• BIST 11189.25
  • Altın 4842.352
  • Dolar 41.3109
  • Euro 48.7144
  • Bursa 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Uzmanlar kemik erimesi riski için uyardı

Uzmanlar kemik erimesi riski için uyardı
“Hareketsiz kalmayın ve düzenli beslenmeyle birlikte günde iki bardak süt için!”...

Özellikle 50 yaş üzerinde kadınlarda sık rastlanan ve kemik erimesi olarak da bilinen osteoporozdan korunmanın yolu, düzenli beslenme ve hareketle birlikte günde iki bardak süt içmekten geçiyor. Hareketsiz yaşam tarzı, düzensiz beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler ve kalsiyum eksikliği nedeniyle ortaya çıkan osteoporozun önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda toplumun bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, “Osteoporoz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun büyük bir kısmının kaybolması anlamına gelir. Yaşlanma, hareketsiz yaşam tarzı ve menopoz döneminde östrojen hormonu seviyesinin azalması ile birlikte kemikler kendilerini yenileyemiyor. Bu dönemde kemikler her zamankinden daha fazla desteğe ve kalsiyuma ihtiyaç duyduğu için günde tüketilecek iki bardak süt ile gerekli mineral ve vitaminler vücuda alınmış olur.” dedi.

Düzenli beslenmenin önemini vurgulayan İnanç, sözlerine şöyle devam etti “Çocukluktan itibaren sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olmak ve bağışıklık sisteminin güçlü olması hastalıklardan korunmak için önem taşıyor. Dolayısıyla 7’den 70’e süt tüketimi, besin değeri ve içeriğindeki mineraller nedeni ile önem kazanıyor.”

Günümüzde 50 yaş ve üstü kadınların yüzde 50’sinde menopoz ile birlikte osteoporoz belirtilerinin de görüldüğüne dikkat çeken İnanç, düzenli egzersiz yapılmasının, yeterli kalsiyum ve D vitamini alınmasının bu sıkıntının giderilmesinde büyük önemi olduğuna değindi. Neriman İnanç, ayrıca osteoporoz ile birlikte kemiklerin hassaslaştığını ve kırılma, çatlama gibi acil müdahale gerektiren olayların sıklıkla yaşandığını, menopoz döneminde kemik taramalarının da düzenli yapılması gerektiğinin altını çizdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Basit kontroller ile prostat kanserinden korunun16 Eylül 2025 Salı 10:38
  • Okullar açıldı, virüs alarmı çaldı!15 Eylül 2025 Pazartesi 12:28
  • Beyin, umudunu kaybetmeyene yardım ediyor!15 Eylül 2025 Pazartesi 12:23
  • Gece terlemelerine dikkat!15 Eylül 2025 Pazartesi 12:15
  • Emekli öğretmen taşlara 'fısıldıyor'15 Eylül 2025 Pazartesi 11:58
  • 'Japon Kuklası' Keçiören’de sahne aldı15 Eylül 2025 Pazartesi 10:57
  • Lenfomada erken teşhis hayat kurtarır15 Eylül 2025 Pazartesi 09:59
  • Beslenme çantası için doğru seçimler12 Eylül 2025 Cuma 17:35
  • Aşırı ödev kaygı sebebi!12 Eylül 2025 Cuma 17:28
  • Prostat kanserinde en güncel 4 tedavi!12 Eylül 2025 Cuma 17:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0544.201 80 43