• BIST 10372.04
  • Altın 4843.947
  • Dolar 41.3226
  • Euro 48.481
  • Bursa 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Yasa tasarısı hazırlandı; okullarda başörtüsü serbest olacak

Yasa tasarısı hazırlandı; okullarda başörtüsü serbest olacak
DÜSSELDORF - Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti´ndeki (KRV) okullarda başörtüsü serbest olacak. Federal Anayasa Mahkemesi'nden beklenen kararın gelmesi ile harekete geçen koalisyon ortakla

DÜSSELDORF - Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki (KRV) okullarda başörtüsü serbest olacak. Federal Anayasa Mahkemesi'nden beklenen kararın gelmesi ile harekete geçen koalisyon ortakları eyalette uyulamaya yeni öğretim yılında başlama kararı aldı. Federal Anayasa Mahkemesi'nin başörtü kararından sonra KRV hükümeti somut adımlar atmaya başladı. SPD-Yeşiller koalisyonu ana muhalefet partisi CDU' nun da desteğini alarak bir yasa tasarısı hazırladı. Yasa tasarısına göre okullarda öğretmenler başörtüsü takabilecek.

Federal Anayasa Mahkemesi 13 Mart'ta yaptığı açıklama ile başörtüsü yasağını anayasaya aykırı bulmuştu. Yasaklamanın ise mesela başörtüsünden dolayı okul huzuru ve barışının somut olarak tehlikeye girmesi gibi çok özel durumlarda sözkonusu olabileceğini açıklanmış, fakat sırf dini düşünceden dolayı başörtü kullanımının yasaklanamayacağına vurgu yapılmıştı. Kanun tasarısı çalışmalarının yapıldığını hatırlatan KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, 'Okul barışının ne zaman tehlikede olduğu' konusunu tanımlamanın çok zor olduğuna ifade etti.

Löhrmann, ayrıca bir kıyafetten dolayı genel bir tehlikeden söz edilemeyeceğine vurgu yaptı. Hazırlanan yasa taslağı ile birlikte KRV'de, Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararı hemen uygulamaya alınmış olacak. Tasarı kanunlaşarak Ağustos ayında başlayacak yeni eğitim yılından itibaren uygulamaya geçecek. Eyalet seçimlerinde başörtüsü yasağını kaldıracağını vaadetmiş olan koalisyon ortakları, bu zamana kadar Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklediklerini açıklamıştı.


CİHAN

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43