• BIST 10643.58
  • Altın 2477.397
  • Dolar 32.2497
  • Euro 34.9968
  • Bursa 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Erdoğan: Yüksek faizin karşısındayım

Erdoğan: Yüksek faizin karşısındayım
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Kenya İş Forumu'nda konuşma yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Kenya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Yüksek faizin ben karşısındayım. Ben inanıyorum ki, değerli dostum Uhuru da karşı. Çünkü yüksek faiz yatırımcıyı kaçırıyor. Yüksek faizle nasıl yatırım yapacak? Yüksek faiz olursa yatırım olmayacak, yatırım olmadığı zaman istihdam olmayacak, istihdam olmadığı zaman netice olmayacak, büyüme olmayacak, bunlar olmayınca da rekabet olmayacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmî ziyaret için bulunduğu Kenya'da, Türkiye-Kenya İş Forumu'na katıldı. Forumda, Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta'nın kendisi ve beraberindeki heyete gösterdiği ilgi için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Kenya halkları arasında her geçen gün güçlenen dostluk ve iş birliği ilişkilerinin ekonomik alanda da hak ettiği düzeye ulaşmasını istediklerini söyledi.

"GÜVEN OLMADIĞI ZAMAN İSTİKRAR OLMAZ"

Ekonomik ve ticari ilişkilerin sağlam bir zeminde ilerlemesinin başta gelen şartının istikrar olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yola çıkarken biz dedik ki, iki önemli sır kavram var, bunun bir tanesi istikrardır, bir tanesi de güvendir. Güven olmadığı zaman istikrar olmaz. Bu iki kavramı yakalayamadığınız sürece de iş adamının yatırım yapması söz konusu olmaz, ama bunlar olursa ha o zaman iş adamı rahatlıkla yatırımını yapar" dedi.

Kırılgan coğrafyalarda yer almalarına rağmen istikrarlı yapılarıyla ön plana çıkan Türkiye ve Kenya'nın güçlü iş birliğiyle kısa zamanda önemli işler başaracaklarına inandığını dile getiren Erdoğan, küresel krizin etkilerinin henüz tam anlamıyla atlatılmadığı bu dönemde, ülkeler arası dayanışmaya, bölgesel işbirliği ve entegrasyona çok daha fazla ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

"KENYA STRATEJİK ORTAĞIMIZ"

Kenya'nın, Türkiye'nin Afrika'daki stratejik ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye ile Kenya arasında 5 sene önce 75 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacminin ikiye katlanarak 144 milyon dolara çıktığını ifade etti. Bu rakamın yeterli olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim yoğun bir çalışmayla ticaret hacmimizi yoğun bir şekilde artırarak, Sayın Başkana onu da söyledim, 1 milyar dolar hedefini ilk etapta yakalamayız. Yakalar mıyız? Yakalarız, hiç endişe olmasın. Ve ikili ticaretimizi daha da geliştirmenin yollarını beraberce bulmamız gerekiyor. Bu çerçevede Kenyalı iş adamlarını ürünlerini tanıtmak üzere ülkemize davet ediyorum. Ve şunu çok açık, net söylüyorum: Ağustos ayında yapılacak bu ziyarette Kenyalı iş adamlarını da Sayın Başkanla beraber ülkemizde görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

"BİZ IMF GİBİ DE DAVRANMAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2001 krizinden aldığı dersler ve kararlılıkla uyguladığı ekonomik reformlar sayesinde bir süredir etkisini sürdüren küresel krizden en az etkilenen ülkeler arasında yer aldığının altını çizerek, şöyle dedi:

"Kenya'nın da 10 yılı aşkın süredir yılda ortalama yüzde 5 oranındaki büyüme oranını koruduğunu görüyoruz. Ekonomik reformlara, sınai dönüşüme, işsizlikle mücadeleye ve mali disipline yönelik çabalarınızı yakından takip ediyoruz. Hep mali krizle mücadele ve mali disiplin. Bu çok çok önemli. Tüm bu alanlarda ülkemizin bilgi ve tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Biz IMF gibi de davranmayız, hiç endişeniz olmasın, o konuda rahat olun."

"Dost ülke" olarak nitelendirdiği Kenya'nın ekonomik istikrar ve refahını Türkiye'nin istikrar ile refahından ayrı görmediklerini dile getiren Erdoğan, "Bu anlayışla her alanda daha yakın işbirliği içinde olmanın yollarını arıyoruz." dedi.

"YÜKSEK FAİZİN KARŞISINDAYIM"

13 yıl içerisinde sadece TOKİ tarafından 680 bin konut inşa edildiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, en alt gelir grubu, az gelir grubu, orta gelir grubu, üst gelir grubuna yönelik konutlar yapıldığını kaydetti.

Hiç peşinatsız, yüzde10, yüzde 25 peşinatla ve 24 yıl vadeyle vatandaşlara konut verildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi Kenya'da da icabında bu noktada kentsel dönüşüm, değişimin yapılacağı yerlerle ilgili bu tekniği kullanabiliriz. Ve burada finansal sektör Kenya'da bu konuda desteği vermesi halinde, hükümetin, devletin çok daha başarılı netice alması mümkün. Ne yapacak? Banka bu işin kredisini tüketiciye verecek ve tüketici de ayda 100 dolar diyelim ki taksiti varsa bu taksitini ödeyecek. Bunun hükümete hiçbir yükü yok. Hükümet burada bir şeyi takip edecek; şimdi Türkiye'de konuştun, ama burada da konuşuyorsun demeyin, nedir o? Yüksek faizin ben karşısındayım. Ben inanıyorum ki, değerli dostum Uhuru da karşı. Çünkü yüksek faiz yatırımcıyı kaçırıyor. Yüksek faizle nasıl yatırım yapacak? Yüksek faiz olursa yatırım olmayacak, yatırım olmadığı zaman istihdam olmayacak, istihdam olmadığı zaman netice olmayacak, büyüme olmayacak, bunlar olmayınca da rekabet olmayacak. Nasıl gireceksin uluslararası rekabete? Şimdi bizde bakıyorsunuz yüzde 15, yüzde 16, yüzde 17 faiz; olmaz. Amerika'ya bakıyorsun, 0.50, Japonya'ya bakıyorsun eksi, ya onlar da ülke, biz de ülkeyiz, onlarda niye öyle de bizde böyle? Ama şimdi yavaş yavaş bir şeyler olmaya başladı inşallah bizde, inanıyorum ki Kenya'da da olacak, olması lazım ki Kenya uçsun, bu adımların atılması lazım" diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Özel sektörün kredi borcu arttı16 Mayıs 2024 Perşembe 12:07
  • Hizmet Üretim Endeksi açıklandı16 Mayıs 2024 Perşembe 10:44
  • Tarım-ÜFE arttı16 Mayıs 2024 Perşembe 10:42
  • Kuru meyve sektörü Kanada'da buluştu16 Mayıs 2024 Perşembe 09:55
  • Araçların ömrünü uzatan tüyolar16 Mayıs 2024 Perşembe 09:40
  • Bütçe açık verdi15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:35
  • Akaryakıtta tek fiyat uygulaması başladı15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:30
  • Çay alım fiyatları değişmeyecek15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:19
  • Bakan Uraloğlu'ndan zam açıklaması15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:14
  • Kamuda tasarruf kararları15 Mayıs 2024 Çarşamba 10:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78