• BIST 9701.55
  • Altın 3965.521
  • Dolar 38.754
  • Euro 43.3569
  • Bursa 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

İHD: 24 Temmuz'dan bu yana çatışma ortamında 113 sivil hayatını kaybetti

İHD: 24 Temmuz'dan bu yana çatışma ortamında 113 sivil hayatını kaybetti

ANKARA (CİHAN)- İnsan Hakları Derneği (İHD) sivillerin yaşam hakkı ihlaliyle ilgili hazırladığı raporunu Ankara'da basın toplantısında açıkladı. Raporda 24 Temmuz'dan itibaren başlayan silahlı çatışma ortamında 113 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Kalıcı çatışmasızlığın bir an önce sağlanarak Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakere yöntemine geçilmesi gerektiği vurgulanan raporda, “Bu vesile ile taraflara bir an önce silahları susturması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.” ifadesi yer aldı.

İHD genel merkezindeki toplantıda 24 Temmuz-8 Ekim 2015 tarihine kadar geçen sürede sivillerin yaşam hakkı ihlaliyle ilgili hazırlanan rapor açıklandı.

Devlet ile terör örgütü PKK arasında 24 Temmuz'dan itibaren yeniden başlayan silahlı çatışma ortamında 113 sivilin hayatını kaybettiği belirtilen raporda bu ağır durumun hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği vurgulandı. Sivil ölümlerinin önemli bir kısmının sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçelerde gerçekleştiği kaydedilen rapor şöyle: “Türkiye mevzuatında sokağa çıkma yasağının sıkı yönetim ve olağanüstü hal kanunlarında düzenlendiği, il idaresi kanununda valilere böyle bir yetkinin açık olarak verilmediği, Anayasa'nın 13.maddesinde temel hak ve özgürlükleri sınırlayan düzenlemelerin kanunlarla açık bir şekilde yer alması gerektiği belirtildiğinden, valilerin sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi bulunmamaktadır. Bu nedenlerden ötürü sokağa çıkma yasağı ilan eden Valiler hakkında ve bu konuda Valilere talimat vermiş ise İçişleri Bakanı hakkında etkili soruşturma ve kovuşturma yapılması ve bu kişilerin yargı önüne çıkarılması gerekmektedir.”

Raporda ayrıca sivil ölümler ile ilgili olarak TBMM’de bir araştırma komisyonunun kurulması ve olayların TBMM tarafından da açığa çıkarılması istenerek, “Sivillere yönelik ağır hak ihlalleri yeniden başlayan silahlı çatışma döneminin derhal sona erdirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle bir an önce kalıcı çatışmasızlığın sağlanarak Kürt sorununun çözümünde diyalog ve müzakere yöntemine geçilmelidir. Bu vesile ile taraflara bir an önce silahları susturması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.” denildi.
CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43