• BIST 11068.29
  • Altın 4388.707
  • Dolar 40.691
  • Euro 47.3256
  • Bursa 35 °C
  • İstanbul 32 °C
  • Ankara 31 °C

Aşının dünya ekonomisine etkisi!

Aşının dünya ekonomisine etkisi!
Ekonomiye etkisi 2222 yılından önce görülmeyecek!

Euler Hermes’in yayınladığı yeni rapora göre Covid-19 aşısı 2021 yılında küresel büyümeyi yeniden hızlandıracak olsa da kısa vadeli olumsuzluklar geçiş sürecinde riskler yaratacak. Dolayısı ile tamamen toparlanma 2022 yılından önce olmayacak.  
Rapora göre Covid-19 vakalarının artışa geçmesi ve yeni karantina önlemleri, küresel ekonomik faaliyetleri yeniden durma noktasına getirecek. Üçüncü çeyrekte yüzde 7,3 olan büyüme oranı 4. çeyrekte yüzde 0,1’e gerileyecek.

25 Aralık 2020, İSTANBUL – Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, son günlerde bütün dünyanın gündeminde olan ve bir süre daha gündemden düşmeyecek gibi görünen Koronavirüs (Covid – 19) aşılarının dünya ekonomisine etkisini ortaya koyan bir rapor yayınladı. Rapora göre aşı cephesindeki son gelişmelerle, 2021 yılı için küresel ekonomik büyüme tahmini 0,2 puan artışla yüzde 4,6’ya gelse de tamamen toparlanma 2022 yılından önce tamamlanamayacak.

4. çeyrekte büyüme oranı yüzde 0,1 olarak tahmin ediliyor

Covid-19 vakalarının yeniden artışa geçmesi ve yeni karantina önlemleri ise küresel ekonomik faaliyetleri yeniden durma noktasına getirecek ve 3. çeyrekte yüzde 7,3 olan büyüme oranı 4. çeyrekte yüzde 0,1’e gerileyecek. Avrupa'daki çift dipli durgunluk ve ABD ekonomisindeki belirgin yavaşlama ise toparlanma yaşanmadan önce işlerin daha da kötüye gideceği anlamına geliyor.

2021 yılının ortalarında, şüphecilik, üretim ve dağıtım darboğazlarına rağmen toplumun kırılgan kesimlerinin aşılanmasının tamamlanması bekleniyor. Bu da 2021 yılının ikinci yarısında büyümede yüksek bir artışın olması anlamına geliyor.

Aşıya erişimi geciken ülkeler toparlanmada geride kalabilir

İstikrarlı bir aşı programı, hizmet sektöründe faaliyetlerin yeniden başlaması, hizmetler ve turizm sektörünün 2022’ye kadar kriz öncesi seviyelerine geri dönmesi, zorunlu ve ihtiyati tasarrufların kısmen tüketime dönüşmesi ve kurumsal yatırımların yeniden başlaması açısından oldukça kritik. Buna karşılık aşıya erişimi geciken veya sınırlı kalan ekonomilerin geride kalma ihtimali de bulunuyor.

Raporda ayrıca, enerji, metaller, otomotiv ve perakende gibi döngüsel sektörlerin, ekonomik belirsizliklerin azalmaya başlayacağı 2021 yılı ikinci çeyreğinden itibaren, büyümede güçlü bir performans yakalayabileceği belirtiliyor. Diğer yandan, konaklama, yeme-içme ve ulaşım gibi Covid-19’a duyarlı sektörlerin 2021 yılının ikinci yarısından itibaren belirgin şekilde daha iyi performans göstereceği vurgulanıyor.

İflaslar 2021 yılında yüzde 25 artabilir

Diğer yandan pandeminin 2020 yılında cirolar ve karlılık üzerinde açtığı yaraların iyileşmesi zaman alacak. Sektörlerin çoğunun kriz öncesi ciro ve karlılık seviyelerine ancak 2022 yılının başlarında dönmesi bekleniyor. Politika desteklerinin aşamalı olarak geri çekilmesiyle gecikmiş bir iflas dalgasının da su yüzüne çıkma ihtimali bulunuyor. 2021 yılında iflaslarda yıllık yüzde 25’lik belirgin bir artış bekleniyor. İflaslarda 2022 yılında ise yüzde 13’lük bir artış öngörülüyor.   

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Akaryakıta çifte zam geliyor31 Temmuz 2025 Perşembe 11:48
  • Arçelik ve Otokar zarar açıkladı30 Temmuz 2025 Çarşamba 10:44
  • İşsizlik rakamları açıklandı30 Temmuz 2025 Çarşamba 10:36
  • Bakan Şimşek: Ekonomimiz olumlu döngüye girdi26 Temmuz 2025 Cumartesi 10:45
  • Kredi kartı faiz oranları değişti25 Temmuz 2025 Cuma 11:18
  • Araç sahiplerine kötü haber: LPG'ye zam geliyor24 Temmuz 2025 Perşembe 11:56
  • Hazine ve Maliye Bakanlığından ÖTV açıklaması24 Temmuz 2025 Perşembe 11:40
  • Merkez Bankası faizi 300 baz puan düşürdü24 Temmuz 2025 Perşembe 10:26
  • Türk somonunda ihracat hedefi!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:13
  • Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı başladı21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:09
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43