• BIST 13458.1
  • Altın 6177.82
  • Dolar 47.5085
  • Euro 54.7586
  • Bursa 25 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Yeme bozukluğunun nedenleri

Yeme bozukluğunun nedenleri
"Kendimi şişman hissediyorum” söylemi, bir duygu değildir!..

Özellikle stresli, sıkıcı, gergin ya da üzüntülü anlarınızda kendinizi yemek yerken buluyorsanız, bu sizin problemler ile başa çıkmak için bir kaçış yolunuz olabilir. 

"Şişmanlık” kelimesinin, bir duygu ya da bir duygu ifadesi olmadığının atını çizen Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, “Şişman hissediyorum” ifadesinin özellikle yeme bozukluğu olan kişiler tarafından ifade edilemeyen ve yönetilmekte zorluk çekilen duygular yerine sıklıkla kullanıldığını söylüyor. 

Çocukluk dönemine dayanıyor

Zorlayıcı duyguları yönetmekte zorluk çekme karşısında, yemeyi bir araç olarak kullanmanın kökeninin çocukluk dönemine dayandığını belirten Bayraktar, “Özellikle çocukların duygularını ifade etmesine izin verilmediği bir ortamda büyümesi, duygularının "Ağlama, güçlü ol" “Neden ağlıyorsun, her şeyin var” gibi söylemlerle yargılanması, duyguların bir problem olarak algılanmasına sebep olur. Bu çocuklar, yetişkinlik dönemlerinde de duygularına çözülmesi gereken bir problem gibi yaklaşıp, baskılamaya çalışır. “Kendimi şişman hissediyorum” ifadesi, genellikle zorlayıcı duyguları ifade etmek için kullanılır” açıklamasında bulundu.

Ailelere büyük görevler düşüyor

İnsanın duygularını yargılamadan hissetmesi adına, kendine izin vermeyi öğrenmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Kişinin daha çocuk yaşta duygularını tanımlayıp sağlıklı şekilde yönetmeyi öğrenmesi gerekmektedir. Bu, yeme bozuklukları başta olmak üzere, daha birçok psikolojik problemin önüne geçer. Bu süreçte, ailelere büyük görevler düşüyor. Aileler çocuklarını duygularını özgürce ifade edebileceği bir ortamda yetiştirmeli, çocuklarının duygularını yargılamamalı ve onlara, duyguların hayatın doğal bir parçası olduğunu öğretmelidir” diye belirtti. 

Saklı duyguların dışa vurumudur

“Şişman hissetmek”, yoğun beden imgesi hassasiyeti yaşayan ya da yeme bozukluğu olan kişiler tarafından bedensel şişkinliği ifade etmek için de kullanılır. Zaman zaman, hepimiz hazım problemleri, bedendeki su değişimleri veya hormonal farklılıklar sebebiyle şişkinlik hissedebiliriz. Ancak; yeme bozukluğu olan kişiler, rutin bedensel değişimleri ve şişkinliği tolere etmekte zorlanıp her değişimi kilo olarak yorumladığından, “Şişman hissediyorum” ifadesini sıklıkla kullanır. 

Her “Şişman hissediyorum” ifadesini kullananın, yeme bozukluğu problemi yaşadığını söylemenin doğru olmadığını belirten Bayraktar, yeme bozukluğu tedavi sürecinde psikolojik desteğin olmazsa olmaz olduğunu belirterek “Tedavi süreci hekim gözetiminde yürütülmeli ve bireyin ihtiyaçları doğrultusunda, zaman zaman beslenme uzmanı desteğine de başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu. 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Menapozun sinsi tehlikesi: Kas kaybı30 Temmuz 2026 Perşembe 12:07
  • Yazın klima kullanırken bu önerilere dikkat!29 Temmuz 2026 Çarşamba 16:42
  • Omurga sağlığı için 10 önemli öneri29 Temmuz 2026 Çarşamba 16:35
  • Yazın mantara yol açan 6 hata29 Temmuz 2026 Çarşamba 16:21
  • Uzmandan elektronik sigara uyarısı!29 Temmuz 2026 Çarşamba 12:48
  • Bebek sağlığı ağızdan başlar29 Temmuz 2026 Çarşamba 12:47
  • Yazın mantara yol açan 6 hata!28 Temmuz 2026 Salı 15:22
  • ''Sessiz tehlike hepatiti önlemek mümkün.''28 Temmuz 2026 Salı 15:11
  • Hafta içi bitkisel hafta sonu et!28 Temmuz 2026 Salı 12:22
  • Yutulan diş macununa dikkat!25 Temmuz 2026 Cumartesi 13:48
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43