• BIST 8718.11
  • Altın 2246.456
  • Dolar 32.3316
  • Euro 35.1959
  • Bursa 4 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C

Uzaktan çalışanlara 8 güvenlik önerisi

Uzaktan çalışanlara 8 güvenlik önerisi
Kurumlar için yeni zorunluluk: Sürdürülebilir güvenlik....

İş yapış şekilleri her geçen gün değişirken, kurum ve kuruluşlar uzaktan çalışma konusuna uyum sağlamaya çalışıyor. Diğer yandan, farklı lokasyonlarda çalışma alanları da her geçen gün artıyor.

Bu, bilgi işlem yöneticileri için altyapıyı ve erişim yönetimini karmaşık hale getiriyor. Karmaşıklığı düzenlenmemiş kurumların güvenlik zafiyetlerine açık hale gelme riski her geçen gün artıyor.

Dağıtık yapılar ve uzaktan çalışmanın güvenliği konusunda kurumlara rehberlik yapan Türkiye'nin dijital dönüşüm danışmanı BeyazNet CEO'su Fatih Zeyveli şöyle konuştu:

"Bir çok kurum artık tek bir yerde çalışmıyor. Bununla birikte, uzaktan çalışma imkanlarının artmasıyla artık her bir çalışan ayrı bir lokasyonda çalışabiliyor. Uzaktan çalışma oranı birkaç yılda %5’lerden %30’lara çıktı.Bu ani değişim bilgi işlem yöneticileri tarafında ciddi endişelere yol açabiliyor. Bu yıl yaşanan siber güvenlik olaylarının üçte biri kullanıcı bilgisayarını sağlıklı bir şekilde kontrol edememekten kaynaklanıyor. Bu noktada, tecrübeli danışmanlarla doğru haritalama ve güvenliğin yeniden dizayn edilmesiyle birlikte yol yürüyerek bu dağıtık yapıları sürdürülebilir güvenliğini maksimize ediyoruz."

FARKLI LOKASYON GÜVENLİĞİNDE BÜYÜK ZORLUKLAR

Uzaktan çalışma, güvenlik açısından yeni zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Bu durum, kurum güvenliğindeki üç temel nedeni daha da önemli hale getiriyor:

Hibrit Kullanıcılar ve Kaynaklara Erişim: Uzaktan çalışma, kullanıcıların kurum dışından ağa erişmesini gerektirir. Bu durum, güvenlik çözümlerinin kullanıcıları ve kaynakları nerede olurlarsa olsunlar koruma yeteneğini vurgular. Artan sayıda çalışanın evden veya uzaktan çalışma alanlarından ağa bağlanması, güvenlik duvarlarının ve ağ sınırlarının yeniden tanımlanmasını gerektirir. Güvenli sanal özel ağlar (VPN), çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ve şifreleme gibi teknolojiler, uzaktan çalışanların güvenli ve güvenilir bir şekilde ağa erişmelerini sağlar.

İçeriden Gelen Tehditlerin Artması: Uzaktan çalışma, kurumsal ağın içerisindeki potansiyel tehditleri artırır. Çalışanların kişisel cihazlarını kullanmaları, güvenlik açıklarına ve kötü amaçlı yazılımlara maruz kalmalarına yol açabilir. Aynı şekilde, güvensiz Wi-Fi ağları veya paylaşılan ağlar da güvenlik riskleri oluşturabilir. Bu nedenle, kurumsal  güvenliği çözümleri, içeriden gelen tehditleri tespit etmek ve önlemek için gelişmiş içerik filtreleme, ağ izleme ve tehdit tespit teknolojileriyle entegre olmalıdır.

Uzak çalışanlara Güvenlik Politikalarının Uygulanması: Uzaktan çalışma, güvenlik politikalarının kurumsal ağdaki tüm kullanıcılara ve kaynaklara uygulanmasını zorlaştırır. Dağıtılmış bir çalışma ortamında tutarlı bir güvenlik duruşu sağlamak için otomasyon ve merkezi yönetim büyük önem taşır. Bu, güvenlik politikalarının uzaktan yönetimi, güvenlik açıklarının hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve düzeltilmesi, güncel tehdit bilgilerinin paylaşılması gibi işlemleri içerir. Merkezi bir güvenlik yönetim platformu, uzaktan çalışmanın getirdiği güvenlik zorluklarını ele almak için kritik öneme sahiptir.

UZAKTAN ÇALIŞANLARA UZMANINDAN 8 GÜVENLİK ÖNERİSİ

Uzaktan çalışmanın güvenlik açısından yeni zorluklar getirmesiyle birlikte, BeyazNet uzmanlarının uzaktan çalışanlar için olmazsa olmaz özel güvenlik önerileri şöyle:

Güçlü ve karmaşık şifreler kullanın: Her hesap için güçlü, benzersiz ve karmaşık şifreler oluşturun. Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin ve şifre yöneticileri gibi araçlardan faydalanarak şifrelerinizi güvende tutun.

İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanın: Uzaktan erişim sağladığınız sistemlerde 2FA özelliğini etkinleştirin. Bu, kullanıcı adı ve şifrenin yanı sıra ek bir doğrulama adımı gerektirir ve hesabınızın güvenliğini artırır.

Güncel yazılım ve güvenlik yamalarını kullanın: Kullandığınız tüm cihazlarda ve yazılımlarda güncellemeleri düzenli olarak yapın. Güvenlik yamaları, güvenlik açıklarını düzeltmek için önemli olabilir, bu nedenle sistemlerinizi güvende tutmak için güncellemeleri ihmal etmeyin.

Güvenli internet bağlantıları kullanın: Uzaktan çalışırken, güvenli bir internet bağlantısı kullanmaya özen gösterin. Ev ağınızı şifreleyin, güvenli Wi-Fi ağlarını tercih edin ve mümkün olduğunda sanal özel ağ (VPN) kullanarak veri trafiğinizi şifreleyin.

Hassas verilere dikkat edin: Çalıştığınız verilerin hassasiyetine göre, gizliliklerini ve güvenliklerini korumak için ek önlemler alın. Verileri şifreleyin, güvenli bulut depolama hizmetlerini tercih edin ve paylaşım veya iletişimde hassas bilgileri korumaya özen gösterin.

Bilinçli olun: Sosyal mühendislik saldırılarına karşı dikkatli olun. Şüpheli e-postaları, bağlantıları veya dosyaları tıklamadan önce dikkatlice değerlendirin. Şüpheli bir etkinlik veya saldırı belirtisi fark ederseniz, hemen işvereninize veya IT departmanına bildirin.

İş ekipmanınızı koruyun: Uzaktan çalışırken, iş verilerine erişimi olan cihazlarınızı (bilgisayarlar, telefonlar, tabletler) güvende tutun. Cihazları parola veya PIN ile kilitleyin, güvenlik yazılımlarını güncel tutun ve cihazları başkalarıyla paylaşırken dikkatli olun.

Uzaktan eğitim ve bilinçlendirme: Uzaktan çalışma güvenliği hakkında eğitim alın ve güvenlik konusunda bilinçli olun. İşvereninizin sağladığı güvenlik politikalarını ve prosedürlerini takip edin. Ayrıca, güvenlikle ilgili en son gelişmeleri takip etmek için güvenlik konusunda güvenilir kaynaklardan faydalanın.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Telefonunuzu bırakamamanızın 5 nedeni11 Mart 2024 Pazartesi 10:10
  • Sosyal medyada bunları paylaşmayın11 Mart 2024 Pazartesi 09:45
  • Dolandırıcılar KOBİ'leri hedef aldı09 Mart 2024 Cumartesi 10:04
  • Dolandırıcıların hedefi Oscar töreni08 Mart 2024 Cuma 13:34
  • Oyun satışları yükselişte07 Mart 2024 Perşembe 17:09
  • Warcraft Rumblede 4. sezon başlıyor06 Mart 2024 Çarşamba 15:16
  • Siber güvenlik uzmanı bulmak zorlaşıyor05 Mart 2024 Salı 12:29
  • Yükselen teknolojilerin işletmelere etkisi04 Mart 2024 Pazartesi 11:00
  • 2024 yılının dijital tehditleri04 Mart 2024 Pazartesi 09:19
  • Hungri Games, Beam işbirliği01 Mart 2024 Cuma 13:14
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78