• BIST 10275.75
  • Altın 4274.454
  • Dolar 39.813
  • Euro 46.9041
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Emsal yıllık izin kararı

Emsal yıllık izin kararı
Yargıtay, işçinin işe gelmediği günlerin yıllık izinden düşülmesinin İş Kanunu'na aykırı olduğuna hükmetti...

Yargıtay 9. Hukmuk Dairesi, işçinin devamsızlık tutanaklarında görünen işe gelmediği günlerin yıllık izinden düşülmesinin İş Kanunu'na aykırı olduğuna hükmetti.   

İş Mahkemesi'nin yolunu tutan işçi, sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshedildiğini öne sürdü. Davacı işçi, fazla çalışma yapmasına, genel tatil ve hafta tatili günlerinde çalışmasına rağmen bu çalışmaların karşılığının ödenmediğini belirtti. Davacının yıllık izinlerini kullanmadığını ve kullanılmayan izin ücretlerinin ödenmediğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ücreti, izin ücreti, iki aylık iş arama izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, ücret alacaklarını talep etti. Davalı işveren, iş akdinin davacının devamsızlık yapması nedeniyle işveren tarafından haklı olarak feshedildiğini, talep edilen alacakların zamanaşımına uğradığını, davacının tüm haklarının eksiksiz ödendiğini savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme davanın kısmen kabulüne hükmetti. 

Kararı taraf avukatları temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. 

Emsal bir karara imza atan Yüksek Mahkeme, mazeret izinlerinin yıllık izinden tahsil edilemeyeceğine dikkat çekti. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Mahkemece bilirkişi raporundaki ikinci seçenekte yapılan hesaplamaya itibar edilmesi de hatalıdır. Çünkü, işçinin yıllık izinlerini kullandığını veya kullandırılmayan izin ücretlerinin ödendiğini işveren yazılı delil ile ispat etmek zorundadır. İşçiye çeşitli sebeplerle mazeret izni adı altında verilen izinlerin yıllık izinden mahsup edilmesi mümkün değildir. Yine işçinin devamsızlık tutanaklarında görünen işe gelmediği günlerin yıllık izinden düşülmesi İş Kanunu'na aykırıdır. Yapılması gereken, davacının tüm hizmet süresi nazara alınarak hak kazandığı yıllık izin süresinin ve bu süre üzerinden izin ücretinin hesaplanması için bilirkişiden denetime elverişli yeni bir rapor aldırmak ve sonucuna göre talep hakkında bir karar vermektir. Hatalı bilirkişi raporuna itibarla, izin ücreti talebinin yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir." 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Akaryakıt fiyatlarına indirim geliyor25 Haziran 2025 Çarşamba 10:12
  • Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olacak?24 Haziran 2025 Salı 11:23
  • Alkin'den Kamu Harcamalarında Disiplinsizlik Uyarısı24 Haziran 2025 Salı 11:19
  • Motorine indirim geliyor23 Haziran 2025 Pazartesi 08:00
  • Mobilya sanayicisi alarm veriyor23 Haziran 2025 Pazartesi 07:57
  • kurulan şirket sayısı azaldı20 Haziran 2025 Cuma 11:34
  • Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması17 Haziran 2025 Salı 11:33
  • Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86 oldu16 Haziran 2025 Pazartesi 10:35
  • Motorine yeni zam!16 Haziran 2025 Pazartesi 10:27
  • Altın yeni rekor seviyelere yakın16 Haziran 2025 Pazartesi 10:11
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43