• BIST 9530.47
  • Altın 2474.701
  • Dolar 32.4265
  • Euro 34.7274
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C

Uzmanlar uyardı!

Uzmanlar uyardı!
Yalnızlığa uzak, sosyalliğe yakın olun!...

Ruh sağlığının iyi oluşunda sosyal etkileşimin önemini vurgulayan uzmanlar, olaylara ve durumlara olumlu açıdan bakmanın da iyi oluşu sağladığına dikkat çekiyor. Beynin ve zihnin diğer tüm organlardan çok daha esnek, elastik ve gelişime açık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Cumhur Taş, ruhun en önemli gıdasının sosyallik olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Taş, özellikle pandemi döneminde oluşan hasarların olumlu sosyal aktivitelerle, yüz yüze olumlu etkileşimlerle, insanların kendilerine ve ailelerine vakit ayırmalarıyla, hayatları için değer olarak addettiği durumlara daha çok kendini adamalarıyla hızlıca düzelebileceğini vurguladı. Taş, yalnızlaşan ve sosyallikten uzaklaşan kişilerin ruh sağlığı sorunları yaşamalarının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekiyor.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD, Psikoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cumhur Taş, toplum ruh sağlığının önemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Zihinsel sağlık, zihinsel iyilik halidir

Prof. Dr. Cumhur Taş, ruh sağlığının “mental health” olarak İngilizce’den Türkçe’ye çevrilen zihinsel sağlık, zihinsel iyilik hali olduğunu belirterek “Beden sağlığı ile ruh sağlığını eş anlamlı gibi düşünebiliriz. Birinde zihnin sağlıklı oluşu yani bir problem yaşanmaması, diğerinde ise bedenin bir problem yaşamaması ifade edilir.” dedi.

Zihinsel sağlık bütün bedeni kontrol etmektedir

Zihinsel sağlığın bütün bedeni kontrol eden bir sistemin kilidi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cumhur Taş, “Beynimiz aracılığıyla bütün vücudumuzu ilgili hormonların salgılanmasıyla motor hareketlerimizi, kalp atışımızı, heyecanımızı, coşkumuzu kontrol ediyoruz. Böyle bir sistemi yürüten ana yapının yani zihnin yani beynin herhangi bir sorun yaşamadan çalışıyor olması bizim sosyal olarak uyum içerisinde toplumda sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamamızın en önemli yapı taşıdır.” diye konuştu.

Mental iyi oluş, problemlere çözüm üretebilmektir

İyi ruh sağlığı tanımının “mental iyi oluş” olarak yabancı literatürden dilimize girdiğini kaydeden Prof. Dr. Cumhur Taş, “Mental iyi oluş demek, uygun problemler karşısında çözümler üretebilen, çoğunlukla pozitif ve mutluluk duygusunu daha yoğun hayatında hisseden, yaşama karşı daha pozitif bir bakış açısı öne sürebilen ve psikopatoloji dediğimiz ruh sağlığını bozan sorunlardan uzak bir hayat sürebilmek anlamına gelmektedir.” diye konuştu.

İyi ruh sağlığı için emek ve ilgi gerekiyor

Ruh sağlığının iyi olması için tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Cumhur Taş, ruh sağlığının iyi olması için önce beden sağlığının yerinde olması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

“Ruh sağlığının iyi oluşu yani mental iyi oluşu aslında bir çiçeğin sulanmasına ya da bir bilgisayarın sürekli açık kalmasına benzetiyorum. Yaşamda bir şeylerin iyi olabilmesi için sürekli onu beslemek, yeri geldiğinde küçük sorunlar çıkarttığında ilgilenmek, daha iyi hissetmesi için elimizden geleni yapmak gerekir. Beden sağlığını korumak için sağlıklı yaşamaya özen göstermek gerekir. Şeker hastalığı, tansiyon rahatsızlığı, kalp rahatsızlıklarından korunmak için aktif spor yapıyoruz, diyetimize dikkat ediyoruz, stresli durumlardan uzak durmaya çalışıyoruz. Bunlar bedenimizin iyi olması için yapmamız gerekenlere örneklerdir.”

Beyni de dinlendirmek gerekiyor

Zihinsel sağlık ne kadar iyiyse bu sistemi yönettiği için bedensel sağlığın da ona paralel şekilde iyi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Cumhur Taş, “Ruh sağlığımızın iyi olması için de beynimizin çalıştığı dönemleri ve dinlendirdiğimiz dönemleri birbirinden ayırt etmemiz gerekiyor. Sürekli düşünen ve çalışan bir beyin sürekli ısınan bir bilgisayar gibi arıza çıkartmaya mahkumdur. Bu eksende bakınca mutlaka boş zaman etkinliklerini iyi planlamak lazım. Yaşamınızda değer olarak addettiğiniz konulara kendinizi adamamız lazım. Değer olarak addettiğiniz şey aile ise aileye kendinizi adamak ve bununla ilgili aktiviteler yapılması gerekiyor. Değer olarak addettiğiniz şey iyilik yapmak, insanlara yardımcı olmak ise bunlarla ilgili aktivitede bulunmak ve çalışmalar yapmak gerekiyor. Kişinin değer olarak addettiği şey başarılı olmaksa başarı yolunda kendini adamak ve bununla ilgili çalışma yapmak ruh sağlığına hep olumlu gelecek şeylerdir.” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Can sıkıntısını nasıl gideririz?16 Nisan 2024 Salı 12:00
  • Ameliyatsız gençleşmenin ipuçları16 Nisan 2024 Salı 11:53
  • Kulak çınlamasının nedenleri16 Nisan 2024 Salı 09:58
  • Ayrılık anksiyetesi nedir?15 Nisan 2024 Pazartesi 15:05
  • Mide üşütmesine ne iyi gelir?15 Nisan 2024 Pazartesi 14:50
  • Özgüven eksikliği neden olur?15 Nisan 2024 Pazartesi 13:05
  • 'Vertigoya Yön Ver'15 Nisan 2024 Pazartesi 12:38
  • Diz sağlığımız alarm veriyor15 Nisan 2024 Pazartesi 12:32
  • Çocuklarda katarakt sorununa dikkat15 Nisan 2024 Pazartesi 12:28
  • Elektronik sigaranın zararları neler?13 Nisan 2024 Cumartesi 12:51
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78