• BIST 11165.44
  • Altın 6470.5
  • Dolar 49.8284
  • Euro 55.634
  • Bursa 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 10 °C

Yabancı ilaç firmaları Türkiye'de dedektifliğe başladı

Yabancı ilaç firmaları Türkiye'de dedektifliğe başladı
3 bin liranın üstünde ilaç kullanan hastalara yakın takip

Vatandaşlara ait sağlık verilerinin paylaşılıp paylaşılamayacağı tartışıladursun, bazı yabancı ilaç firmaları Türkiye'de dedektifliğe başladı bile! Söz konusu ilaç firmaları, yasalara aykırı olduğu halde hasta reçetesini ve hasta bilgilerini içeren diğer belgeleri görmeden ilaç vermiyor.

HASTA BİLGİLERİNİ PAYLAŞMAZSAN İLAÇ YOK!
Normal şartlarda ilaç firmasının reçeteyi ya da hasta raporunu görme hakkı bulunmadığını, gösterilse bile hasta isminin ve kişisel verilerinin üzerinin kapatılması gerektiğini belirten Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, yaşanan skandal hakkında şu bilgileri verdi:

"Doktor ilacı yazdığında hasta reçetesiyle eczaneye gidiyor. Eczane, ecza deposundan ilacı almaya kalktığında ilaç firması ecza deposundan hasta reçetesini ve diğer belgeleri talep ediyor. Ecza deposu, hasta bilgilerini paylaşmazsa ilaç firması da ilaç vermiyor. Hasta cezalandırılıyor.
Oysa hasta sağlık bilgileri ticari amaçlı olarak üçüncü şahıslara asla iletilemez. Bir bireyin sağlık durumuna veya ona uygulanan tıbbi/cerrahi tedaviye ilişkin bilgi ve veriler gizli olmalı ve öyle muhafaza edilmelidir.

Kişinin yaşadığı sağlık sorunları, hekimi ile arasındaki ilişkisi, hastalığının ne olduğu, kullandığı ilaçlar, kendisine uygulanan tedavi, vücut özellikleri, tahlil ve görüntüleme sonuçları, onun özel hayatının gizliliği ve korunması hakkı kapsamına girer. Bu alan prensip olarak mutlak dokunulmaz olup, hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesi hem de Anayasa'nın 20. maddesinin koruması altındadır.

HANGİ HASTALARI TAKİP EDİYORLAR?
Bu ilaç firmaları, hastanın reçetesinden tutun ev adresine kadar tüm kişisel bilgileri alıp depoluyorlar. Özellikle 3 bin liradan başlayıp on binlerce dolarlık ilaç kullanan alzheimer, kanser gibi hastaları yakından takip ediyorlar."

Tüm bu yaşananların özel hayata müdahale olduğunu vurgulayan Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, yetkililerin bu duruma bir an önce müdahale etmesi çağrısında bulunuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağız kokusuna dikkat: Psikolojik rahatsızlığa yol açabilir28 Ağustos 2026 Cuma 14:41
  • Menopozda zinde ve fit kalmanın 7 kritik kuralı28 Ağustos 2026 Cuma 14:20
  • Bacaklardaki şişlik lipödem işareti olabilir24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:27
  • Uzmanlardan uyarı: ''Sakın yemeyin!''24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:22
  • Beyin sağlığını tehdit eden 8 etkene dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:56
  • Zayıflama iğnelerinde görünmeyen tehlike!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:50
  • Sessiz tehlikeye dikkat!24 Ağustos 2026 Pazartesi 10:42
  • Şiddet ve suç genetik mi?23 Ağustos 2026 Pazar 21:47
  • Bağırsak tembelliğine çözüm sofrada!23 Ağustos 2026 Pazar 21:45
  • Emzirmede patron bebek!20 Ağustos 2026 Perşembe 13:23
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43