• BIST 9398.93
  • Altın 4167.108
  • Dolar 38.8241
  • Euro 44.1299
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 10 °C

Almanya’nın kültüre hassas terapi merkezlerine ihtiyacı var

Almanya’nın kültüre hassas terapi merkezlerine ihtiyacı var

HAMBURG (CİHAN)- Kültüre hassas geliştirdiği tedavi ve terapi konseptiyle çoğu meslektaşının “umutsuz vaka” dediği hastaları bile iyileştiren Rickling Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Kaya, “Çok daha fazla kültüre hassas tedavi merkezine ihtiyaç var. Bize yılda 25 bin kişi başvuruyor. Ama kapasitemiz olmadığı için çok büyük bölümünü geri çevirmek zorunda kalıyoruz.” dedi.

Almanya’da başta Türkler olmak üzere göçmen kökenliler arasında vatan hasreti gibi nedenlerden dolayı psikolojik rahatsızlık çekenlerin sayısı az değil. Ancak buna rağmen bu tür hastaları tedavi edecek merkez sayısı ise çok az. Mevcut merkezlerde ya bilinmiyor ya da kapasite sınırlı olduğu için tüm hastalara cevap veremiyor. Bu merkezlerden biri de Schleswig-Holstein Eyaleti'nin Rickling kasabasında bulunuyor. Rickling Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Kaya, özellikle psikolojik rahatsızlığı olan Almanya'daki Türkiye kökenli hastaların, kültüre hassas tedavi ve terapilerle çok daha çabuk bir iyileştirilebileceğini söylüyor.

Dört yıl önce Türkiye kökenli hastalar için, kendi geliştirdiği konseptle kurduğu bölümde elde ettiği başarıyla, branşında Almanya'nın en önde gelen isimleri arasında gösterilen Dr. Ali Kaya'nın en büyük üzüntüsü ise çığ gibi büyüyen talep için merkezin kapasitesinin yetersiz olması.

“ÇOK DAHA FAZLA MERKEZE İHTİYAÇ VAR”

Sayısızca psikolojik terapi merkezi dolaşmalarına rağmen durumlarında hiç bir iyileşme olmadığı için çoğu meslektaşlarının “umutsuz vaka” olarak tanımladığı Türkiye kökenli hastaların büyük ölçüde sağlıklarına kavuşmasını sağlayan Rickling'in sırrının kültüre hassas tedavi ve terapi olduğunu ifade eden Dr. Ali Kaya, “Biz cerrah değiliz. Psikolojik rahatsızlığı bulunan kişiyi iyileştirmek için onunla empati kurup, onun ruhuna inmemiz gerekli. Bu nedenle hastanın dilini, kültürünü, örf ve adetlerini bilen bir ekip ve bunları tedavi de dikkate alan yöntemler başarı sağlar.” diye konuştu.

Hastanedeki görevinin yanı sıra sağlık kurumlarında ve tıp fakültelerinde Alman meslektaşlarına kültüre hassas psikiyatri hakkında konferanslar veren Dr. Kaya, “Rickling şimdiye kadar Almanya'da konsepti hayata geçiren tek merkez. Oysa onlarca bu tip merkeze ihtiyaç var. Merkezimize yılda 25 bin kişi başvuruyor. Ama kapasitemiz olmadığı için çok büyük bir bölümünü geri çeviriyoruz. Kültüre hassas konseptle çalışan merkezlerin sayısı artmalı. Duyarlılık yaratmak için çabalıyoruz. Bu merkezlere yapılan yatırım hastanın çabuk iyileşmesini sağlayacağı için sağlık sigortalarının ve devletin sağlık harcamalarını da düşürecek.” dedi.

Dr. Kaya, merkezi ziyaret eden Hamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Güngör Yılmaz'ı, Türkiye kökenli hastalara özel bölümde çalışan Dr. Selda Şahin, Dr. Ali Haydar Gözübüyük, hemşireler İnayet Ay, Birdane Börklü, terapist Sibel Gözlügöl, sosyal pedagog Serdar Yılmaz'dan oluşan ekibinin yanı sıra hastalarla da tanıştırıp, bilgiler verdi.

“GÖÇ OLGUSU TETİKLEYİCİ NEDENLERDEN BİRİ”

Dr. Kaya'nın ekibinin ve ekibe övgüler yağdıran hastaların anlattıkları karşısında bir hayli etkilendiğini söyleyen Güngör Yılmaz, çok şey öğrendiğini belirterek, “Göç olgusunun da çok kez tetikleyici etkenlerden birinin olduğu psikolojik rahatsızlıklar, Türkiye kökenliler arasında ne yazık ki sıkça rastlanan bir olgu. İnsanların kültürel özelliklerini gözönünde bulundurarak uygulanan tedavi yöntemlerinin başarısını duymak çok sevindirici. Dr. Ali Kaya ve ekibini tebrik ediyorum.” dedi. CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Zekeriya Beyaz toprağa verildi13 Nisan 2022 Çarşamba 16:06
  • İyilik akımına ünlülerden destek12 Nisan 2022 Salı 15:55
  • Başkan Canpolat sözlerini tutuyor12 Nisan 2022 Salı 14:48
  • Kadınların kooperatifleşme bilinci artıyor08 Nisan 2022 Cuma 17:32
  • 2022 Proust Yılı08 Nisan 2022 Cuma 17:09
  • Dünyanın en uzun uyuyan ülkeleri18 Mart 2022 Cuma 10:37
  • Kısa film yarışması başlıyor04 Mart 2022 Cuma 12:58
  • Müzik yarışması heyecanı başlıyor03 Mart 2022 Perşembe 12:51
  • Özbekistan’a 50 bin fidan28 Şubat 2022 Pazartesi 13:18
  • “İş Hayatında Beklentiler”28 Şubat 2022 Pazartesi 12:50
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43