• BIST 9311.88
  • Altın 4352.42
  • Dolar 39.4323
  • Euro 45.4293
  • Bursa 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C

İnşaat sektöründe fırtına etkisi

İnşaat sektöründe fırtına etkisi
Arz düşük, talep yüksek...

Dünya, 2022 yılının ilk çeyreğinde henüz koronavirüs salgınının etkilerini atlatamamışken bir de savaş faciası ile karşı karşıya kaldı. Büyük can ve mal kayıplarına yol açan sıcak savaş süreci, küresel ekonomi üzerinde de olumsuz etkilere yol açtı. Küresel ekonominin kritik noktada olduğu ve birçok krizle mücadele ettiği bu dönem uzmanlar tarafından “kusursuz fırtına” olarak adlandırılıyor.

İnşaat sektörü bu zorlu dönemde pandeminin aksattığı tedarik süreci ve küresel yüksek enflasyon sebebiyle ciddi bir darboğaza girdi. Savaşın seyri ve enerji arzında yaşanacak gelişmeler temel belirleyiciler olmak üzere, küresel çapta yüksek enflasyonun önümüzdeki kış boyunca sürmesi öngörülüyor.

İnşaat sektörüne yönelik insan kaynakları ve hizmet alım-satım çözümleri sunan Workindo CEO’su Erhan Kocabaş, inşaat sektörünün küresel ekonomik dalgalanmalardan derinden etkilendiğine ve küçülen tek sektör olduğuna vurgu yaptı: “Türkiye ekonomisi 2021 yılında ciddi bir toparlanma sergiledi. 2022 yılının ilk çeyreğinde ise ekonomi, özel tüketim ve ihracatın desteği ile %7,3’lük dikkate değer bir büyüme oranı elde ederken inşaat sektörü bu süreçte %7,2 küçüldü. Sektörel yatırımlardaki düşüş ve artan girdi maliyetleri sorunu ile birlikte faaliyetler yeniden durma noktasına geldi. Bu bağlamda ise ne yazık ki daralan tek sektör inşaat sektörü oldu.Ülkemizin küresel çapta yaşanan enflasyon krizine çok yüksek rakamlarla girmesi ve finansal koşullarda yaşanan belirsizlik sebebiyle ekonomik anlamda kırılgan bir dönemin içerisindeyiz. Sadece ülkemiz özelinde değil, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Almanya’da bile enerji fiyatlarındaki artış sebebiyle ekonomik faaliyetlerinde belirgin bir daralma sergilendi.”

Arz Düşük, Talep Yüksek

Yılın devamında atılacak enflasyon ile mücadele adımlarının ve Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin, sektörün yurt içi ve yurt dışı projelerinde en önemli belirleyici etmenlerden olacağını belirten Erhan Kocabaş, “İnşaat sektörü istatistiklerini incelersek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Mayıs ayına ilişkin konut fiyat endeksine göre konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 145,50 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2022 yılı ilk çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı %22,5, daire sayısı %27,9, yüzölçümü %21,8 azaldı. Bu rakamlar bize yeni konut arzının mevcut ekonomik konjektürde azaldığını, fakat talebin canlı olduğunu gösteriyor. Yeni konut arzının tekrar eski yılları yakalaması için dolar kurunda stabilizasyon, ekonomide öngörülebilirlik ve düşük faizli konut kredilerinin tekrar sunulması gerekiyor” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kurban Bayramı öncesi ete zam geldi03 Haziran 2025 Salı 10:00
  • Araç sahiplerine iyi haber: İndirim geliyor...02 Haziran 2025 Pazartesi 11:58
  • Ticaret Bakanı: İhracat rekoru kırdık02 Haziran 2025 Pazartesi 11:31
  • En çok kayısı pahalandı02 Haziran 2025 Pazartesi 11:17
  • İşsizlik oranı açıklandı30 Mayıs 2025 Cuma 10:30
  • Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2 büyüdü30 Mayıs 2025 Cuma 10:11
  • Bursa Ticaret Borsası'nın 11 üyesi ilk 500'de29 Mayıs 2025 Perşembe 11:06
  • Türkiye'nin dev şirketleri belli oldu27 Mayıs 2025 Salı 12:11
  • Otomotiv devi 3 bin kişiyi daha işten çıkaracak26 Mayıs 2025 Pazartesi 16:17
  • "Alkin Lakin" Ekotürk'te başladı22 Mayıs 2025 Perşembe 11:21
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43