• BIST 10259.78
  • Altın 2392.858
  • Dolar 32.3644
  • Euro 34.7852
  • Bursa 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

İki devlet bir millet, iki üniversite bir tedavi

İki devlet bir millet, iki üniversite bir tedavi
Bağımlılıkla mücadelede Türkiye ve Azerbaycan birlikteliği

 

Dünyanın önemli sağlık sorunlarından biri bağımlılıkla Türkiye ve Azerbaycan birlikte mücadele ediyor. Bağımlılık, Türkiye'den uzmanların katılımıyla Azerbaycan Tıp Üniversitesinde masaya yatırıldı. Bağımlılık, koruyucu önlemler, tanı ve tedavide gelinen son noktanın her yönüyle tartışıldığı seminerde nörobilim, nöropsikiyatri ve bağımlılık alanında multidisipliner yaklaşımla Türkiye'de önemli çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "İki devlet bir millet, iki üniversite bir tedavi" anlayışıyla bağımlılıkla mücadele edeceklerini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM ekibi ve yöneticileri, Bakü'de bulunan Azerbaycan Tıp Üniversitesi'nde Bağımlılık Semineri'ne katıldı.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, seminerin açılış konuşmasında beyin ve nörobilim konusundaki çalışmaların önemine işaret ederek üniversite olarak bu alanda çalışmalar yaptıklarını ve Azerbaycan'da bu alanda çalışma yapan kişi ve kurumlarla işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Prof. Dr. Tarhan, "Bu alana ilgi duyan arkadaşlara, özellikle Azerbaycan'da ortak çalışma yapabileceğimiz kişilere kapımız açık" dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: "Bilimin yeni uzayı, beyin"

Beyin alanındaki çalışmaların bilimin geleceği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Şu anda beyin için bilimin yeni uzayı tanımlaması yapılıyor. İnsan nasıl düşünüyor, insan nasıl hissediyor, bunları araştırmamız gerekiyor ve bu konuda yapılacak keşifler önemli" dedi. Bilim alanındaki çalışmaların, yeni buluşların ve fikirlerin bazı ortak özellikler taşıması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bir fikrin başarılı olması için özgün olması lazım. Etki gücünün yüksek olması ve yaygın etkisinin olması gerekiyor. Bu üçünün bir arada olacağı alan şu anda nörobilim alanı. Biz şu anda Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi olarak bu konuya odaklandık" dedi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nde kullandıkları tedavi yöntemlerine ilişkin bilgi verdi.

Prof.Dr. Nevzat Tarhan: "Beden ve zihin konuşuyor"

Bağımlılık tedavisinde ve psikiyatride yeni yaklaşımlar olduğunu ve bunların öğrenilmesi gerektiğini belirten Tarhan, yakın zamana kadar psikiyatrinin beden ve zihni ayrı ayrı ele aldığını ifade ederek "Şu anda beden ve zihin ayrı değil. Beden ve ziihin kimyasal olarak konuşuyor. Son yıllardaki kimyasal araştırmalar beyinde her duygunun ayrı bir kimyasal karışımı olduğunu kanıtlıyor" dedi.

Bağımlılık Semineri'nde NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz da bağımlılık, nöromodülasyon ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: "Beynin bozulmuş bölgelerinin düzeltilmesi amaçlanıyor"

Bağımlılık tedavisinde kullanılan Derin TMU uygulaması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, bağımlılığın tedavisi zor bir hastalık olduğunu vurgulayarak tedavide bozulmuş olan beyin bölgelerinin düzenlenmesinin önemli olduğunu söyledi.

Günümüzde bağımlılığın aynı şizofreni gibi kronik ve tekrarlayıcı seyreden bir beyin hastalığı olduğu ya da şeker hastalığı gibi uzun soluklu tedavisi olan kronik bir hastalık olduğunun bilindiğini ifade eden Dilbaz, "Bağımlılık bir irade bozukluğu, kişilik eksikliği ya da ahlaki zayıflıktan dolayı ortaya çıkmamaktadır. Beynin derinlerinde bulunan ödül merkezi dediğimiz alanlarda dopamin gibi nörotransmitter olarak adlandırılan hormonlardaki değişiklikler sebebi ile oluşmaktadır. Bu değişikliklerin geri çevrilmesinde derin beyin uyarımı gibi güçlü tedaviler etkin olabilmektedir. Bağımlılık tedavisindeki hedef öncelikle kullanılan alkol/maddenin vücuttan atılması, sonra da bu maddeye karşı hissedilen arzunun/isteğin (aşerme) azaltılmasıdır. Bağımlılık hastalarının neredeyse yarısı tedavi protokolünde halen uygulanmakta olan ilaç tedavisi, psikoterapi, aile terapisi gibi tedavi yöntemlerine rağmen alkol/madde kullanma isteği ile baş etmekte zorlanmaktadırlar. Derin TMU uygulamasındaki amaç, derin beyin bölgelerinin TMU yöntemi ile uyarılmasıdır" diye konuştu.

Prof.Dr. Nesrin Dilbaz: "Derin TMU aşermeyi azaltıyor"

Son yıllarda yapılan çalışmalarda Derin TMU tedavisinin bağımlılık hastalarının aşerme dediğimiz sigara/alkol/madde kullanma isteklerini azalttığını ortaya koyduğunu kaydeden Dilbaz, "Derin TMU uygulaması ile aşermenin azalmasının yanında bireyde madde kullanımına sebep olan dürtüsel davranışların azalmasını ve kişinin sağlıklı karar verme yeteneğinde iyileşme sağlayarak da yardımcı olmaktadır. Bu alanların uyarımı sonucu bağımlılık yapıcı maddeye ilgi azalır kişinin kendini kontrol yeteneği artar. Bağımlılık yapıcı maddelere daha dirençli hale gelir. Seans süreleri hastanın kullanmakta olduğu madde tipine, miktarına ve sıklığına göre değişmektedir. Hastanemiz Derin TMU yöntemini kullanan az sayıda sağlık merkezinden bir tanesidir" dedi.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: "Bağımlılığın altında yatan neden sağlıklı bağlanamama"

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz bebeklikten itibaren sağlıklı bağlanamama, öfkeyi ifade edememe ya da duyguların dalgalınımının aslında bir kişinin neden alkolik ya da bağımlı olduğunu anlattığını belirterek "Bunlar altta yatan nedenler ancak tek neden o maddeyi çok kullanmak. Çok fazla içki içmezseniz bağımlı olmazsınız yani sonuç olarak bağımlılık bir beyin hastalığı. Bizim üzerinde durduğumuz anlık mutluluk değil, uzun vadeli mutluluktur. Çünkü anlık mutluluk ve haz istediğimizde bunu sağlayamadığımızda bunu sağlayacak maddelere yönelmiş oluyoruz. Maddenin ise dört boyutu var. Bunun tıbbi boyutu, ekonomik boyutu, sosyal boyutu ve bağımlılık boyutu var" dedi.

Tıp Fakültesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi

Azerbaycan Tıp Üniversitesi öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde bağımlılık alanında yapılan bilimsel ve akademik çalışmaların yanı sıra bağımlılık ve bağımlılıktan korunma yöntemleri hakkında bilgi verildi. Bağımlılık nörobiyolojisi, motivasyonel görüşme teknikleri ve bağımlılıkta TMU teknikleri de ele alındı. Seminer kapsamında NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Bağımlılık Kliniği Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr Alptekin Çetin de hastaları muayene etti.

Rektörler bir araya geldi

Seminerden sonra Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Azerbaycan Tıp Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Geray Geraybeyli ile bir araya geldi. İki devlet bir millet, iki üniversite bir tedavi anlayışıyla iki üniversite arasında bilimsel işbirliği ve öğrenci değişim programı yapılmasına ilişkin konular görüşüldü.
Azerbaycan'a giden ekipte NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Tıbbi Direktör Yardımcısı, Uluslararası Hasta Hizmetleri Yöneticisi Dr. Hanifi Devrim, Üsküdar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktörü, Erasmus Koordinatörü Emre Üçsular, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Bağımlılık Kliniği Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr Alptekin Çetin ile NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kurumsal İletişim Yöneticisi Simge Yıldırım Yurga da bulundu.

Avrupa'nın 2. Beyin Hastanesi

NPİSTANBUL Beyin Hastanesi yaklaşık 20 yıldır psikiyatri, psikoloji, nöroloji ve bağımlılık alanında hizmet vermektedir. NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nde, bağımsız akredite kuruluşu tarafından onaylanan Türkiye'nin ilk ve tek 1A Ultra Clean ameliyathane donanımıyla, bütün branşlarda cerrahi operasyonları asiste eden üstün teknolojik alt yapı imkanları mevcuttur. Biri 1A olmak üzere 2 laminar flow üniteli dijital ameliyathanede; Robotik Cerrahiden, Tümör, Omurilik ve Anevrizma Cerrahisine, Parkinson, OKB, Depresyon ve Epilepsi'de uygulanan pil ameliyatlarına kadar pek çok alanda hizmet verilmektedir. Hastanede, 16 yatak kapasiteli yoğun bakım ünitesi bulunmaktadır. Yoğun bakım birimi Seviye 3'e kadar tüm seviyelerdeki yoğun bakım hastalarına tam teşekküllü hizmet verilebilmektedir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Türk kafilesi Sınır Kapısı'na ulaştı26 Şubat 2022 Cumartesi 13:18
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78