• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Bursa 16 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C

Ücretli poşet uygulamasında vatandaşın nabzı ölçüldü!

Ücretli poşet uygulamasında vatandaşın nabzı ölçüldü!
Vatandaş, ücretli poşet uygulaması için ne düşünüyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan market alışverişlerinde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılmasına başlandı. Peki, vatandaş ücretli poşet uygulaması için ne düşünüyor? İşte vatandaşların ücretli poşet uygulamasına verdiği tepkiler...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan market alışverişlerinde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılmasına başlandı. Trabzon'da alışveriş yapıp, poşetleri ücret ödeyerek satın alanlar uygulamanın çevrenin korunması adına önemli olduğunu belirtti. Kentte, bir markette alışveriş yapan Mehmet Salih, poşet ücreti vermemek için, satın aldığı ürünleri cebinden çıkardığı naylon poşetlere doldurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın aldığı karar kapsamında alışverişlerde manav, şarküteri ve ekmek reyonları dışındaki plastik poşetler, bugün itibariyle 25 kuruş ücret karşılığında satılmaya başlandı. Tüm yurtta başlatılan uygulamaya Trabzon'da da uygulandı. Marketlerde görevliler, alışveriş yapmak için gelen müşterilerine kasada poşetlerin 25 kuruş olduğu konusunda uyarılarda bulunurken, bazı marketler de, kasa önüne uyarı kâğıtları astı. Kent sakinlerinin bazıları, market alışverişindeki ücretli poşet uygulamasını destek verirken, bazıları da uygulamada acele edildiğini söyledi. Market işletmecileri ise, uygulamayı olumlu bulanların yanı sıra, bazı vatandaşlardan da tepki aldıklarını söyledi.

‘VANDAŞLARI UYARIYORUZ’

Market sorumlusu olan Abdullah Çiçek, alınan karara uyduklarını belirterek, “Çıkan uygulama doğrultusunda müşterilerimizi bilinçlendirmek açısından, kasalarımızın önüne yazılar astık. Kasada bulunan kasiyerlerimiz de sözlü şekilde uyarılarda bulunarak uygulamaya geçmiştik. Bazı tepkiler de alıyoruz” dedi.

'POŞETLERİ STOKLADIK’

Alışveriş yapmak için markete gelen Mehmet Salih, marketten satın aldığı ürünleri cebinde taşıdığı poşete doldurdu. Yılbaşından önce poşet stokladığını anlatan Salih, çevre kapsamlı düşünüldüğünde uygulamanın doğru olduğunu belirterek,"Naylon konusunda çevreyi düşünürsek doğru bir uygulama ama biraz daha bir hazırlık aşaması olmalıydı. Damdan düşer gibi olmadı. Yılbaşından önce ücretsiz aldığımız poşetleri stokladık şimdi ise kullanıyoruz” diye konuştu.

'4 POŞETE 1 LİRA VERDİM'

Müşteri Vural Karadavut ise, uygulamanın doğaya katkı sağlayacaksa maddi külfetin düşünülmemesi gerektiğini belirtti. Karadavut, "Aslında olumlu buluyoruz. Özellikle doğa içinse daha olumludur. 4 tane poşete 1 lira verdim. Küçük bir meblağ olarak gözüküyor ama bunu yıla vurduğumuz zaman maddi olarak külfeti fazla olabilir. Doğaya katkı sağlayacaksa maddi külfeti düşünmeyiz. Annelerimiz fileleri örsün artık. Daha faydalı olur” dedi.

"İYİ OLDU HERKES FAZLA FAZLA ALIYORDU"

Antalya'da, marketlerde ücretli poşet uygulamasını bazı vatandaşlar yerinde, bazıları ise mantıksız bulduğunu söyledi. Çoğu vatandaş evlerinden hazırlıksız geldiği için poşete para ödemek zorunda kaldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme kapsamında 1 Ocak 2019 itibarı ile plastik alışveriş poşetleri, tüketicilere 25 kuruş karşılığında verilmeye başlandı. Bugün hayata geçirilen uygulama kapsamında zincir marketlerde üzerlerine barkod konulan poşetler kasalardan okutularak geçirilirken, kimi marketlerde ise elde kalan eski poşetler, barkodu ayrı okutularak geçirildi.

Antalya'da yeni uygulamanın ilk gününde, alışveriş sonrası kasaya gelen müşterilere kasiyerler tarafından, "Poşet ister misiniz" sorusu yöneltildi. Müşterilerin çoğu poşet almayı tercih ederken, bazıları ise aldıkları ürünleri evlerinden getirdikleri poşetlere aktardı.

Uygulamayı desteklediğini söyleyen müşterilerden Yurdagül Görür (60), "İyi oldu, herkes fazla fazla alıyordu poşetleri. 3'er, 5'er dolduruyorlardı, onlara müstahak. Ben poşet ziyanına çok karşıydım başından beri. File almayı düşünüyorum, hem daha sağlıklı. Eskiden poşet mi vardı sanki? Fileyle büyüdük biz" açıklamasında bulundu.

Uygulamayı mantıksız bulduğunu söyleyen Karaca Akay (29) ise, "O kadar alışveriş yapıyoruz, kalkıp bir de poşete para vereceğiz. Eski sisteme de dönüş olmaz bu saatten sonra. Millet poşete para vermeye razı, benim poşete para veresim gelmiyor açıkçası" dedi. 

"HER YERDE YASAKLANMALI"

Ankara'da yeni yılın ilk günü alışveriş yapanlardan bazıları 'ücretli poşet uygulamasına' geçildiğini öğrenince şaşırırken, bazı kişiler ise aldıkları ürünleri yanlarında getirdikleri çantalara doldurarak evlerine gitti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, çevre kirliliğine neden olan plastik poşetlerin kullanımını azaltmak amacıyla getirdiği 'ücretli poşet uygulaması'na bugün başlandı. Başkent'te yeni yılın ilk günü alışverişe çıkanlardan bazıları, poşetlerin 25 kuruşa satıldığını öğrenince şaşırdı. Uygulamadan haberi olmadığını söyleyen tüketicilerden kimisi ücret karşılığında aldıkları poşetlere ürünleri doldururken, kimisi de ürünleri ellerinde taşıyarak evlerine gitti. Hazırlıklı olanlar ise yanlarında getirdikleri çantalarla alışverişlerini yaptı.

MEMNUN OLAN DA VAR OLMAYAN DA

Marketten alışveriş yapan Batuhan Kaya, uygulamanın faydalı olduğunu söyleyerek, "Türkiye için belki biraz erken oldu. Ama sonuç olarak faydalı bir uygulama. Atıkların sayısı da azalmış olacak. Çevreye duyarlılık bakımından destekliyorum; ama diğer taraftan rahatsız etmedi de değil. Çünkü alışmıştık marketten alışveriş yaptıktan sonra poşetlerin ücretsiz olmasına. Biraz da farkındalık yarattı bu durum" dedi.

Hüseyin Altınsaray ise uygulamanın doğru olmadığını savunarak, "O zaman her yerde plastik poşeti yasakla ve bütün plastik torbalar bez olsun. Çevreyi koruyacaksanız böyle koruyun. Tanesi 25 kuruşa kaç tane poşet satılacak bir günde? O zaman tamamen yasaklansın bu poşetler. Meyveler de file torbalara konulsun. Çevreye duyarlılıksa amaç, bu şekilde yapılabilir" ifadelerini kullandı.

İZMİR'DE UYGULAMA

İzmir'de, uygulamanın ilk gününde bazı kişiler, poşet satın alırken, bazıları da evlerinden kullanılmış poşet getirerek, aldıklarını taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından manav, şarküteri ve ekmek reyonları dışındaki plastik poşetlerin 25 kuruşa satılmasına bugün başladı. İzmir'de, yeni yılın ilk gününde marketlere alışverişe gidenlerin uygulamaya hazırlıklı olduğu görüldü. Bazı kişiler, 25 kuruş verip, poşet satın alırken, bazıları da daha önce kullandıkları poşetleri evlerinden getirerek, tekrar kullandı. Daha önceki alışverişlerden farklı olarak market çalışanları, bugün "Poşet ister misiniz?" diye sorarak, müşterileri kasada karşıladı.

'DESTEKLİYORUM'

Alışveriş yapan ve evden getirdiği poşetleri kullanan Serhat Sezersan, uygulamaya alışacaklarını belirterek, "Poşetleri evden getirdik. Sisteme ayak uydurmaya çalışıyoruz. Poşetler için cebimizden neden para çıksın? Destekliyorum, bence doğru bir karar. İsrafın önüne geçmiş olacağız" diye konuştu. 

Melike Sezersan da uygulamanın, insanın ve çevrenin korunması adına bilinç sağlayacağını dile getirerek, "Yani 25 kuruş olması bizim için maliyetli. Ama evdeki poşetlerimizi daha iyi korumayı öğreneceğiz. Çevreyi koruma adına güzel bir proje" dedi.

'POŞETİN DE MALİYETİ VAR'

Alışveriş yaptıktan sonra 10 poşet alan Çağlar Yıldızbaşı ise uygulama öncesi gereğinden fazla poşet tüketildiğini savunarak, "Ben zaten çöp için çöp poşeti alıyordum. Bu poşetler de 25 kuruş olmuş. Sıkıntı yok. Destekliyorum, bu poşetin de bir maliyeti var. En azından insanlar daha önce 25- 30 tane poşet alıp, eve gidiyordu. Bunun önüne geçilmiş olacak" diye konuştu.

Murat Aydın da artık kullanacakları kadar poşet alacaklarını dile getirerek, "Daha önce bu alışveriş için 5 poşet alırken, artık 2 poşet alacağız. Fazla tüketmemeyi öğreneceğiz. Çevreyi koruma adına mantıklı, destekliyoruz" dedi.

Market sorumlusu Kerim Bal ise uygulamanın gayet iyi başladığını belirterek, "Öncesinde duyurusunu yapmıştık. Bugün de 25 kuruşluk poşet uygulamasına geçtik. Memleketimiz ve doğamız adına güzel bir uygulama. Sabahtan beri herhangi bir olumsuz tepki almadık. Müşterilerimiz destekliyor ve bu şekilde devam etmesini istiyoruz" diye konuştu.

ÜCRETLİ POŞET ALMAYIP, ÜRÜNLERİ ELLERİNDE TAŞIDILAR

Denizli’de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'ücretli poşet uygulaması' kapsamında market alışverişlerinde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılmasına bugün başlandı. Uygulamayı kimileri eleştirirken, kimileri tarafından da olumlu karşılandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle, manav, şarküteri ve ekmek reyonları dışındaki alışverişlerde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılması uygulaması bugün başladı. Marketlerde çalışan görevliler, alışveriş yapanları ücretli poşet uygulaması konusunda bilgilendirdi. Yeni uygulama kimilerinin tepkisini çekerken kimilerinin ise desteğini aldı.

Bazı kişiler, markete bez torbalarını alarak giderken, bazıları ise 25 kuruş ücret karşılığında plastik poşet alarak alışverişini tamamladı. Markete gelen müşterilerin bazılarının ise aldıklarını poşete koymak yerine elinde taşıyarak ayrılması dikkati çekti.

Markette kasiyer olarak çalışan Ahmet Daltar, müşterilerin bazılarının yeni uygulamadan habersiz olduğunu belirterek, "Bazı müşterilerimiz elinde poşetle markete geldi. Bazıları ise aldıklarını kucağına doldurup gitti. Ama genel olarak uygulamaya herkesin olumlu baktığını gözlemledik" dedi.

Markette alışveriş yapanlardan Hazret Koçyiğit ise uygulamayı eleştirerek, "Uygulamanın paralı olması yerine farklı bir yöntem seçilebilirdi. Sonuçta insanlar bunu paralı olsa da alacaklar. 25 kuruş insanlar için büyük bir maliyet değil. Bunun için farklı bir yol bulunmalı" diye konuştu. Hatice Tıkır ise evden çuval getirip alışverişlerini öyle yapacaklarını söyledi. Hüseyin Tekin ise, "Gerekirse çarşıdan 1 kilo poşet alıp kullanırız" dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 13 ilde ‘Sibergöz-35’ operasyonu27 Nisan 2024 Cumartesi 10:45
  • İnşaat işçisi çatıdan atlamak istedi27 Nisan 2024 Cumartesi 10:31
  • Mehmet Ali Yılmaz toprağa verildi26 Nisan 2024 Cuma 15:44
  • Yeni müfredat taslağı hazırlandı26 Nisan 2024 Cuma 14:47
  • Bakan Güler, KKTC'de26 Nisan 2024 Cuma 12:58
  • Yurtta hava durumu26 Nisan 2024 Cuma 09:24
  • 36 bin yeni sağlık personeli alınacak26 Nisan 2024 Cuma 09:12
  • TBMM'de Çocuk Zirvesi25 Nisan 2024 Perşembe 13:21
  • Ümit Özdağ, Ulus Hali’nde25 Nisan 2024 Perşembe 12:23
  • Eş zamanlı ‘Bozdoğan-29’ operasyonu25 Nisan 2024 Perşembe 10:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2015 Bursa Bakış | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0224. 408 35 78- Haber İhbar Hattı: 0544.201 80 43 Faks : 0224.408 35 78