• BIST 10170.81
  • Altın 2459.504
  • Dolar 32.277
  • Euro 34.9682
  • Bursa 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Veteriner hekimden kene uyarısı

Veteriner hekimden kene uyarısı
Yaz aylarında kedi ve köpeklere dış parazit damlası yaptırmayı ihmal etmeyin...

Havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte kene vakaları da görülmeye başlandı. Yaz aylarında evcil hayvanlarının bakımlarına daha çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, Nisan ayında normalin üstünde tespit edilen kene vakalarına karşı aileleri uyardı.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) sebepli ölüm sonrasında özellikle kırsal alanlarda kene korkusunun arttığına dikkat çeken Uğur Selin Çelikten, "Geçtiğimiz haftalarda Afrika'dan göç eden doğu cılıbıtı kuşunda kene tespit edildi. Akabinde kene vakalarında artış oldu. Farklı kıtalardaki çeşitli hastalıkların göçmen kuşlar kanalıyla ülkeye girmesi halkta panik yaşanmasına neden oldu. Bu nedenle yazın özellikle parazit enfestasyonundan korunmamız için dış parazit kontrollerini ayda bir yaptırmamız gerekiyor. Sıcak havalarda evcil hayvanlarımıza çok fazla dışarıda egzersiz yaptırmamalıyız. Beslenme diyetlerinde hafif mamalar tercih edebiliriz. Özellikle dışarıya çıkartırken yanımızda su taşımalıyız. Kalp problemleri, solunum yetmezliği, ısı çarpmaları gibi vakalara karşı dikkatli olmalıyız. Tatil beldelerinde yaşayan sevimli dostlarımız denize gireceklerse denizden sonra mutlaka ılık suyla duş aldıralım. Böylece oluşabilecek deri problemlerinin önüne geçebiliriz. Kedi ve köpekleri arabada özellikle camları kapalı bir biçimde bırakmayalım. Kliniğimizde ısı çarpması vakalarında artış var" diye konuştu.

Pire Tasmasını Mecbur Kalmadıkça Kullanmayın!

Uğur Selin Çelikten; "Pire tasmasını mecbur kalmadıkça kullanmayın!" diyerek risklere dikkat çekti. Pire tasmasının gözüktüğü kadar masum bir keneden korunma yöntemi olmadığını söyleyen Çelikten; özellikle uzun süre kullanıldığında yüksek etkili bazı ürünler var ki; kalp kasında hasara neden olan myocardit dediğimiz rahatsızlığa zemin hazırlayabiliyor veya boyun bölgesinde iltihaplı egzama yapabiliyor. Sevimli dostlarımızın boynuna takıldığında 8 ay süresince hiç çıkartılmadan kullanılabilen tasmaları önermiyoruz.

Pire tasması, pire ve kene sorununu hızlı ve kolay bir şekilde çözdüğünden dolayı; hayvan sahipleri ve meslektaşlarımız öncelikle olarak bu alternatif seçeneği değerlendiriyor. Ancak kene ve pirelere karşı tablet ve damla tercih edelim.

Pire Dış Parazit Damlası Kullanmayı İhmal Etmeyin!

Yaz mevsiminde artış gösteren kene vakaları nedeniyle hem hayvanların hem de hayvan sahiplerinin ciddi sorunlar yaşadığını sözlerine ekleyen Çelikten, dış parazit damlası kullanmanın önemini şöyle anlattı:

"Dış parazit damlası, genellikle evcil hayvanın ense bölgesine yapılan ve kene, parazit, pire, sivrisinek gibi zararlı böceklerin hayvanın üzerine tutunmasını ya da vücudunda üremesini, koloni oluşturmasını engelleyen özel ürünlerdir. Bunun dışında dış parazitler için tabletler de mevcuttur. Bu tabletlerin de etkinliği çok güçlüdür. Dış parazit damlaları, evcil hayvanların açık havada dolaşırken, ormanlık alanlarda veya yüksek çimlerde vakit geçirirken kene ve diğer zararlılardan korunmalarını sağlar. Etkinliği, kene ve diğer parazitlerin bulunduğu bölgelere göre değişiklik gösterebilir, bu yüzden bölgesel olarak uygun dış parazit ilacı seçimi önemlidir."

Kenenin Üzerine Gaz Yağı Dökmeyin!

Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesinin çok yanlış olduğunu söyleyen Çelikten, bu gibi durumlarda virüsün buluşma riskinin artacağını dile getirdi.

"Yaz aylarında sineklerle bulaşabilen leishmania hastalığına da dikkat edilmeli" diyen Çelikten, Bu hastalık Ege ve Akdeniz bölgesinde çok yaygın. Tatile giden evcil hayvan sahiplerine seyahat öncesi tüm önlemleri almalarını tavsiye ederim.

Sevimli dostlarımızın üzerinde bit, pire, kene gibi yabancı cisimler, hareket eden küçük parazitler gördüğünüzde veya halsizlik, durgunluk, yeme içmeden kesilme gibi problemler olduğunda muhakkak bir veteriner hekime danışın" şeklinde bilgi verdi.

Uğur Selin Çelikten yaz aylarında hayvanları keneden korumak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

Düzenli Kontrol ve Temizlik: Evcil hayvanlarınızı ve kendinizi düzenli olarak kontrol edin. Kene ve diğer parazitlerin deriye yapışmasını engellemek için evcil hayvanlarınızın tüylerini düzenli olarak tarayın ve temizleyin. Ayrıca, evinizi ve bahçenizi temiz tutun, düzenli olarak dezenfekte edin.

Dış parazitler (pire- kene) İçin Tablet Veya Damla Kullanımı: Veterinerinizin önerdiği ilaçları kullanarak evcil hayvanlarınızı kene ve diğer parazitlerden koruyun. Bu ürünler, kene ve diğer parazitlerin evcil hayvanınızın üzerine yapışmasını ve zarar vermesini engeller.

Kene İle İlk Yardım: Eğer evcil hayvanınızda bir kene bulursanız, hemen bir veteriner kliniğine gidip derinin içerisine tutunduğu dişleri kalmayacak şekilde çıkarılmasını sağlayın, bölgeyi antiseptiklerle temizleyin.

Çevreyi Temiz Tutmak: Bahçenizde ve çevrenizde düzenli olarak ot kesimi ve temizlik yaparak kene ve diğer zararlıların çoğalmasını önleyin. Ayrıca, su birikintilerini ve nemli alanları kontrol edin ve kurutun, çünkü bu tür alanlar kene ve diğer parazitlerin üremesi için uygun ortamlar oluşturabilir.

Çevreyi Böcek İlaçlama Şirketine İlaçlatmak: Bölgenin düzenli ilaçlanmasını sağlayarak sıcak havalarda aşırı çoğalan pire ve kene nüfusunun önüne geçilebilir.

Yüksek Çimlerden ve Ormanlık Alanlardan Kaçının: Yürüyüş yaparken veya dışarıda zaman geçirirken, yüksek çimlerden ve ormanlık alanlardan kaçının. Bu tür alanlarda kene ve diğer parazitlerin bulunma olasılığı daha yüksektir.

Giysilerinizi ve Ayakkabılarınızı Kontrol Edin: Ormanlık alanda vakit geçirdikten sonra giysilerinizin ve ayakkabılarınızın üzerinizde kene olup olmadığını kontrol edin. Eğer kene bulursanız, hemen çıkarın.

Yeşil Alanlarda Uzun Kollu Kıyafetler Tercih Edin: Dışarıda vakit geçirirken uzun kollu giysiler giymek ve pantolon paçalarını çorapların içine sokmak, kene ve diğer parazitlerin deriye ulaşmasını engeller. Park, bahçe, tarla gibi araziye çıktığımızda; açık renkli elbise giyelim, çoraplarımızı paçalarımızın üzerine çekelim, aktivite sonrası tüm vücudumuzu kene var mı yok mu diye kontrol edelim. İmkan varsa böcek kovucu sprey ve losyonlar kullanalım. Kene ısırmışsa en yakın sağlık kurumundan destek alalım. Keneyi vücudumuzdan cımbızla çok sıkmadan oynatarak keneyi bir bütün halinde çıkartmak önemli. Kene vücutta ne kadar çok kalırsa o kadar çok kan emer. Kanı emdikten sonra tükürüğündeki virüsü de vücuda enjekte eder. Kenenin üzerine gaz yağı, benzin, çamaşır suyu dökülmesi kesinlikte yanlış bir uygulamadır. Çünkü bu gibi durumlarda virüsün bulaşma riski artmış olur.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kalp krizinde bu hataları yapmayın!14 Mayıs 2024 Salı 11:01
  • Ayak bileğinde kıkırdak şikayetleri arttı14 Mayıs 2024 Salı 09:33
  • Mayıs ayının 6 süper besini14 Mayıs 2024 Salı 09:02
  • Kedinizde bu belirtilere dikkat14 Mayıs 2024 Salı 08:29
  • Meme Kanserinde mucizevi önlem13 Mayıs 2024 Pazartesi 11:56
  • Kas kaybına uğramadan incelmenin ipuçları13 Mayıs 2024 Pazartesi 11:47
  • Öfkenizi kontrol altına alın13 Mayıs 2024 Pazartesi 11:39
  • Türk Eğitim Vakfı 57 yaşında11 Mayıs 2024 Cumartesi 11:33
  • Migreni tetikleyen faktörler11 Mayıs 2024 Cumartesi 11:29
  • Kemik sağlığına iyi gelen besinler11 Mayıs 2024 Cumartesi 11:19
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78