• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Bursa 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 5 °C

Zelenskiy Biden ile buluştu buluştu

Zelenskiy Biden ile buluştu buluştu
Zelenskiy ABD Başkanı Biden ile Washington’da buluştu...

Ukrayna Başkanı Zelenskiy haftalardır gizlilikle yapılan hazırlıkların ardından bugün ABD Başkanı Biden’ı Beyaz Saray’da ziyaret etti. 

Yapılan ikili görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Biden, Zelenskiy’i kriz boyunca gösterdiği liderlikten ötürü tebrik ettikten sonra Putin’in altyapıyı hedef alan saldırılarının masum Ukraynalılar için hayatı zorlaştırdığını söyledi. 
Bugünün Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana üç yüzüncü gün olduğunu belirten Biden “Üç yüz gündür Ukrayna halkı ülkelerine sevgilerini ve kırılmaz iradelerini gösteriyor” dedi. Ukrayna’nın asla yalnız olmadığını belirten Biden tüm Amerikalıların siyasi görüş farkı olmadan Ukrayna’yı desteklediğini belirtti. Biden “Amerikan halkı her zaman zorbalara karşı ayakta durmuştur” dedi. 

Savaş başlamadan evvel ABD’nin Ukrayna’yı desteklemeye başladığını savaşın ardından daha önce görülmemiş biçimde Rusya’ya yaptırımların başladığını söyleyen Biden, “Elliden fazla ülke yaklaşık iki bin tank, sekiz yüzden fazla topçu sistemi, iki milyondan fazla top mühimmatı ve elliden fazla mobil roket atar sistemi, hava savunma sistemi yardımında bulundu” dedi. 

Müttefikler ile milyarlarca dolar yardımda bulunduklarını da söyleyen Biden, bu haftanın başında dünya bankası kanalı ile ABD halkının iki milyar dolar daha insani yardımda bulunduğunu ifade etti. 
Mart 2022 tarihinden bu yana iki yüz yirmi bin Ukraynalı sığınmacıya ABD’nin kapılarını açtığını söyleyen Biden “ABD Uluslararası Geliştirme kurumu USAID iki yüz yetmiş dört milyon dolar yardımda bulundu” dedi. 

Ukrayna’nın savaşta birçok çatışmayı kazandığını ve Rusya’nın beklentilerini boşa çıkarttığını belirten Biden, Zelenskiy’nin barışa hazır olduğunu ama Putin’in yanaşmadığını ifade etti. 

ABD Kongresine desteği için teşekkür eden Biden kırk beş milyar dolarlık yeni bir yardımı imzalamak üzere olduğunu ifade etti. Ayrıca yeni bir kanunu imzaladığını belirten biden ABD Savunma Bakanlığının Ukrayna ile daha yakın

çalışmasının önünün açıldığını belirtti. 
Bir milyar sekiz yüz elli bin dolarlık yeni bir paketin işleme alındığını belirten Biden “Bu paket Ukrayna’nın ihtiyacı olan topçu, tank ve roket sistemleri için önümüzdeki dönemde ihtiyaç olacak mühimmatı ve Patriot füze sistemleri ile personel eğitimini kapsıyor” dedi. Biden bununla beraber bugün Ukrayna’ya verilen yardımın iki milyar doları geçtiğini söyledi. ABD’nin ayrıca Ukrayna’da gerçekleşen savaş suçları için sorumlu tutulması için çalıştıklarını belirtti. 

Zelenskiy de ABD halkına teşekkür için geldiğini söyleyerek “Bu savaşın özellikle son otuz gününde ABD ile gerçek müttefik haline geldik” dedi. Bugünkü konuşmalarının ana konusunun Ukrayna’yı önümüzdeki sene güçlendirmek olduğunu belirten Zelenskiy, “Eve güzel haberler ile dönüyorum. Başkan Biden yeni savunma destek paketini açıkladı ve bunun en önemli yanı Patriot savunma sistemleri” dedi. Hava savunmasının Ukrayna hava sahasını ve altyapını korumak için çok önemli olduğunu belirten Zelenskiy, kırk beş milyon dolarlık yardımın Ukrayna halkının güvenliği için kullanılacağını söyledi. 

Rusya’yı Terör devleti olarak nitelendiren Zelenskiy, Rusya’ya karşı alınacak yasal yolların da tartışıldığını belirterek Küresel Barış Zirvesi çağrısında bulunduğunu ifade etti. Detayları vermek istemediğini söyleyen Zelenskiy “Savunmamız önümüzdeki aylarda güçlenecek” dedi. 

Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Biden, tüm müttefiklerin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ne kadar önemli olduğunu bildiğini ve desteklemeye devam edeceğini söyledi. Bir başka soruya da Patriot sistemlerinin Ukrayna’ya savunma amacıyla gönderildiğini belirterek bu durumun bölgedeki gerilimi arttırmayacağını iddia etti. 
Zelenskiy de gelen bir soru üzerine Putin’in 2019'da savaş istemediğini belirttiğini ancak bunun gerçek olmadığını gördüğünü, bu sebeple Putin’e bir mesaj gönderilmesi gerektiğini söyledi. Patriotların sorunu arttırmaktan ziyade Putin’e bir mesaj olduğunu ifade etti.             

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Japonya'da ilk iftar yapıldı11 Mart 2024 Pazartesi 14:29
  • Kaplumbağa yiyen 9 kişi yaşamını yitirdi11 Mart 2024 Pazartesi 13:57
  • İsrail’in Gazze saldırıları sürüyor07 Mart 2024 Perşembe 13:03
  • AB'den Batı Şeria planına sert tepki07 Mart 2024 Perşembe 12:42
  • İran’da deprem05 Mart 2024 Salı 10:36
  • İsrail'in Filistin'e saldırıları sürüyor04 Mart 2024 Pazartesi 12:46
  • Haiti’de çeteler hapishaneleri bastı04 Mart 2024 Pazartesi 11:46
  • İsrail, Hizbullah’ı vurdu: 3 ölü02 Mart 2024 Cumartesi 12:11
  • Trump, seçimlerden men edildi29 Şubat 2024 Perşembe 11:37
  • Prens Harry, açtığı davayı kaybetti28 Şubat 2024 Çarşamba 15:44
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78