• BIST 10853.49
  • Altın 4415.403
  • Dolar 40.6748
  • Euro 47.087
  • Bursa 29 °C
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 30 °C

Açlık sınırı bin 379 liraya yükseldi

Açlık sınırı bin 379 liraya yükseldi
Türk-İş, Ekim ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının bin 379 lira, yoksulluk sınırının 4 bin 472 lira olduğunu açıklad

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ekim ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının bin 379 lira, yoksulluk sınırının 4 bin 472 lira olduğunu açıkladı. TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için 4 kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 18 TL arttı.

TÜRK-İŞ tarafından 28 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Ekim ayı sonucuna göre; 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 379 TL. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 472 TL oldu. Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için 4 kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 18 TL arttı. 2015 yılının ilk 10 ayı sonunda ailenin mutfak harcamasına 147 TL ek yük geldi. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış da yılbaşına göre 458 TL'yi buldu. Bekar olan bir çalışanın aylık yaşama maliyeti bugün itibariyle bin 664 TL’ye yükselirken, yılbaşına göre 206 TL arttı. Oysa aynı dönem itibariyle net asgari ücret artışı sadece 110 TL idi.

Ekim ayında gıda harcamalarının aylık yüzde 1,31, yıllık ise yüzde 14,41 arttığı belirtilen açıklamada, ayrıca şu bilgiler verildi:

"Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyatlar bu ay yine değişmedi. Rekabetin yoğun ve sektörde faaliyet gösteren ürünlerin çokluğu bu duruma etken oldu. Ancak seçim sonrası bu grupta da fiyat artışı olması beklenmektedir. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta etteki fiyat artışı kıyma ve kuşbaşında devam etmektdir. Sakatat fiyatı ile tavuk fiyatı ise aynı kalmıştır. Balık fiyatı biraz artmış ama hesaplamada yine tezgahlarda bol olan hamsi, istavrit gibi çeşitlere ağırlık verilmiştir. Yumurta fiyatı aynı kalmıştır. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb.) ürünlerinden nohut ile yeşil ve kırmızı mercimek fiyatı artış göstermiştir. Geçen ay fiyatı artan kuru fasulye ve barbunya fiyatı ise değişmemiştir.

Yaş sebze-meyve fiyatları bu ay mutfak harcamasını biraz rahatlattı. Özellikle mevsim sebze-meyvelerinin pazarda çoğalması ve bazı yüksek fiyatlı ürünlerin tezgahlarda yer almamasının bunda etkisi olmuştur. Geçtiğimiz ay 3,46 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay 3,14 TL'ye gerilemiştir. Ortalama kilogram sebze fiyatı bu ay 3,28 TL ve meyve kilogram fiyatı ise 2,90 TL olarak hesaplanmıştır. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alınmış ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edilmiştir. Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta bulgur fiyatının biraz artması dışında bir değişiklik olmamıştır.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kalmıştır. Zeytin ortalama kilogram fiyatı fazla değişmemiştir. Şeker zamlanmış, bal ve pekmez ile tuz fiyatı ise aynı kalmış, reçel fiyatı biraz gerilemiştir. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden ceviz ucuzlamış, ancak fındık fiyatı bu sefer zamlanmış, diğerlerinin fiyatı aynı kalmıştır. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile salça fiyatı değişmemiştir. Çay fiyatı biraz artmıştır. Ihlamur fiyatı ise iki ay önce 100 TL iken geçen ay 130 TL olmuş ve bu ay 170 TL'ye yükselmiştir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İşsizlik rakamları açıklandı30 Temmuz 2025 Çarşamba 10:36
  • Bakan Şimşek: Ekonomimiz olumlu döngüye girdi26 Temmuz 2025 Cumartesi 10:45
  • Kredi kartı faiz oranları değişti25 Temmuz 2025 Cuma 11:18
  • Araç sahiplerine kötü haber: LPG'ye zam geliyor24 Temmuz 2025 Perşembe 11:56
  • Hazine ve Maliye Bakanlığından ÖTV açıklaması24 Temmuz 2025 Perşembe 11:40
  • Merkez Bankası faizi 300 baz puan düşürdü24 Temmuz 2025 Perşembe 10:26
  • Türk somonunda ihracat hedefi!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:13
  • Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı başladı21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:09
  • Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,66 oldu21 Temmuz 2025 Pazartesi 10:26
  • Yapılandırmada yeni dönem19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:51
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43