldu06 Nisan 2024 Cumartesi 13:01
  • Kredi kartı faizi arttı06 Nisan 2024 Cumartesi 10:18
  • İstanbul Fintech Week başlıyor05 Nisan 2024 Cuma 13:33
  • DTBA sonuçları açıklandı05 Nisan 2024 Cuma 12:02
  • Bir sigara grubuna daha zam05 Nisan 2024 Cuma 11:57
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78