• BIST 13292.93
  • Altın 6267.72
  • Dolar 47.4417
  • Euro 54.657
  • Bursa 20 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan emsal karar!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan emsal karar!
Son noktayı Yargıtay Hukuk Kurulu koydu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, SGK ile özel hastanelerin davalık oldukları onlarca dosyayı ilgilendiren bir karar verdi. Sigortalı yakının kimliğini kullanarak özel hastanede muayene olan hamile kadına ilişkin özel hastanenin gönderdiği faturaya SGK ‘Usulsüz işlem’ dedi ve 10 bin TL ceza kesti. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ise “Gebelerin tedavileri zaten ücretsiz” diyerek 10 bin liralık cezayı iptal etti.

Özel hastaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki hizmet sözleşmesi hükümlerinden biri, sigortalı olmayanlara verilen hizmet için kuruma fatura gönderilmemesini düzenliyor. Bu kuralı ihlal eden hastaneye 10 bin TL’den az olmamak üzere ceza kesilebiliyor. Yüklü cezalardan biri de İstanbul Arnavutköy’de hastane işleten Güden Sağlık AŞ’ye kesildi. G. H. isimli kadın, sigortalı yakını M. G.’nin kimliği ile Aralık 2009’da iki kez hamilelik muayenesi oldu. Hastane durumu fark etmedi. M. G. muayene olmuş gibi SGK’ya 67 liralık fatura gönderildi. Ancak, kaymakamlığa bağlı İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, yaptığı taramada usulsüzlüğü tespit etti ve SGK’ya durum bildirildi.

 SGK, yapılan bildirim sonrası hastaneye 10 bin lira ceza kesti. Kurum, 67 liralık faturanın da hastanenin ödeneğinden kesileceğini bildirdi. Hastane cezanın iptali için dava açtı. Ekim 2010’da açılan davada, hastane şu savunmayı verdi: “Kimlik kontrolü için gerekli kontrolleri yapıyoruz. Ortada oluşan bir zarar yok. Zaten gebelere verilen sağlık hizmetini SGK karşılıyor. Kesilen 10 bin liralık ceza fahiş.” SGK adına yapılan savunmada ise, taraflar arasında imzalanan sözleşmeye aykırı davranıldığı belirtildi. Savunmada, cezanın hukuka uygun olduğu, davanın reddine karar verilmesi istendi.

EMSAL NİTELİKTE

Kararı veren İstanbul 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, hastanenin talebini kabul etti. Kararda özetle “Doğum ile ilgili muayeneleri her koşulda davalı idare karşılıyor. İdarenin bir zararı yok. Ceza şartı koşulları oluşmadı” denildi. Yargılama giderleri de SGK’nın ödemesine hükmedildi. Kararı SGK avukatları temyiz etti. Temyiz incelemesini Yargıtay 13. Hukuk Dairesi yaptı. Daire, yerel mahkeme kararını bozdu. Bozma gerekçesi ise kararda şöyle yer aldı. “Taraflar arasındaki sözleşme maddesinin uygulanması, bir zararın olup olmamasına bağlı değil. Hizmet sunumunda mevzuata uygun davranılmalı. Ceza şartının uygulanma koşulları oluştu.” Bozma kararı sonrası, dosya ilk mahkemesine geldi. Mahkeme önceki kararında direndi.

Direnme kararı sonrası, dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na gitti. Kurul, oybirliği ile mahkemenin kararını onadı. Kurul kararında özetle şöyle denildi: “Gebeler, sağlık yardımları kurum tarafından karşılanan kişiler. Yerel mahkemenin direnme gerekçesi bu yönden yerinde. Davacı, sözleşme hükmüne aykırı davranmadı.”

DOSYALARA SUNMAYA BAŞLADIK

AVUKAT Filiz Metin, benzer şekilde açtıkları 7-8 dosyanın olduğunu kaydederek “Dosyaların tamamı da başkalarına ait kimlikle tedavi olan gebelerin muayeneleri nedeni ile açıldı. Bu karar emsal teşkil ediyor” dedi. Av. Metin, kararın, Anayasa’nın ‘sosyal devlet’ ilkesine de uygun olduğunu kaydetti. Av. Metin, takip ettiği dosyalarda 15 bin TL’den 140 bin TL’ye dek cezaların kesildiğini kaydetti. Metin, anılan kararı devam eden dosyalarına da sunduklarını kaydetti.

YILDA 300 CEZA KESİLİYOR

Türkiye’de 567 özel hastanenin olduğunu belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat,”Gebe bir hastam, başkasının kimliğini kullandığı için ben de yargılandım. Her yıl, hastanelerimizde 300’e yakın böyle vaka oluyor. SGK da yüklü ceza kesiyor. Bu karar, özel hastaneler için çok önemli oldu” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Omurga sağlığı için 10 önemli öneri29 Temmuz 2026 Çarşamba 16:35
  • Yazın mantara yol açan 6 hata29 Temmuz 2026 Çarşamba 16:21
  • Uzmandan elektronik sigara uyarısı!29 Temmuz 2026 Çarşamba 12:48
  • Bebek sağlığı ağızdan başlar29 Temmuz 2026 Çarşamba 12:47
  • Yazın mantara yol açan 6 hata!28 Temmuz 2026 Salı 15:22
  • ''Sessiz tehlike hepatiti önlemek mümkün.''28 Temmuz 2026 Salı 15:11
  • Hafta içi bitkisel hafta sonu et!28 Temmuz 2026 Salı 12:22
  • Yutulan diş macununa dikkat!25 Temmuz 2026 Cumartesi 13:48
  • Kaliteli Uykunun Sırrı Isı Yalıtımı25 Temmuz 2026 Cumartesi 13:46
  • Kaslarınızı 4 adımda güçlendirin!25 Temmuz 2026 Cumartesi 13:40
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43