• BIST 9668.36
  • Altın 3996.585
  • Dolar 38.8091
  • Euro 43.2885
  • Bursa 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Enerji Bakanı Alaboyun’dan ‘yapısal reform’ vurgusu

Enerji Bakanı Alaboyun’dan ‘yapısal reform’ vurgusu

İSTANBUL (CİHAN)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, yapısal reformların Türkiye için önemini vurguladı. Alaboyun, “Ülkemiz 2023 için 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar birey başına milli gelir hedeflemektedir. Ama durum malum, hedefi yakalamak için birtakım yapısal reforma da gerek var. İthal edilen ürünlerin ülke içinde üretimi, ihracat içinde ileri teknik ürünlerin payının arttırılması, tasarruf ile ilgili ciddi faaliyetler yapıldı ama bu reformların güçlü şekilde hayata geçirilmesi siyasi devamlılık ile alakalıdır.” dedi.

Alaboyun, İstanbul Finans Zirvesi’nde (Istanbul Finance Summit-IFS) artan enerji talebine de değindi. Türkiye’nin Avrupa’da doğalgaz talebinde ilk sırada olduğunu belirten Alaboyun, bu durumu artan ekonomik büyümeye, milli gelire ve şehirleşme oranına bağladı. Alaboyun, ilaveten şunları ifade etti:

“Tahminen 2023’e dek bu oranlar artacaktır. 2023 hedeflerine göre tüm parametreler ikiye katlanma durumunda. Onun için enerji sektörü 8 senede önemli aşamalar almalıdır. Enerji yatırımlarının arzu edilen seviyelere gelmesi için ayrı finansman modelleri ortaya koyulması kaçınılmazdır. Ufak faiz oranları ile finansmanda adımlar atılmalıdır.”

Zirvede Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Mehmet Büyükekşi ise kur oynamalarının ihracatta gerilemeye neden olduğuna işaret etti. Büyükekşi, “8 ayda Euro-dolar tarafında yüzde 18’i aşkın gerileme var. Bu durum ihracatta 8,9 milyar dolar olumsuz karşılık buldu. İhracatçılar en büyük sorun olarak kuru belirtiyor. Biz de onlara Euro-dolar paritesinde kendilerini hedge etmelerini öneriyoruz. Buna mukabil emtia fiyatlarının gerilemesine bağlı olarak ihracatta kilogram bazında artış var. Burada altıncı aydan itibaren iyileşme var.” açıklamalarında bulundu.

Büyükekşi, ihracatta kilogram bazında artışın ümit verici olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43