• BIST 9645.02
  • Altın 2409.257
  • Dolar 32.5591
  • Euro 34.7092
  • Bursa 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

UMSMİB, 2022 yılını değerlendirdi

UMSMİB, 2022 yılını değerlendirdi
UMSMİB, 2022 yılı Genel Kurul Toplantısı UİB Mavi Salon'da birlik üyelerinin katılımıyla gerçekleşti....

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB),  2022 yılı Genel Kurul Toplantısı UİB Mavi Salon'da birlik üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Bursa haber...   

Divan Başkanlığı'nı Mehmet Levent Kutluören'in yaptığı Genel Kurul'da konuşan UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu, sözlerine 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve 11 ilimizi etkisi altına alan depremlerde Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar dileyerek başladı.

Tarımdan sanayiye geçişte köprü vazifesi üstlenen sektörlerinin, ihracata dönük üretimi ve net döviz girdisi yüksekliği ile de ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yapan Özkan Kamiloğlu, "Gıdanın insan yaşamındaki önemi ve önceliği, salgın, savaş ve çeşitli kriz dönemlerinde daha belirgin bir şekilde hissediliyor. Pandemi döneminde tüm dünyada birçok sektörde kriz yaşanırken, gıda sektörü yoğun bir talep artışıyla karşılaştı. Gıdaya olan talep sektörümüz ihracatına da olumlu yansıdı. Mevcut pazarlardaki talep artışlarının yanı sıra bir zamanlar girmekte zorlandığımız pazarlar ve ulaşmakta sıkıntı çektiğimiz müşteriler de rotasını Türkiye'ye çevirdiler. Türkiye'den olan gıda talebi artarken, ihracatımız da yükselerek, bir önce yıl elde ettiğimiz rakamları aşmamızı sağladı.  Özellikle coğrafik konumu, hedef pazarlara olan yakınlığı ve lojistik avantajları nedeniyle ülkemiz rakipleri karşısında bir adım öne çıktı" şeklinde konuştu.

"SEKTÖRÜMÜZDE DÜNYANIN SAYILI ÜLKELERİNDENİZ"

Sektörlerinin yapılan yatırımlarla son derece modern üretim tesislerine sahip olması, Türk insanının girişimci gücü ve kaliteli üretim anlayışı ile bugüne kadar uluslararası pazarlarda sağlamış olduğu müşteri memnuniyeti sayesinde Türkiye'nin dünya çapında sayılı ülkeleri arasında yer aldığını anlatan Kamiloğlu, şunları söyledi:

"Ancak KKM uygulaması sonucu döviz kurunun bir bakıma sabitlenmiş olması ihracatımız üzerinde negatif bir baskı oluşturmaya başlamış ve 2023 yılının ilk 3 ayında MSM ihracatımız ortalama %30 oranında gerilemiştir. Bu düşüşte düşük döviz kuru ve üretim maliyetlerinin yükselişinin yanısıra domates salçası ve dondurulmuş patatesler gibi temel ihraç ürünlerimizin ihracatına getirilen kota uygulamaları büyük ölçüde etkili olmuştur. Sabit döviz kuru ve bazı ürünlerde getirilen ihracat kısıtlamalarının devam ettirilmesi halinde ihracatımızın durma noktasına gelmesi kaçınılmazdır. 2022 yılında ve devamında 2023 yılında ekonomik açıdan yaşanan gerek enerji maliyetlerindeki artış, gerekse ABD ve Avrupa'da bankacılık sektöründe yaşanan olumsuz gelişmeler ile karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, sektörümüz açısından devlet destekleri büyük önem arz etmektedir. İhracattaki artış trendini önümüzdeki dönemde devam ettirebilmemiz için tarımın vergilendirilmesi ve desteklenmesi konusunda hassas çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır."

"2022 YILINDA HEDEFİN ÜSTÜNE ÇIKTIK"

Meyve ve Sebze Mamulleri sektör temsilcileri olarak, 2022 yılında bir önceki yıla oranla, yüzde 24,6 artışla 2 milyar 526 milyon dolar olarak gerçekleştirdiklerini aktaran Başkan Kamiloğlu,  aynı dönemde birliklerinin ihracatının 260 milyon dolarlık hedefin çok üstüne çıkılarak ve 2021 yılına göre yüzde 36,7 artışla 318,6 milyon dolara yükseldiğini vurguladı. Özkan Kamiloğlu,  "Geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında da önemli değişiklikler oldu. 2021 yılına göre yüzde 1582 gibi yüksek bir artışla 70,2 milyon dolar ihracat yaptığımız Rusya Federasyonu, uzun yıllar en büyük pazarımız olan Almanya'yı geride bırakarak ilk sırayı aldı. Yaşanan savaş ve uygulanan ambargo nedeniyle talebin Türkiye'ye yönelmesi bu artışta önemli rol oynadı. Bu ülkeyi yüzde 18 pay ile Almanya takip ederken, üçüncü büyük pazarımız Irak da ihracattan yüzde 9 pay aldı. En önemli ilk üç ihraç pazarımızı ise Birleşik Devletler, Belçika, Hollanda, Birleşik Krallık, Yunanistan, Bulgaristan ve Çin takip etti. Avrupa Birliği Ülkeleri her zaman olduğu gibi ihracatımızda en önemli paya sahip. Birliğimizden yapılan ihracatta ön plana çıkan ürünlerimiz arasında; Patates Konserveleri Dondurulmuş, Sebze Meyve Bitki Parçaları Konserveleri Sirkeli, Gazlı Sular-Maden Suları ve Gazozlar, Dondurulmuş Sebzeler, Bira, Turunçgil Konserveleri Alkollü Alkolsüz Tatlandırılmış, Dondurulmuş Meyveler, Domates Salçası, Karışık Haldeki Meyve ve Sebze Suları, Sular Buz ve Kar, Diğer Sebze Konserveleri ve Dondurulmamış Fasulye ve Bezelye Konserveleri yer alıyor" dedi.

"FARKLI PAZARLARLA TEMASLARIMIZ SÜRÜYOR"

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçı Birliği olarak, 2022 yılında ihracatı arttırmak amaçlı çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade eden, Başkan Kamiloğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bu kapsamda, Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Bursa'ya gelen Özbekistan'ın Fergana Vilayeti Valisi Hayrullo Bozarov ve beraberindeki heyet 16 Şubat 2022 tarihinde UİB'de ağırlandı. Vali Hayrullo Bozarov ve beraberindeki heyetle yapılan görüşmelerde Bursa'nın yaş meyve sebze ile meyve sebze mamulleri üretimi ve ihracatı konusunda bilgi verildi, yatırım ve iş birliği imkânları ele alındı. Uludağ Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak, ülkemizin mamul gıda ihracatına katkıda bulunmak için çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. İhracat başarısında katkısı olan siz değerli üyelerimize bizlere verdiğiniz destek için şükranlarımı sunarım. Önümüzdeki yıllarda hep birlikte çalışıp sektörümüzde standartları artırarak, başarılı konumumuzu sürdüreceğimize inanıyorum."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gölyazı turistleri bekliyor22 Nisan 2024 Pazartesi 10:53
  • Mudanya’da Girit yemekleri tanıtıldı22 Nisan 2024 Pazartesi 10:14
  • Bursa’da 23 Nisan coşkusu22 Nisan 2024 Pazartesi 10:02
  • Bursa'da işletmelere ceza yağdı22 Nisan 2024 Pazartesi 09:46
  • BAREM’de 23 Nisan coşkusu20 Nisan 2024 Cumartesi 15:44
  • Kayıp mürettebatın ailelerinin feryadı20 Nisan 2024 Cumartesi 15:37
  • Ürün ve El Sanatları Fuarı açıldı20 Nisan 2024 Cumartesi 15:27
  • Bursa’da rüzgar etkili oldu20 Nisan 2024 Cumartesi 15:21
  • Başkan Aydın, projelerini anlattı20 Nisan 2024 Cumartesi 11:55
  • Cargill'e Edison Altın Ödülü20 Nisan 2024 Cumartesi 11:46
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78