• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Bursa 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Doğal Taş Sektöründe ödül coşkusu

Doğal Taş Sektöründe ödül coşkusu
Taşa sanat katanların gurur gecesi....

Doğal taşa tasarımla ve ihracat yaparak değer katanlar Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği Doğal Taş Gala Gecesinde ödül coşkusu yaşadı.

Doğal Taş Gala Gecesinde, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nce bu yıl 4. Kez Taşa Sanat Katanlar sloganıyla düzenlenen AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda kazananlar ödüllerine kavuşurken, 2022 yılında EMİB üyeleri arasında 6 kategoride en çok ihracat yapan 30 firma da ödül aldı.

Türk doğal taş sektörüne ihracatçı olarak bir ömür veren ve mermerciliğin teknolojisi  ve gelişimine  büyük katkılar sağlayan İş İnsanı Şuayp Demirel’e ise Ege Maden İhracatçıları Birliği Onur Ödülü verildi.

Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda birinci Cycle projesiyle Ömer Akkaş olurken, ikinciliği MarbleMetrics Projesi ile, Alican Çalman ve İrem Atalay, üçüncülüğü SALT isimli projeyle Çağla Yıldız, Mehmet Bulut ve Abdulkadir Eren Öztürk kazandı.

Jüri özel ödülünü; MarbleMind projesiyle; Alican Çalman ve İrem Atalay, New Formation isimli projeyle Melike Dolan ve Pixel Wall isimli projeyle Asiye İrem Barut aldı.

Tarihi Havagazı Fabrikası Yerleşkesinde düzenlenen Doğal Taş Gala Gecesinde konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu,  bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda profesyonel kategoriye yer verdiklerini 292 başvuruyla geçen yıllardan daha fazla bir katılım almaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

“Önceki dönem Başkanımız Mevlüt Kaya’dan devraldığımız bayrağı büyük bir keyifle taşıyoruz” diyen Alimoğlu, “Jürimizin yaptığı değerlendirmeler sonunda 22 proje finale kaldı. 22 projemiz arasından jürimiz ilk üç projeyi belirlerken, üç projemizi de jüri özel ödülüne layık gördü. Yarışmamıza değer katan tüm katılımcıları tebrik ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin, dünya genelinde doğal taş üretimi ve ihracatında da önemli oyunculardan biri olduğunun altını çizen Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Zengin doğal taş yataklarımız, kaliteli ürünlerimiz, gelecek vadeden teknolojik altyapımız ve rekabetçi fiyatlarımız ile sektördeki gücümüz gün geçtikçe artıyor. Maden sektörü olarak 2022 yılında 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın yaklaşık üçte birine tekabül eden 2,1 milyar dolar doğal taş ihracatı idi. İhracatımızı arttırmak için bu yıl da çok çalıştık. Yıllardır milli katılım düzenlediğimiz Xiamen Fuarını bu yıl da 47 firmamızla gerçekleştirdik. “Yeni Dönem Doğal Taş Pazarlama ve Strateji Geliştirme” Ur-Ge Projesi ile sektördeki firmaların pazarlama ve strateji geliştirme alanındaki kaslarını güçlendirmeye devam ediyoruz. Sektörün nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için Cevherimiz Sensin Projesi lisans öğrencilerine burs sağlıyoruz.”

Eskinazi: “Asgari ücret 2024 yılında bir kez belirlenmeli”

Doğal Taş Gala Gecesi’nde konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, madencilik sektörününde aralarında olduğu, emek yoğun sektörlerde 2024 yılı için asgari ücret belirleme komisyonunun toplantılarını pür dikkat takip edildiğini ifade etti.

“2024 yılı için belirlenecek asgari ücretin Türkiye’de üretimin devam edeceği bir düzlemi gözardı etmeyeceklerine inanıyoruz” diyen Eskinazi, “Türkiye’de çalışanların yüzde 55-60 arasında bir dilimi asgari ücretle çalışıyor. Bu nedenle Türkiye’de asgari ücrete diğer ülkelerden çok daha fazla anlam yükleniyor. Bugünlerde de gündemin sıcak başlıklarından bir tanesi 2024 yılı için asgari ücretin ne kadar olacağı. 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye’de yaşayan yüksek enflasyon nedeniyle yılda bir kez belirlenen asgari ücret iki kez belirlenir oldu. 2021 yılında 2 bin 852,9 TL olan net asgari ücret 2023 yılında 11 bin 402 TL’ye ulaştı. Bu süreçte asgari ücret yüzde 290 artarken, döviz kuru 13,8 TL’den 29 TL bandına geldi. Döviz kurundaki artış yüzde 109 seviyesinde kaldı. Asgari ücretteki artışı yakalayabilmesi için bugün dolar kurunun 40 TL bandında olması gerekiyor. 28 Mayıs seçimleri sonrasında oluşan yeni ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeleyi önceliklendirmiş durumda. Orta vadeli programda 2024 yılı için enflasyon yüzde 33, 2025 yılı için yüzde 15,2 ve 2026 yılı için yüzde 8,5 hedeflendi. Bu şartlar altında 2024 yılından itibaren asgari ücretin yıllık 1 kez artırılması doğru bir yaklaşım olacaktır. Enflasyonda OVP hedeflerinde bir sapma olması durumunda zaten yılda 2 kez asgari ücret belirlemesine geçmek yine bizim elimizde” diye konuştu. 

Madenciliğin insanlık tarihi kadar eski bir iş kolu olduğunu, madencilik sektörünün yer altı zenginliklerini ekonomimize kazandırarak, insanlığın konfor alanını genişlettiğini vurgulayan Eskinazi, Türk madencilik sektörünün insanlığın uygarlık seviyesinin artması adına özverili bir şekilde doğaya ve duyarlı, sürdürülebilirlik eksenli bir şekilde üretim yaptığını, tasarımla birleştiğinde madencilikte katma değerin artacağını dillendirdi. 

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin fuar organizasyonları, tasarım yarışmaları, URGE Projeleri, sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti organizasyonlarıyla işlenmiş ürün ihracatını artırmak çabası içinde olduğunu aktaran Eskinazi, “Bu sayede Türkiye genelinde doğaltaş ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 65 seviyesinde iken, Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin ihracatında işlenmiş ürünlerin payı yüzde 80’e ulaşmış durumda. Bu başarıda tasarıma yatırım yanında başarılı fuar organizasyonları ve sektörel ticaret heyetleri de etkili oldu” diyerek sözlerini noktaladı. 

Jüri yoğun mesai harcadı

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nce düzenlenen, Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışmasında 292 eseri değerlendiren jüri yoğun bir mesai harcadı. Jüride; “Heval Zeliha YÜKSEL, Öznur TURAN EKE, Ahmet Doğu İPEK, Prof. Dr. Celal Abdi GÜZER, Defne KOZ, Kerem ÖZERLER, Reyhan SEZGİN, Seyhan ÖZDEMİR ve Tanju ÖZELGİN” görev yaptı.

Arkitera ve DAC ekipleri yarışmada danışmanlık görevini üstlenirken, Alimoğlu Mermer, Aytan Mermer, Batı Ege Mermer, D-Style, Gençler Mermer, Modamar, Olimar, Pınar Marble, Sezgin Mermer ve Şenler Mermer sponsor olarak katkı sağladılar.

 

Etiketler: , , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Konut fiyatları arttı24 Nisan 2024 Çarşamba 09:58
  • Dünyanın meyvesi Türkiye'den24 Nisan 2024 Çarşamba 09:55
  • Seyehat harcamaları arttı24 Nisan 2024 Çarşamba 09:45
  • Tarım Girişimciliği Projesi start aldı23 Nisan 2024 Salı 11:31
  • Ceviz ve Badem Fuarı açılıyor22 Nisan 2024 Pazartesi 14:39
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklama22 Nisan 2024 Pazartesi 12:16
  • Dünya Türk doğal taşını almaya geldi20 Nisan 2024 Cumartesi 10:40
  • Kartlı ödemelerde rekor artış19 Nisan 2024 Cuma 14:55
  • Mevduat faizi bir yılda ikiye katladı19 Nisan 2024 Cuma 13:36
  • Kuru incirin rotası Kuzey Amerika oldu19 Nisan 2024 Cuma 10:35
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78