• BIST 14239.42
  • Altın 6702.34
  • Dolar 48.5794
  • Euro 56.1622
  • Bursa 23 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Zehirli enerji!

Zehirli enerji!
“Bu İçeceklerin sağlıklı yaşama hiçbir katkısı yok.”

ÜSKÜDAR Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay, enerji içeceklerinde sadece yüksek oranda kafein değil, karaciğere zarar verdiği bilinen taurinin de bulunduğunu belirtti. Kafeinin etkili dozu ile toksik (zehirli) dozu arasındaki sınırın çok dar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uzbay, “Bilimsel literatüre dayalı veriler, enerji içeceklerinin gençler için sağlıklı olmadığına, hatta özellikle başka maddelerle birlikte kullanımının ciddi bir risklere yol açtığını işaret ediyor” dedi.

KALP, DAMAR, BEYİN HEPSİNİ BOZUYOR

Avustralya, ABD ve İngiltere’de enerji içecekleriyle ilgili başvurularda artış gözlendiğini anlatan Prof. Dr. Uzbay, şunları söyledi: “Başvuruların bazılarında ciddi kalp sorunlarının yanı sıra halüsinasyon, psikotik ataklar, epilepsi nöbetler gözlenmiş. ABD’de sadece 2007’de 5 bin 448 kafein aşırı dozuna bağlı zehirlenme olgusu kaydedilmiş. Ayrıca enerji içeceklerinin sağlıklı yaşama olumlu yönde herhangi bir katkı sağlamadığı, sürekli tüketenlerde epilepsi, kalp ve damar sorunları, çeşitli davranış bozuklukları ortaya çıktığı rapor ediliyor.”

YOĞUN EGZERSİZLE KULLANIMINA DİKKAT

Enerji içeceklerinin yoğun egzersiz sırasında kullanılmaması uyarısına rağmen gençlerin içtiğini hatırlatan Prof. Dr. Uzbay, “Ülkemizde özellikle spor esnasında ve sonrasında gençlerde görülen ani ölüm olgularında artışlar gözleniyor. Spor yapan veya dans partisi gibi bazı eğlencelerde yüksek performans sergilemek isteyen gençlerin enerji içeceklerini rahatça içtikleri biliniyor. Bunlara herhangi bir marketten rahatça ulaşma olanağının bulunması, reklamlarla kullanımının teşvik edilmesi zarar riskini artırıyor” diye konuştu. Enerji içeceklerinin alkol ile karıştırılarak içilmesi bağımlılık yapma riskini ve zararlı etkilerini artırıyor.

Birinci kural: Alkolle asla!

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden Doç. Dr. Cüneyt Evren, enerji içeceklerinin alkolle alındığında bilincin açık kalmasını sağlayarak ‘uyanık sarhoşluk’a yol açtığını söyledi. Evren şöyle konuştu: “Kişi sızacağına içmeye devam ediyor. Zehirlenme ihtimali yükseliyor. Kalp hızının yükselmesi vücudun sıvısız kalması yol açabiliyor.”

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağız kokusuna dikkat: Psikolojik rahatsızlığa yol açabilir28 Ağustos 2026 Cuma 14:41
  • Menopozda zinde ve fit kalmanın 7 kritik kuralı28 Ağustos 2026 Cuma 14:20
  • Bacaklardaki şişlik lipödem işareti olabilir24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:27
  • Uzmanlardan uyarı: ''Sakın yemeyin!''24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:22
  • Beyin sağlığını tehdit eden 8 etkene dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:56
  • Zayıflama iğnelerinde görünmeyen tehlike!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:50
  • Sessiz tehlikeye dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:42
  • Şiddet ve suç genetik mi?23 Ağustos 2026 Pazar 21:47
  • Bağırsak tembelliğine çözüm sofrada!23 Ağustos 2026 Pazar 21:45
  • Emzirmede patron bebek!20 Ağustos 2026 Perşembe 13:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43