• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Zafer Partisi’nden Hamas-İsrail açıklaması

Zafer Partisi’nden Hamas-İsrail açıklaması
Zafer Partisi’nden Hamas-İsrail çatışmasına ilişkin açıklama geldi....

Zafer Partisi’nden Hamas-İsrail çatışmasına ilişkin açıklama geldi. Zafer Partisi Hamas ve İsrail savaşında barışçıl bir politika izlenmesi gerektiğini vurgulayarak, taraflar arasında “ateşkes” yapılmasının önemine dikkat çekti.

Zafer Partisi İsrail’in uzun yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze’ye, askeri operasyonla birlikte elektrik, su, gıda ve ilaç gibi insani ihtiyaçların erişimini de kesmesine karşılık, “İsrail’in bu tutumunun artık Gazze’yi boşaltmak, sivil halkı bölgeden uzaklaştırmak ve kalanları topluca imha etmek amacına yönelik olduğu düşünülmektedir.” ifadesinde bulundu.

Gazze’nin boşaltılması ve muhtemel bir kitlesel göç, yeni acılar ve büyük sorunlar doğuracağını söyleyen Zafer Partisi tedbirlerin alınması için gereken önlemleri sıraladı. Zafer Partisi nihai çözüm için,” Bağımsız bir “Filistin Devleti” kurulması ve Filistin Devletinin “İsrail’in yaşam hakkını” kabul etmesi gerekmektedir.” dedi.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuna, İsrail yoğun hava saldırıları içeren "Demir Kılıç" harekatı ile karşılık vermiştir. Bölgede silahlı çatışmalar halen yoğun olarak devam etmektedir. İsrail'in yakın zamanda Gazze bölgesine yönelik bir "kara harekatına" girişeceği açık kaynaklarda yer almaktadır.

Hamas-İsrail çatışması ile birlikte, Türkiye'nin etrafı askeri çatışmalar, riskler ve belirsizlikler daha artmıştır. Rusya-Ukrayna Savaşı, Karabağ Savaşı, Irak ve Suriye'de İç Savaş ve bu bölgede Akdeniz erişimli bir "Terör Koridor Devletçiği" oluşturma gayretleri, Ege'de Yunanistan'ın 22 adamızı işgal etmesi, 13 milyon sığınmacı ve kaçağın oluşturduğu güvenlik, demografi, sosyal ve ekonomi sorunları, çeşitli terör örgütlerinin (PKK/YPG, FETÖ, IŞİD, DHKP vd.) oluşturduğu riskler ile ABD ve Rusya'nın bölgedeki askeri tertiplenmesi dikkate alındığında;

Türkiye'nin yeni bir "askeri güvenlik değerlendirmesi" yapması,
İhtiyaç duyulan asker sayısını yeniden hesaplaması,
Ulusal güvenlik ihtiyaçları kapsamında, askeri istihbarat sistemini geliştirmesi,
Türk askerinin geleneksel disiplin ve moralini yüksek tutacak bir Personel Yönetim Sistemi kurulması,
Askeri Sağlık ve Yargı sistemini yeniden kurması,
Sınırlarda tam kontrolü sağlaması konuları öncelikli ihtiyaçlar olarak görülmektedir.
Diğer yanda, Hamas-İsrail çatışmasında, taraflardan Hamas, İsrail'in yok edilmesini amaçlayan ve ateşkes talepleri gibi zorunluluk halleri hariç İsrail ile temas kurmayan bir anlayıştadır. İsrail ise uzun yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, askeri operasyonla birlikte elektrik, su, gıda ve ilaç gibi insani ihtiyaçların erişimini de kestiğini açıklamıştır.

İsrail'in bu tutumunun artık Gazze'yi boşaltmak, sivil halkı bölgeden uzaklaştırmak ve kalanları topluca imha etmek amacına yönelik olduğu düşünülmektedir. Karşılıklı olarak Çatışma Hukukunun (1949 Cenevre Sözleşmesi) yok sayıldığı mevcut angajmanda maalesef sivil halk da hedef olmakta ve taraflar büyük kayıplar vermektedir.

Ortadoğu'da süregelen mezhepsel bölünmeler, etnik ayrışmalar, silahlı çatışmalar ve yıkıcı siyasi rekabet ortamında alevlenen Hamas-İsrail çatışması, bölge için yeni riskler ve tehditler oluşmasına neden olmaktadır. Bu risklerden ilki; savaşın bölge ülkelerine sıçrayarak bölge güvenliği ve istikrarı için daha büyük tehlike oluşturmasıdır. Benzer şekilde Gazze'nin boşaltılması ve muhtemel bir kitlesel göç, yeni acılar ve büyük sorunlar doğuracaktır.

Anılan riskler ve bu risklerin başta Türkiye olmak üzere, bölge üzerinde oluşturabileceği tehditler dikkate alındığında, acilen aşağıda belirtilen tedbirlerin alınmasına ihtiyaç bulunmaktadır:

Çatışmalar daha fazla büyümeden, taraflar acil bir "ateşkes" için ikna edilmelidir,
Ateşkes süreci, Birleşmiş Milletler Teşkilatı gözetiminde, bölge ülkelerinden oluşan ve Türkiye'nin de yer aldığı bir komisyonca yürütülmelidir,
Her iki taraf halkının acilen ihtiyaç duyduğu ilaç, gıda, su, elektrik gibi temel insani ihtiyaçların karşılanması için çalışma başlatılmalıdır,
Bölgede yeni bir göç hareketi yaşanmamalıdır,
Nihai çözüm için, bağımsız bir "Filistin Devleti" kurulması ve Filistin Devletinin "İsrail'in yaşam hakkını" kabul etmesi gerekmektedir. Uzun yıllardır çatışan tarafların artık bu uzlaşı noktasına gelmeyi kabul etmeleri, bölgede birlikte yaşadıkları diğer uluslara karşı da bir sorumluluk ve gereklilik halini almıştır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 13 ilde ‘Sibergöz-35’ operasyonu27 Nisan 2024 Cumartesi 10:45
  • İnşaat işçisi çatıdan atlamak istedi27 Nisan 2024 Cumartesi 10:31
  • Mehmet Ali Yılmaz toprağa verildi26 Nisan 2024 Cuma 15:44
  • Yeni müfredat taslağı hazırlandı26 Nisan 2024 Cuma 14:47
  • Bakan Güler, KKTC'de26 Nisan 2024 Cuma 12:58
  • Yurtta hava durumu26 Nisan 2024 Cuma 09:24
  • 36 bin yeni sağlık personeli alınacak26 Nisan 2024 Cuma 09:12
  • TBMM'de Çocuk Zirvesi25 Nisan 2024 Perşembe 13:21
  • Ümit Özdağ, Ulus Hali’nde25 Nisan 2024 Perşembe 12:23
  • Eş zamanlı ‘Bozdoğan-29’ operasyonu25 Nisan 2024 Perşembe 10:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78