• BIST 11165.85
  • Altın 4856.544
  • Dolar 41.2924
  • Euro 48.7873
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

ABD'nin İran yaptırımları başladı!

ABD'nin İran yaptırımları başladı!
ABD’nin ‘İran ambargosu’ resmen başladı.

ABD yönetimi, İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarının ilk bölümünü resmen uygulamaya başladı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlardan pişman olacağını açıkladı.İran’ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketi Washington saati ile 00.01 (TSİ 07.01) itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.

Ayrıca, yabancı şirketlerin İran’ın otomobil sektörüne girmesini önleyecek yaptırımlar, ülkenin el yapımı halı ve Şam fıstığı gibi gıda ürünlerinin ABD’ye ihracını da ambargoya tabi hale getirdi.

ABD’nin resmen başlayan ambargosu hakkında Tahran yönetiminden sıcak bir açıklama geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlardan pişman olacağını açıkladı.

“YAPTIRIMLAR NEDENİYLE 1 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR”

Enerji sektörünü de kapsayan ikinci bölümü 5 Kasım’da yürürlüğe girecek yaptırımların, son aylarda krizin eşiğine gelen İran ekonomisine büyük zarar vereceği belirtiliyor.

İran Çalışma Bakanı Ali Rebii de “yaptırımlar nedeniyle yaklaşık 1 milyon İranlının işsiz kalabileceğini” belirterek, ABD’nin tek taraflı bu adımının ülkesine büyük maliyeti olacağına işaret etti.

Öte yandan ABD yönetimi, yaptırımları İran ile ticaretini sürdüren diğer ülkeleri kapsayacak şekilde uygulayacağı için bu ambargolardan üçüncü ülkelerin de olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir. Ancak ABD Hazine Bakanlığı, diğer ülkelerin yaptırımlar nedeniyle uğrayabileceği potansiyel zararların tazmin edilmeyeceğini açıklamıştı.

“İRAN’LA İLİŞKİLERİNİ SONLANDIRMAYANLAR CİDDİ SONUÇLARLA KARŞI KARŞIYA KALACAK”

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yaptırımların yeniden devreye girmesine ilişkin dün yaptığı açıklamada, ABD’nin yaptırımlara tamamen uyulmasını sağlamaya kararlı olduğunu ve İran’la ilişkilerini sonlandırmayanların ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağını vurguladı.

İran’la yapılan nükleer anlaşmayı “felaket” olarak tanımlayan ve ayrılma kararını savunan Trump, şunları kaydetti:

“Birçok uluslararası firmanın, İran pazarından ayrılacaklarını açıklamalarından memnuniyet duyuyorum. Bazı ülkeler de İran’dan ham petrol ithalatını azaltacaklarını veya durduracaklarını açıkladılar. Biz bütün ulusları, İran rejiminin ya tehditkar ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini değiştirerek küresel ekonomiyle yeniden bütünleşmek ya da ekonomik izolasyon yolunda devam etmek seçenekleriyle karşı karşıya olduğunu ortaya koyacak adımlar atmaya davet ediyoruz.” Trump, selefi Barack Obama tarafından 2015 yılında İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin ile beraber imzalanan nükleer anlaşmadan ABD’yi 8 Mayıs’ta çekmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Togg T10F satışa çıktı! İşte fiyat listesi15 Eylül 2025 Pazartesi 10:47
  • Ocak’tan ‘Prestijli Fuar’ müjdesi13 Eylül 2025 Cumartesi 12:27
  • Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86 oldu12 Eylül 2025 Cuma 10:49
  • Merkez faiz kararını bugün açıklayacak11 Eylül 2025 Perşembe 10:32
  • Plansız üretim, çiftçiyi yine zora soktu10 Eylül 2025 Çarşamba 10:58
  • İnşaat maliyetlerinde artış durmadı10 Eylül 2025 Çarşamba 10:54
  • ATM'lerde limitler değişti09 Eylül 2025 Salı 08:48
  • Cevdet Yılmaz'dan enflasyon açıklaması08 Eylül 2025 Pazartesi 10:27
  • TÜİK verilerine göre Ağustos’ta BIST 100 zirvede08 Eylül 2025 Pazartesi 10:19
  • Bakan Işıkhan'dan 'işsizlik' açıklaması06 Eylül 2025 Cumartesi 12:26
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43