• BIST 11294.48
  • Altın 4902.381
  • Dolar 41.3339
  • Euro 48.5636
  • Bursa 25 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C

EMO: Anlaşılan AKP, bu kez de İğneada`yı seçim malzemesi yapmaya karar vermiş

EMO: Anlaşılan AKP, bu kez de İğneada`yı seçim malzemesi yapmaya karar vermiş

ANKARA (CİHAN)- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yönetim kurulu, “Anlaşılan AKP, 7 Haziran seçimleri öncesinde önce Rus şirkete yaptırdığı ardından kendi reklam filmlerinde propaganda malzemesi olarak kullandığı Akkuyu Nükleer Santralı'nın ardından seçimlere 15-20 gün kala bu kez de İğneada'yı seçim malzemesi yapmaya karar vermiştir.“ açıklamasını yaptı.

AK Parti iktidarının 3 güzergahta birden metro hattı başlatıp hiçbirini yapamayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı gibi 1 taneyle yetinmeyip, 3. nükleer santral macerasını başlatmış göründüğüne dikkat çeken açıklamada, şu tespitler aktarıldı:

“Bir nükleer santralın yapımı normal şartlarda 10 yıl sürer. Demek ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın kendine bağlı kuruluş olan TEİAŞ'ın 2023 yılı tüketim tahmininin 415 milyar kilovat saat (kWh) olduğundan ve aynı yıla kadar enerji üretiminin 515 milyar kWh olacağından ve 100 milyar kWh arz fazlası oluşacağından haberi yoktur.

Ayrıca AKP hükümetlerinin her dokümanında yer alan ve uygulamada çeşitli zorluklar çıkararak engellediği yenilenebilir enerji kaynakları maliyetlerinin hızla düşmekte olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bugün için güneş enerjisi tesislerinde megavat (MW) başına kuruluş bedeli 1200 ABD Doları seviyesine düşmüştür. Rüzgar santrallarında ve büyük güçlü su santrallarında bu rakam daha düşüktür. Anlaşılan Bakanın bu rakamlardan da haberi yok ki yatırım maliyeti MW başına 6 bin dolardan fazla olan nükleer santralın üçüncüsü için yatırım kararı açıklamaktadır.”

NÜKLEER=DOLAR BAZINDA PAHALI FİYAT

Enerji Bakanının haberi olmadığı başka bir noktanın da elektrik satış fiyatı olduğunu kaydenen EMO yönetim, “ABD'de nükleer santrallardan elektrik 2.4 sent/kwh'a üretiliyor. Fransa'da nükleer santrallar, elektriği 4.5 sente (Euro) satıyor. Türkiye'de ise Devlet Akkuyu'dan 12.35 sente (Dolar) Sinop'ta yakıt hariç 10.83 sente (Dolar) alacak. Nitekim dolar kurundaki yükselme nedeniyle de hem ülkemizde elektriğin pahalılaşmasına yol açacak düzeyde fiyatları artmaktadır. Diğer taraftan Rusya tartışmasında gündeme geldiği gibi bu santralların yapılması da zora girmektedir. Ayrıca güvenlik sorunları nedeniyle nükleer santrallar giderek pahalılaşmaktadır.

BAZI KESİM VE KİŞİLERE ÇIKAR SAĞLAMAK İÇİN YAPILDIĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ BU GİRİŞİM HEMEN DURDURULMALI

Nükleer santralların maliyetlerini, yalnızca yakıt ve işletme olarak açıklamak kamuoyunu kandırmaktır. Nükleer santralların yapım aşamasından itibaren büyük güvenlik maliyeti vardır.
İğneada Santralı'nda da Akkuyu ve Sinop gibi yüksek fiyatlı bir sistemi gündeme getirmek için mi böyle acele bir karar alınmaktadır? Acaba bundan kimler nasıl yarar sağlayacaktır?
EMO olarak halkımızın çıkarlarına olmayan her türlü girişimi önlemeyi görev kabul etmekteyiz.
Akkuyu ve Sinop ile İğneada'ya yapılması düşünülen nükleer santralların, elektrik enerjisi gereksinimi açısından geçerli hiçbir nedeni yoktur.
Bazı kesim ve kişilere çıkar sağlamak için yapıldığını düşündüğümüz bu girişim hemen durdurulmalıdır.“ fikrini paylaştı. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43