• BIST 5.561,18
  • Altın 1459.843
  • Dolar 23.2854
  • Euro 25.2179
  • Bursa 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 18 °C

Aynı anda birçok şeyi başarma çabası unutkanlığı tetikliyor

Aynı anda birçok şeyi başarma çabası unutkanlığı tetikliyor
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu açıklamalarda bulundu.

Unutkanlık sadece ilerleyen yaşla beraber görülen bir rahatsızlık değil. Özellikle şehirlerde yaşayanlar için yoğun çalışma hayatı, uzun çalışma saatleri, hayatın bir parçası haline gelen stres ve ağır sorumluluklar gibi önemli etkenler, unutkanlığı herkes için önemli bir sorun haline getirebiliyor.

Unutkanlık sorununun hastalık olarak nitelendirebilmesi için farklı şikayetlerin de bulunması gerektiğinin altını çizen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, yoğun şehir hayatının, unutkanlığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

HER UNUTKANLIK ALZHEİMER BELİRTİSİ DEĞİL

Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, her unutkanlık öyküsünün bir hastalık belirtisi olmadığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: "Özellikle orta yaşta gözlenmeye başlanan unutkanlık hemen Alzheimer ile ilişkilendiriliyor ve kişi büyük endişelere kapılmaya başlıyor. Oysa ki, her unutkanlık bir hastalık belirtisi olmayabiliyor. Unuttuğunuz isim, kelime veya deneyim bir süre düşündükten sonra aklınıza geliyorsa; hatırlatıcı görsel bir simge, kelime, cümle, hikaye hatırlamanıza yardımcı oluyorsa; not almak gibi hatırlatıcı araçlar kullanmak sorununuzu çözüyorsa genellikle endişelenmeye gerek yok."

Dr. Doğulu, şöyle devam etti: “Tanıdık bir deneyim, isim, kelime, kişi veya yer hatırlatıcılara rağmen hatırlanmıyorsa, aynı şey tekrar tekrar unutuluyorsa veya konu ile ilgili hiçbir şey hatırlanamıyorsa unutkanlığa duygu durum ve kişilik değişiklikleri, konsantrasyon güçlüğü, problem çözme yeteneğinde azalma ve yargılamada bozulma eşlik ediyorsa altta yatan bir hastalığın varlığından söz edilebilir. Bu şikayetler bir arada gözlendiğinde kişinin bir nöroloji uzmanı tarafından incelenmesi gerekiyor. Unutkanlık; birliktelik gösterdiği diğer şikayetlere göre kimi zaman depresyon, enfeksiyon hastalıkları, metabolik ve hormonal bozukluklar, vitamin eksiklikleri, ilaç ve toksinlere bağlı gelişebiliyor veya tümörler, kanamalar, damar tıkanmaları gibi yapısal beyin hasarı oluşturan hastalıklara eşlik edebiliyor Altta yatan neden saptandığında uygun tedavi ile tam iyileşme sağlanabiliyor.”

Unutkanlığın bunamanın ilk belirtisi olabileceğini ifade eden nöroloji uzmanı Doğulu, “Halk arasında bunama olarak bilinen demans; bilinç bulanıklığı olmaksızın kişinin bellek, dil, dikkat, görsel-mekansal işlevler, beceri, tanıma, plan yapma, soyutlama, sosyal iletişim gibi edinilmiş bilişsel işlevlerinin bozulması olarak tanımlanıyor. Bu duruma bağlı olarak kişinin sosyal, mesleki ve günlük yaşamı olumsuz etkileniyor ve sürdürülemez hale gelebiliyor. Erişkin santral sinir sistemi hasarı sonucu oluşan, orta-ileri yaşta başlayan kalıcı ve ilerleyici bir klinik durum olan demans, sıklıkla Alzheimer hastalığıyla ilişkilendirilse de pek çok başka hastalık da bunamaya neden olabiliyor.” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gençliğin sırrı burun ucunda saklı07 Haziran 2023 Çarşamba 11:24
  • Tasarım odaklı düşünmedin 5 yolu07 Haziran 2023 Çarşamba 11:17
  • Sağlıksız beslenmek depresyonu tetikliyor07 Haziran 2023 Çarşamba 10:31
  • 120 doktor, canlı yayında 70 ameliyat yaptı07 Haziran 2023 Çarşamba 10:03
  • Çocuk çevre korosu kuruldu07 Haziran 2023 Çarşamba 09:31
  • Aileler sürdürücü faktörlerin farkına varmalı06 Haziran 2023 Salı 14:32
  • Göz sağlığına dikkat!06 Haziran 2023 Salı 14:27
  • Kemoterapi tedavisinin önemi06 Haziran 2023 Salı 10:29
  • 40 yaş üzeri baba adaylarına uyarı06 Haziran 2023 Salı 09:32
  • Hipertansiyonuna karşı 7 öneri06 Haziran 2023 Salı 09:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78