• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

'Uyuşturucu operasyonlarını gündüz yapalım'

'Uyuşturucu operasyonlarını gündüz yapalım'
Soylu:2021 yılında toplam 283 bin şüpheliye gözaltı işlemi yaptık...

 Antalya’da düzenlenen Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uyuşturucu operasyonlarının sabaha karşı yapılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Gündüz milletin gözü önünde yapalım. Gece yapıyoruz uyuşturucu operasyonlarını çok anlatamıyoruz. Gündüz basalım, alalım. Gündüzün gözünde Türk polisinin, jandarmasının nasıl mücadele ettiğini herkese aleni bir şekilde ortaya koyalım. Bunu bütün Türkiye’ye aynı şekilde yayalım"dedi. 
 
Narkotik Suçlarla Mücadele Değerlendirme Toplantısı, Antalya’nın Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde başladı. 
Bakan Soylu,  2017’ de madde bağlantılı ölümlerde 941 görüldüğünde tamda bir aile babası hassasiyetiyle, ne gerekiyorsa yapılması noktasında kendilerini talimatlandıran, fiziki imkanlar ve mevzuat açısından her türlü desteği veren bu konudaki mücadelede kendilerini motive eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ileterek sözlerine başladı. 

Geçen kasım ayında Balıkesir’de uyuşturucu satıcılarını takip ederken açılan ateş sonucu 30 yaşında şehit düşen 3 yaşında bir kız çocuğu babası Abdulkadir Güngör’e  ve bu davada fedai can eden tüm şehit ve mesai arkadaşlarına, onların ailelerine başsağlığı ve rahmet dileyen Soylu, “ Onlar sadece şehit olmadılar bize istikamet, strateji, adanmışlığın, görev sadakatinin, ehliyetin vatan sevgisinin ne olduğunu çizdiler. Bu çizginin gerisine düşemeyiz. Birileri sulandırmak isteyebilir, birileri cehaletleri ve art niyetleriyle beraber bu işi başka bir mecraya malzeme yapmak isteyebilir ama biz o akıntıya katılamayız yalpalayamayız. Bu sadece şehitlerin varlığın itibari ile de değil tehlikenin büyüklüğü itibariyle de böyledir. Dünyanın geçirdiği değişim ve o değişimin bize etkilerine vurgu yapıyoruz. Küresel gelişmelerin doğrudan temas ettiği coğrafyada yaşıyoruz artık hiçbir sorun ülkelerin kendisine ait değildir, her başkentin yaşadığı her küçük bölgenin yaşadığı sorun dünyada ilk önce komşuları başta olmak üzere coğrafyası, başta olmak üzere dünyaya temas eden bir sorunsa maliyet oluşturan bir süreçtir. Kaynağı kendi coğrafyası zannettiğimiz meselinin binlerce kilometre öteden beslendiğine hepimiz şahidiz. Her şey bir zincir gibi birbirine bağlı. Yerel sorunların uluslararası boyutu var”ifadelerine yer verdi. 
 
"Küresel sorun" 

Uyuşturucu meselesinin tamda küresel bir mesele olduğunun altını çizen Bakan Süleyman Soylu, bir ayağında terör olan, bir ayağında kaçak göç olan, bir ayağında organize suç ve sınır aşan suçlar olan, dünyanın doğusundaki istikrarsızlık olan, bir ayağında ise Afganistan’da ise batının yaptıkları olan, bir ayağında da batının gelişmiş teknolojisi ve çürümüş toplumsal yapısı olan bir ayağında tıpkı madde bağımlılığı gibi maddi bağımlılığı para bağımlılığı olan, bir küresel sorunlar yumağının tamamı küresel uyuşturucu meselenin göbeğinde olduğunu belirtti. 

Bakan Süleyman Soylu, bugün yakalanan alelade bir torbacının bile  hangi küresel ağım bir taşıyışı olduğunu görmeden bu sorunun çözmenin mümkün olmadığını kaydetti. 
 
"Uyuşturucu madde kulanım oranında artış" 

Durumun ciddi olduğunu dile getiren Soylu, “Sizler bu işin vehametini herkesten iyi biliyorsunuz. Yaşıyorsunuz. Öyle hikayelerle ile karşılaşıyorsunuz ki nasıl bir durumla karşı karşıya kaldığımızı bazen hayret ederek bazen vicdanınız sızlayarak, bazen insanlığın düştüğü bu durumu lanetleyerek şahit oluyorsunuz. Bunları yaşıyorsunuz. Uyuşturucu konusunda dünyada 2 sahada da hem kullanım hem de üretim alanında dünyanın rakamlarında çok ciddi yükseliş var. Bileşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin geçen haziran ayında yayınladığı dünya uyuşturucu raporuna göre 2019 yılında dünya çapında 15- 64 yaş aralığında 275 milyon kişi hayatında bir kez uyuşturucu kullanmış. Oysa bu rakam 2010 yılında 226 milyondu. Yani yüzde 21, 6’lık bir artış, 49 milyon kişi, 2010 ile 2019 arasında tespit edilebilen yeni başlamış. Aynı dönemde dünyanın tüm nüfusundaki artış yüzde 10,8 olmuş” ifadelerine yer verdi. 
 
"Sentetik madde üretilmeye başlandı" 

1990’lardan sonra sentetik uyuşturucu maddeler üretilmeye başlandığını aktaran Bakan Süleyman Soylu, “Avrupa uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı izleme merkezi verilerine göre AB erken uyarı sistemine her hafta yeni bir madde ekleniyor. 2019 yılında izlediği 790 pisikoaktif maddenin, 53’ü ilk kez 2019’da tespit edilmiş. 2001 yılında afyon üretimini yasaklayan ve 185 tona çeken Afganistan’da ABD müdahalesi sonrası 2017’de 9 bin ton ile üretim rekoru kırıldı. O tarihten bu güne kadar 6 bin tonun altına hiç inmedi. Geçen yılı da 6 bin 800 ton ile kapattılar. İşin şekli hızla değişiyor. Vaktimiz yok. Amerika’nın Afganistan’ı işgalinden sonra ortaya çıkan gelişme sadece Afganistan’daki uyuşturucu üretim miktarını arttırmadı, sadece Afganistan’ı savaş cenderesi içine sokmadı aynı zamanda bütün dünyaya orada ABD’nin ortaya koyduğu süreç başarısızlıklarının ve beceriksizliklerinin maliyetini yansıttı" diye konuştu. 
 
"Terör örgütü zayıflıyor" 

Bir başka tehlikenin bu işin içindeki aktörler olduğunu işaret eden Bakan Soylu, “DEAŞ’tan PKK’ya kadar tamamen bu işin içindedir. Terörün finansmanı için uyuşturucu, uyuşturucu geliri için terör örgütü. Birbiriyle ilişki kurmuş, birbirinden beslenen bir anlayış söz konusudur. PKK şu an Avrupa ile ilişkilerinde tam bir uyuşturucu ticareti örgütüdür Avrupa uyuşturucu piyasasının neredeyse tamamına hakimdir. Maalesef Avrupa’nın bu konuyu hakkaniyetle takip etmeye çalışan yöneticileri olduğu kadar, PKK’ya hamilik yapan hem insan ticareti konusunda hem de uyuşturucu ticareti konusunda Avrupa’da ciddi bir şekilde örgütlenmesine ses çıkarmayan sadece kendi sorunlarını doğuyu yıkabilmek için onların ekonomik olarak güçlenmesini isteyen sapkın bir zihniyetin olduğunu altını çizerek ifade etmek isterim. Avrupalı dostlarımız bizim kırmızı bültenle aradığımız PKK’lılara oturma izni verirken, toplantı ve gösterilerine terör örgütünün flamalarıyla kolaylık sağlarken, örgütün bu uyuşturucu yüzünü kendilerinin bir maliyeti olarak kabul ediyorlar. Uyuşturucu ile mücadelede başarı kazandıkça terör örgütü zayıflıyor terör örgütü operasyonları arttıkça uyuşturucu sevkiyatları azalıyor sınır kontrollerini güçlü şekilde gerçekleştirdikçe örgütün ve uyuşturucu kaçakçılarının evet darbe sayısını arttırıyor ve önemli bir süreci hep berabere yönetiyoruz” açıklamasını yaptı. 
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 13 ilde ‘Sibergöz-35’ operasyonu27 Nisan 2024 Cumartesi 10:45
  • İnşaat işçisi çatıdan atlamak istedi27 Nisan 2024 Cumartesi 10:31
  • Mehmet Ali Yılmaz toprağa verildi26 Nisan 2024 Cuma 15:44
  • Yeni müfredat taslağı hazırlandı26 Nisan 2024 Cuma 14:47
  • Bakan Güler, KKTC'de26 Nisan 2024 Cuma 12:58
  • Yurtta hava durumu26 Nisan 2024 Cuma 09:24
  • 36 bin yeni sağlık personeli alınacak26 Nisan 2024 Cuma 09:12
  • TBMM'de Çocuk Zirvesi25 Nisan 2024 Perşembe 13:21
  • Ümit Özdağ, Ulus Hali’nde25 Nisan 2024 Perşembe 12:23
  • Eş zamanlı ‘Bozdoğan-29’ operasyonu25 Nisan 2024 Perşembe 10:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78