• BIST 10972.63
  • Altın 4442.397
  • Dolar 40.69
  • Euro 47.4538
  • Bursa 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C

"Yaylaların hükümeti biziz"

"Yaylaların hükümeti biziz"
Eylemlerin sembol ismi olan ve "Havva Ana" olarak tanınan Rabiye Bekar, "Yaylamızın sahibi biziz. Askeri biziz, komutanı biziz, hakimi biziz, hükümeti biziz. Vali yaylamızdan jandarmayı çeksin. Vali bizden korkmasın, gelsin bizimle horon oynasın." dedi.

Karadeniz'de 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi'ne tepki gösteren çevreciler ve köylüler, Rize Valiliği önünde eylem yaparak Vali Ersin Yazıcı'ya tepki gösterdi. Eylemlerin sembol ismi olan ve 'Havva Ana' olarak tanınan Rabiye Bekar, "Yaylamızın sahibi biziz. Askeri biziz, komutanı biziz, hakimi biziz, hükümeti biziz. Vali yaylamızdan jandarmayı çeksin. Vali bizden korkmasın, gelsin bizimle horon oynasın." dedi.

Rize Valiliği önünde toplanan Fırtına İnisiyatifi üyeleri ve projeye karşı çıkan Çamlıhemşin halkı, Samistal Yaylası'nda jandarma eşliğinde sürdürülen Yeşil Yol çalışmalarına ve Rize Valisi Ersin Yazıcı'ya tepki gösterdi. Burada, "Yeşil Yol'a dur de" şeklinde sloganlar atan grup, daha sonra tulum eşliğinde horon tepti. Yeşil Yol eylemlerinde sembol isim olan ve yörede 'Havva Ana' olarak bilinen Rabiye Bekar da giydiği yöreye özgü kıyafetlerle alana gelerek gruba destek verdi. Grup üyeleri eylemlerinin ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Yapılan eylemde Fırtına İnisiyatifi adına konuşan Heva Reyhan, "Fırtına Vadisi'nde Samistal ve Kavrun Yaylası arasında yapılan adı yeşil ama özü kara olan, yıkım dolu bir yol projesi var. Bu yol doğal sit alanının ortasından, bu alanı doğudan batıya bölecek bir yol. Bu yol Milli Park alanının ortasından, korunan alanı da ikiye bölecek bir yol. Alpin çayırları kazıyacak bir yol. Bu yol dünyanın 200 ekolojik bölgesinden biri olan alanda, Avrupa'nın 100 acil korunması gereken sıcak noktası içerisinde inşa ediliyor." dedi.

Korunan alanların ülkelerin dünyaya gururla gösterebileceği prestijli alanlar olduğuna dikkat çeken Reyhan, Yeşil Yol çalışmalarının yeniden başlatılması adına jandarma eşliğinde yaylaya gece yarısı baskın yapıldığını hatırlatarak, "Barışçıl, demokratik ve her türlü şiddeti reddeden ama sonuna kadar da doğal yaşam alanlarını savunmaya kararlı bir topluluk olarak dağda 45 gün bekledik. Biz dağda 45 gün nöbet tutan şiddeti reddeden barışçıl insanlar iken üzerimize sabaha karşı saat 3,5'da savaşmaya hazır bir bölük asker gönderildi. 100 asker, yarısı kadar da polis Samistal'e gelip, dozeri korumaya aldılar." diye konuştu.

"YEŞİL YOL TARİHE KARA YOL OLARAK GEÇECEK"

Reyhan, Rize Valisi Ersin Yazıcı'ya seslenerek, şöyle konuştu: "Hukuk arayanlara ordu gönderilmez, silah gösterilmez. Sayın Vali, siz hukuksuz davranışlarınızı, mücadelemizle ve direnişimizle hukuka çekiyoruz. Yaylada direnen arkadaşlarımızın işyerleri hukuksuz diye mühürlendi. İşyerlerine hücre evi basar gibi baskınlar yapıldı. Bizler bu ülkeye vergi veren, ekmeğini dağdan, taştan sağlayan, yaşamı güzelleştirmeye çalışan insanlarız. 17 yıldır doğal sit alanı olan vadide valiliğinizce yapılmayan koruma amaçlı imar planları konusu var. Valiliğinizce yapılmayan bu planlar nedeni ile vadideki yapıları bizzat valiliğiniz kaçak duruma düşürmüştür. 17 yıldır yapılmayan planlar nedeniyle valiliğiniz ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının görevlileri esasen görevi kötüye kullanma suçu da işlemektedir. Sayın vali, yaşam devam etmektedir. Göreviniz yurttaşa hizmet etmek ise dağa jandarma ve polis göndermeden önce koruma amaçlı imar planını yapıp yurttaşlarınızı yasal güvenceye kavuşturun. Bizler daha kaç yıl valinin keyfini bekleyeceğiz? Sayın vali, o yol tarihe dünya doğal ve kültürel miras alanını parçalayan 'Kara Yol' olarak geçecektir. Bunun vebali büyük olur. Bugün değilse bir gün bunu size birileri hatırlatır sayın vali."

HAVVA ANA: "VALİ BİZDEN KORKMASIN, GELSİN HORON OYNASIN BİZİMLE"
"Havva Ana" olarak bilinen Rabiye Bekar da, "Vali'den rica ediyoruz jandarmayı yaylamızdan çeksin. O iş makinelerini yaylamızdan indirsin. Jandarma oraya geldi hepsi bizim evlatlarımızdır. Biz onlara zarar vermeyiz ve zarar görmekte istemeyiz. Gelsin Vali bizimle konuşşun. Biz kötü insanlar değiliz. Kimse yaylamızı katledemez. Yaylamızın sahibi biziz. Askeri biziz, komutanı biziz, hakimi biziz, hükümeti biziz. Vali bizim sayemizde buradadır. Biz olmasaydık Rize Valisi burada olamazdı. Biz ayağına kadar geldik. O da çıksın bizimle horon oynasın. Korkmasın bizden biz kötü insanlar değiliz." şeklinde konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Diploma çetesi: 'Sahte kimlikle uyuşturucu taşıdılar'06 Ağustos 2025 Çarşamba 12:24
  • ÖSYM’nin sistemlerinde puan yükseltmişler06 Ağustos 2025 Çarşamba 12:03
  • AKOM'dan İstanbul için fırtına uyarısı06 Ağustos 2025 Çarşamba 11:43
  • Araç sahiplerine iyi haber: İndirim geliyor...06 Ağustos 2025 Çarşamba 11:18
  • Bir kadın cinayeti daha! Adres bu kez Ankara...06 Ağustos 2025 Çarşamba 11:14
  • Açılım süreci komisyonunun adı belli oldu06 Ağustos 2025 Çarşamba 09:52
  • 12 ilde yasa dışı bahis operasyonu06 Ağustos 2025 Çarşamba 09:49
  • Altının hem fiyatı hem sahtesi artıyor06 Ağustos 2025 Çarşamba 09:45
  • TÜMKAD'dan Anıtkabir'e ziyaret05 Ağustos 2025 Salı 14:30
  • İBB yeni temeli attı05 Ağustos 2025 Salı 14:07
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43