• BIST 10273.99
  • Altın 2392.858
  • Dolar 32.3644
  • Euro 34.7852
  • Bursa 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

DASK Hangi Dönemlerde Yapılır? DASK Sorgulama Adımları

DASK Hangi Dönemlerde Yapılır? DASK Sorgulama Adımları
Türkiye, konumu nedeniyle deprem riski yüksek ülkeler kategorisinde yer almaktadır...

Coğrafi nedenler ve geçmişte yaşanan üzücü hadiseler göz önünde bulundurularak belirli kriterlere uyan mülkleriçin DASK sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. 1999 yılında başlayan zorunlu deprem sigortası uygulaması, sağladığı avantajlar nedeniyleher mülk sahibi için önemli bir güvencedir. Bu nedenle zorunlu deprem sigortasının hangi dönemlerde yapıldığı ve DASK sorgulama adımlarının neler olduğu mülk sahipleri için önem taşır.

DASK Ne Zaman Yapılır?

DASK poliçesi, çoğu sigortacılık ürünü gibi bir yıl geçerliliğe sahiptir. Sigorta ile elde edilen avantajların sona ermemesi için geçerlilik tarihi sona ermeden önce poliçenin yenilenmesinde fayda vardır. Eğer çeşitli nedenlerden dolayı poliçe geçerlilik süresi dâhilinde yenileme işlemi gerçekleştirilemezse 30 günlük ek süre devreye girer. Sigorta ettiren konumundaki kiracılar ya da mülk sahipleri kendilerine tanınan bir aylık süre zarfında poliçelerini yenilerse indirim hakkından yararlanabilir. Bu sürenin tamamlanmasının ardından ise bu hak kaybolur. Yani prim hesaplanırken geçmişe dönük hasarsızlık durumu geçersiz hâle geldiği için herhangi bir indirim uygulanmaz.

Satın alınan konutun ya da iş yerinin DASK poliçesinin olup olmadığı, varsa bu poliçenin koşullarının neler olduğu konularındaçeşitli kanallar üzerinden birkaç dakika süren sorgulama işlemi ile bilgi edinilebilir. Sorgulama sonucunda öğrenilebilecek bilgiler arasında poliçe başlangıç ve bitiş tarihleri ile prim detayları da bulunur. Böylece mülk sahipleri yenileme dönemi hakkında bilgi edinebilir.

DASK Sorgulama Adımları Nelerdir?

DASK poliçe sorgulaması için kullanılabilecek iki yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerin ilki doğrudan Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun resmîweb sitesini kullanmaktır.  Web sitesine giriş yapan kullanıcılar ana menü aracılığıyla “Zorunlu Deprem Sigortası – Online Üretim İşlemleri” adımlarını takip ederek poliçe sorgulamasayfasına ulaşabilir. Sayfada bulunan menü yardımıyla sorgulama tipini seçtikten sonra ilgili alanların doldurulması işlemin tamamlanması için yeterlidir. Hızlı biçimde sonuca ulaşmak için T.C. kimlik ya da vergi numarası ile il ve ilçe bilgisinin istendiği sorgulama seçenekleri tercih edilebilir. Diğer bir seçenekte kullanılan adres kodu ise muhtarlıklar, belediyeler, nüfus müdürlükleri, DASK resmî web sitesi ve e-Devlet üzerinden öğrenilebilir.

DASK poliçesi sorgulamak için tercih edilebilecek bir başka yöntem ise e-Devlet üzerinden işlem yapmaktır. Bunun için öncelikle T.C. kimlik numarası ve şifre kullanılarak platforma giriş yapılması gerekir. Ardından DASK poliçesi sorgulama bölümüne geçiş yapılabilir. Ancak bu aşamada bir noktanın altını çizmekte fayda vardır. E-Devlet aracılığıyla yalnızca bir mülke ait DASK poliçesi olup olmadığı öğrenilebilir. Detaylar için yine platform vasıtasıyla Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun resmî web sitesine geçiş yapılabilir.

DASK Yaptırmak için Neler Gerekir?

DASK sigortası yaptırmak için yetkili sigorta acentelerine başvurmak veya internet üzerinden başvuru yapmak gerekir. Poliçelendirme aşamasının tamamlanabilmesi için sigorta ettiren konumundaki kişinin kimlik ve iletişim bilgilerine ihtiyaç duyulur. Bu aşamada ayrıca sigortalanacak mülkün açık adresi, hasar durumu, yapı tarzı, inşa yılı, toplam kat sayısı gibi bilgiler talep edilir. Eğer sigortalanacak yer bir daire ise metrekare cinsinden brüt yüz ölçümü ve kullanım şekli bilgilerine de ihtiyaç duyulur. Zorunlu deprem sigortası, mülk sahibi tarafından yaptırılabilir veya kiracılar sigorta ettiren sıfatıyla mülk sahibi adına poliçe başvurusu yapabilir.

Sorgulama sonucunda poliçenin yenileme döneminin geldiği anlaşılırsa yapılması gerekenler oldukça basittir. Bu amaç doğrultusunda müşterisi olunan sigorta acentesi ile iletişime geçip yenileme talebinde bulunulabilir. Alternatif olarak  en uygun DASK tekliflerini değerlendirebilmek için sigortam.netüzerinden fiyat teklifleri alınabilir. Böylece fiyat avantajı sağlanabilecek kampanyalardan faydalanma olanağı elde edilebilir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Çiğ süt üretimi azaldı02 Mayıs 2024 Perşembe 09:25
  • Tarım sektörü alarm veriyor01 Mayıs 2024 Çarşamba 14:10
  • Yurt dışında ilgi gören Türk ürünleri01 Mayıs 2024 Çarşamba 13:59
  • Tarımsal kredi kararı yayımlandı01 Mayıs 2024 Çarşamba 10:35
  • İDMA İstanbul kapılarını açtı01 Mayıs 2024 Çarşamba 07:46
  • Karahan'dan enflasyon açıklamaları30 Nisan 2024 Salı 15:23
  • Hizmet Üretici Fiyat Endeksi arttı30 Nisan 2024 Salı 10:56
  • Dış ticaret açığı azaldı30 Nisan 2024 Salı 10:33
  • Tavuk eti ihracatına sınırlama30 Nisan 2024 Salı 10:22
  • Beyaz et ihracatı geriledi30 Nisan 2024 Salı 09:44
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78