• BIST 9390.51
  • Altın 4130.679
  • Dolar 38.5117
  • Euro 43.3975
  • Bursa 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Belgesiz emlakçılara 30 bin lira ceza verilecek

Belgesiz emlakçılara 30 bin lira ceza verilecek
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli odalarından belge almadan emlakçılık yapan kişilere 30 bin lira para cezası ile 2 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini belirtti.

MERSİN (CİHAN)- Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, Emlakçılık Meslek Yasası’nın yasalaşması ile odalarından belge almadan emlakçılık yapan kişilere 30 bin lira para cezası ile 2 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini belirtti.

Madenli, yaptığı açıklamada son yıllarda emlakçılık sektöründe yasa dışı çalışanların sayısının artığını söyledi. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyelilerin de sektöre girmesiyle yasa dışılığın önü alınmaz hale geldiğini anlatan Madenli, kayıt dışı çalışanların hem sektöre zarar verdiğini hem de vatandaşı mağdur ettiğine vurgu yaptı. Madenli, gayrimenkul sektöründe son yıllarda çok sayıda düzenleme yapılmasına rağmen, bu alanın en önemli temsilcileri konumundaki emlakçıların hem hukuki güvencesinin olmadığını hem de bir statüye sahip olamadıklarını dile getirdi.

Madenli, Türkiye Tüm Emlakçılar Müşavirliği tarafından hazırlanan ve ülkedeki tüm odalar ile ilgili kurumların onayladığı Emlakçılık Meslek Yasası’nın yasalaşması ile emlakçılık sektöründe yaşanan sorunların çözüleceğini belirterek, “Yasa çıkmadan önce emlakçılık yapanlar, oda, maliye ve sicil kaydı ile emlakçılar odasından aldıkları kurs belgesi ile son aya ait bir faturayı odaya verdikleri takdirde emlakçılık yapmaya devam edebilecekler." dedi.

Yasa çıktıktan sonra, emlakçılık yapmak isteyenlerde aranan şartlarla ilgili bilgilerde veren Madenli, şunları kaydetti: “En az 4 yıllık üniversite mezunu olması şartı getirilecek. Eğitim için emlakçılar odasına müracaat edecek ve 1 yıl kurs görecek. Bu kursu emlakçılar odasından alması zorunlu. Başka bir merkezde alınan kurslar kabul edilmeyecek. Kursu tamamladıktan sonra lisans sınavına girecek. Sınavdan başarılı olanlar, oda üyesi bir emlakçının yanında 1 yıl staj yapacak. Bu şartları yerine getirdikten sonra emlakçılık yapabilecek."

2 YILDAN BAŞLAYAN HAPİS CEZASI

Odaya kayıtlı belgesi olmadan emlakçılık yapanlara ağır yaptırımlar geleceğini de anlatan Madenli, şöyle devam etti: "Kaçak emlakçılık yaptığı tespit edilenler, 2 yıldan başlayan hapis cezasına çarptırılacak. Ayrıca 30 bin lira para cezası verilecek. Bir kişinin emlakçılık yapıp yapmadığını tespit etmek çok kolay. Birden fazla evi kiraya verdiğinde ya da komisyon aldığında o kişi emlakçılık yapıyor demektir. Tespit edildiğinde de yaptırımı çok ağır olacak."

KAÇAN KİRACININ FATURASINI SİGORTA ÖDEYECEK

Madenli, emlakçılık sektöründe şartların neden bu kadar ağırlaştığını ve sektörün önemine de değinerek, şunları söyledi: "Emlakçılara yasa çıktıktan sonra meslek sigortası yaptıracağız. Dolayısıyla emlakçı aracılığıyla vatandaşın göreceği zarar sigorta tarafından karşılanacak. Emlakçıya, kira sigortası garantisi gelecek. Kira ödenmediğinde; gayrimenkul zara gördüğünde, elektrik, su, doğalgaz gibi faturalar kiracı tarafından ödenmemesi halinde bedel sigorta tarafından karşılanacak. Yasanın kabul edilmesi ve uygulanması ile ayakçılık sektörden temizlenecek. Emlakçılıkta doktorluk, avukatlık gibi önemli bir meslek konumuna gelecek. Emlakçılık sektörünün korunması ve statü kazanması ile kazanan sadece emlakçılar olmayacak. İnşaat sektörü ilgili tüm sektörler de kazanacak."
CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43