• BIST 10746.98
  • Altın 4394.422
  • Dolar 40.5925
  • Euro 47.1002
  • Bursa 25 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Ankara 29 °C

Krize hazır olun!

Krize hazır olun!
Hiç tatmadığımız bir krize hazır olun...

Atatürk'ün 1929 yılında tüm dünyayı vuran büyük buhrandan Türkiye'nin etkilenmesini önlemek amacıyla iktisatçılara kurdurduğu Türkiye Ekonomi Kurumu'nun (TEK) düzenlediği panelde çok ciddi kriz uyarıları yapıldı.

Türkiye'nin önde gelen ünlü iktisat hocaları, dış güçler değil, ülkeyi kötü yönetenler yüzünden ülkenin adım adım krize sürüklendiğine işaret ederlerken, hem bireyler hem de şirketlerin olağanüstü borçlu olmaları nedeniyle olası bir krizin etkilerinin şimdiye kadar hiç görülmediği kadar yıkıcı olacağı uyarısında bulundular.

DURAKLAMA YAŞANABİLİR

TEK'in önceki gün düzenlediği “Ekonomi Politikaları, Seçimler ve Türkiye Ekonomisi” başlıklı tartışmalı toplantıda, Türkiye'nin ünlü iktisat hocaları Tuncer Bulutay, Korkut Boratav, Yılmaz Akyüz, Ercan Uygur, Refet Gürkaynak ile eski Hazine ve Merkez Bankası bürokratları Fatih Özatay ve Hakan Özyıldız ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları değerlendirdi. TEK Başkanı Prof. Ercan Uygur açılışta yaptığı konuşmada, hükümetin ekonomiyi canlandırmak için başta KGF kredileri olmak üzere piyasaya yüzlerce milyar liralık para enjekte ettiğini, ancak bunun hem enflasyonu, hem borçlanmayı hem de döviz kurunu artırarak son derece olumsuz etki yaptığını söyledi. Uygur, hükümetin yurtdışı piyasalara seçimlerden sonra frene basma sözü verdiğini, frenin sert olması halinde ekonomide önemli bir duraklama yaşanacağını belirtti.

ÇOK BORÇLUYUZ

Prof. Tuncer Bulutay hükümetin seçimi kazanabilmek için herkesi borçlandırıp cari açığı artırarak ekonomiyi büyütmeye çalıştığını belirtirken Prof. Yılmaz Akyüz, borçluluk düzeyinin aşırı yükselmesi ve dış finansman kıtlığı nedeniyle olası bir krizin yıkıcı etkilerinin çok daha ağır olacağını ve krizden çıkma süresinin 10 yılı bulabileceğini anlattı.

Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Refet Gürkaynak da, şirketlerin borçlarının milli gelire oranının 2002'den bu yana yüzde 20'den yüzde 70'e çıktığını belirtirken, “Bireylerin borçları da olağanüstü düzeyde arttı. Üstelik bundan önceki krizlerde insanlar komşularına borçluydu, bugünse bankalara borçlu. Bir kriz olursa bu bizim daha önce hiç yaşamadığımız bir kriz olacak” uyarısı yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hazine ve Maliye Bakanlığından ÖTV açıklaması24 Temmuz 2025 Perşembe 11:40
  • Merkez Bankası faizi 300 baz puan düşürdü24 Temmuz 2025 Perşembe 10:26
  • Türk somonunda ihracat hedefi!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:13
  • Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı başladı21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:09
  • Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,66 oldu21 Temmuz 2025 Pazartesi 10:26
  • Yapılandırmada yeni dönem19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:51
  • Kurulan şirket sayısı azaldı18 Temmuz 2025 Cuma 11:05
  • Konut fiyatlarında büyük artış17 Temmuz 2025 Perşembe 11:11
  • Konut satış rakamları açıklandı17 Temmuz 2025 Perşembe 10:19
  • Bütçe Haziran’da açık verdi16 Temmuz 2025 Çarşamba 11:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43