• BIST 10336.5
  • Altın 2401.232
  • Dolar 32.2653
  • Euro 34.7587
  • Bursa 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

KOBİ’ler Dijital Çağa BMF ile hazırlanıyor

KOBİ’ler Dijital Çağa BMF ile hazırlanıyor
KOBİ’ler Dijital Çağa Bursa Model Fabrika (BMF) ile hazırlanıyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hazırlanan Bursa Model Fabrika, yalın üretim süreçleriyle birlikte kalite ve verimlilik artışı sağlarken, Bursalı firmalara yeni sanayi devrimine geçişte rehberlik ediyor.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ileri teknoloji ilk OSB’si TEKNOSAB’a sahip olan Bursa’nın Model Fabrika Projesi ile de Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğuna önemli katkı sağlayacağını söyledi. 

Bursa haber...

BTSO tarafından, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) destekleriyle yürütülen Bursa Model Fabrika (BMF), deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak teori ve pratiği birleştiriyor. Fabrika, KOBİ’lerin dijital üretime geçiş uygulamalarına hız kazandırırken, başta Bursalı firmaların bu sürece adaptasyonlarını kolaylaştırıyor. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde BTSO MESYEB bünyesinde faaliyet gösteren ve geçtiğimiz Mart ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve kent protokolünün katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Model Fabrika, üretim geliştirme modelleri ile gerçek fabrika ortamı gibi kurgulandı. 

“Dijital çağda rekabetçilik artacak” 

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin yeni sanayi döneminin gerisinde kalmasını istemediklerini söyledi. Bursa iş dünyasının talepleri doğrultusunda kurgulanan BMF’nin yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi yeni kavramların firmaların iş yapış biçimlerini önemli ölçüde değiştirdiği yeni dijital çağda firmaların rekabetçiliğini artıracağını ifade eden Burkay, “Büyük ölçekli şirketlerden KOBİ’lere kadar, dijital dönüşüm için gerekli altyapı ve insan kaynağı yetiştirilmesi konusunda büyük bir heyecanla çalışıyoruz. Bursa Model Fabrika, verimlilik artışından kaliteye, yalın üretimden dijital dönüşüme kadar birçok alanda firmalarımıza rehberlik yapacak.” dedi. 

7 kat daha etkili 

Bursa Model Fabrika’nın işletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkeleri ve deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak ölçeklendirilebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağladığını da belirten Başkan Burkay, merkezin teorik ve pratik eğitim yöntemlerini deneyimsel öğrenme prensipleri çerçevesinde birleştirdiğini dile getirdi. İbrahim Burkay, “Bu model sadece sınıf eğitimlerine dayalı kapasite geliştirme programlarına kıyasla hatırlanma oranlarında 7 kata varan bir gelişme sağlanmasına yardımcı olabiliyor. Deneyimsel öğrenme teknikleri sadece hatırlanma oranlarını arttırmakla kalmaz, öğrenme deneyimini de hızlandırır.” 

Türkiye'nin bilgi ve teknoloji üretmeden kalkınmasının mümkün olmayacağını belirten Başkan Burkay, “Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 vizyonu doğrultusunda milli ve yerli hamlelerle daha güçlü bir geleceğe ilerleyeceğine inancımız tamdır. Türkiye’nin ileri teknolojili ilk OSB’si olan TEKNOSAB’ın yanı sıra Bursa Model Fabrika gibi önemli bir merkezin Bursa’ya kazandırılmasının kentimiz için büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Bursa iş dünyası olarak büyük ölçekli şirketlerden KOBİ’lere kadar, dijital dönüşüm için gerekli altyapı ve insan kaynağı gibi temel gereksinimleri için destek sunmaya devam edeceğiz.” dedi. 

BMF, işletmelerin verimlilik artırma teknikleri olan yalın üretim, iş etüdü ve süreç iyileştirme, KAİZEN sürekli iyileştirme gibi benzeri konularda kapasitelerinin artırılmasını amaçlıyor. Şu an hali hazırda merkezde Paletli Robot Taşıyıcı üretilebiliiyor. Model Fabrikanın eğitim sürecinde yalın üretim tekniklerinin uygulanması ve işletmelerin bu alanda dönüştürülmesine destek olunuyor. Sürecin sonunda ise firmaların dijitalleşme ile Endüstri 4.0 düzeyine ulaştırılmasına katkı sağlanıyor. 

BMF’nin faydaları neler? 

BMF’de pilot işletmelerde öğren-dönüş programlarından deneyimsel eğitimlere; farkındalık artırıcı seminerlerden akademik proje ve ürün geliştirme projelerine kadar şirketlere direkt fayda sağlayacak önemli organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Bu eğitim programları ile firmaların sıfır hataya yaklaşma, hatayı bir daha tekrarlamama, dışarıdan gelebilecek ani değişimlere en hızlı şekilde tepki verme, tam zamanında üretme, israfları yok etme, KAIZEN düşünce tarzını benimseme, kaliteyi standart bir değer haline getirme gibi sonuçlar elde edilecek. Bu süreç firmaların yalın üretim tekniklerini dijitalleşme ile birleştirmesi sonucunda Sanayi 4.0 seviyesine ulaşmasını kolaylaştıracak. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Enflasyon rakamları açıklandı03 Mayıs 2024 Cuma 09:18
  • Kırmızı et üretimi arttı02 Mayıs 2024 Perşembe 10:46
  • Sıcak havalar cep yakmasın02 Mayıs 2024 Perşembe 10:41
  • Çiğ süt üretimi azaldı02 Mayıs 2024 Perşembe 09:25
  • Tarım sektörü alarm veriyor01 Mayıs 2024 Çarşamba 14:10
  • Yurt dışında ilgi gören Türk ürünleri01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:59
  • Tarımsal kredi kararı yayımlandı01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:35
  • İDMA İstanbul kapılarını açtı01 Mayıs 2024 Çarşamba 07:46
  • Karahan'dan enflasyon açıklamaları30 Nisan 2024 Salı 15:23
  • Hizmet Üretici Fiyat Endeksi arttı30 Nisan 2024 Salı 10:56
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78